Clatette, definiția antreprenoriatului cu orice preț
Georgiana Gheorghe este, poate, cel mai încăpățânat antreprenor pe care l-am întâlnit până acum. Ideea de a avea propriul ei business a apărut pe traseu în anul în care criza bătea la ușă în România. Chiar dacă a trecut prin momente mai puțin confortabile și-a continuat drumul cu determinare. Iar cel mai recent proiect a fost un pariu de 250.000 de lei, bani obținuți prin finanțare bancară, pe un produs iubit de toți consumatorii. Clatette, brandul de clătite lansat anul trecut, și-a făcut deja loc pe rafturile unei rețele de retail modern și planurile de dezvoltare nu se opresc aici.
Studentă în primul an la Facultatea de Filosofie, Georgiana Gheorghe a decis, cu un pragmatism care nu era specific vârstei, să se angajeze. Se întâmpla în urmă cu 20 de ani, iar primul job a fost la anticariatul librăriei Dalles. Avea clienți toți ambasadorii din București și oameni din zona politică, ce comandau colecții întregi de cărți.
„Primul an de facultate, deși eram bursieră, a fost unul greu din perspectiva financiară. Primeam pachet de acasă, însă nu mi-a plăcut să depind de părinți. Eram visătoare, dar și cu picioarele pe pământ, pentru că dacă vrei să faci ceva și îți dai seama că nu ai cu ce, este foarte frustrant”, își amintește Georgiana. După această experiență a urmat, în mod firesc, un post pe zona de documentare în cadrul Oficiului Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (ONDEA) din cadrul Ministerului Culturii, actualul Muzeu Național de Artă Contemporană.
Anul 2001 a marcat o schimbare radicală de domeniu prin intrarea în echipa A&D Pharma, prima poziție ocupată fiind cea de marketing executive pentru lanțul de farmacii Sensiblu. „În sala de la subsolul sediului de atunci, de pe Șoseaua Giurgiului, făceam punguțe cu mostre de la producători pentru clienții farmaciilor. Am crescut treptat, iar ultima poziție ocupată a fost cea de PR Manager. În 2007 am plecat de la A&D Pharma, am stat foarte puțin în agenția Odyssey Communication (actuala Jazz Communication), unde am lucrat la lansarea Fundației Dinu Patriciu și la un proiect pe comunicare de criză pentru Danone. În 2008, când începea criza, am lansat agenția de comunicare Presage. A urmat Danone în 2010, unde mi-a plăcut foarte mult atmosfera. Superiorii mei au fost foarte deschiși și transparenți și mi-au permis să continui în paralel cu propria mea agenție, cu o singură restricție: să nu am în portofoliu companii din industria bunurilor de larg consum. A fost o perioadă foarte intensă, cu acumulare de cunoștințe și dezvoltare personală”, mai povestește Georgiana.
După cei doi ani petrecuți în echipa Danone, fără a ști cu adevărat ce înseamnă antreprenoriatul, din punct de vedere financiar și social, Georgiana punea bazele Creperiei D’Amour, o afacere cu clătite care se adresa zonei de evenimente corporate și mobile business. Acum, când rememorează începuturile, antreprenoarea spune că afacerea, în stadiul respectiv, era un „experiment, o idee frumoasă care nu s-a pliat pe acele vremuri”. Legislația a fost o altă piedică, dublată și de faptul că stilul său nu era unul nomad și nu se simțea confortabil „să plimbe o rulotă dintr-un capăt al orașului în altul, prin praf”.
Rețeta perfectă. O vizită în regiunea Bretania din Franța a ajutat-o să înțeleagă care este forma pe care afacerea sa trebuie să o îmbrace pentru a avea succes. A vizitat toate creperie-ile din zonă, afaceri de familie conduse de oameni pe fața cărora se putea observa clar că le place cu adevărat ceea ce fac, a testat toate gusturile de clătite posibile – dulci, sărate, cu umplutură, cu brânză sau cu șuncă – și în final a hotărât care este traseul de urmat. „M-am uitat puțin în piață, categoria exista de câțiva ani, ori dacă un produs este de atâta timp la raft înseamnă că lucrurile funcționează, chiar dacă vorbim de o nișă. Am stat de vorbă cu niște producători francezi, am vrut inițial să import, după care m-am gândit să produc chiar eu. Am resetat tot proiectul pus pe hârtie, l-am regândit la o scară mai mică, l-am pus pe masa băncii, care mi-a oferit o finanțare de 250.000 de lei. Ideea mea fixă a fost retailul”, subliniază Georgiana.
Brandul de clătite ambalate Clatette prindea astfel contur, iar în paralel cu atragerea finanțării, antreprenoarea a lucrat la partea de branding, la amenajarea spațiului de producție și achiziția echipamentelor necesare. Nici aici lucrurile nu au funcționat fără piedici, în condițiile în care pentru atelierul din zona Foișorului de Foc din București au fost necesare numeroase autorizații și chiar un certificat de urbanism. „Este o situație de compromis, am avut probleme în a mări capacitatea de energie în contextul în care am comandat deja un echipament nou care urmează să vină. Vom fi nevoiți să ne mutăm, deoarece capacitatea actuală nu va putea susține acel utilaj și nici măcar nu am amortizat investiția cu amenajarea”, spune fondatoarea Clatette.
Retailul, cel mai dificil pas. „Nu mă las până nu îmi iese cum vreau eu!” – este o expresie care apare obsesiv pe parcursul interviului cu Georgiana Gheorghe. Antreprenoarea a bifat totuși unul din obiectivele stabilite inițial: retailul. Acesta a fost, de asemenea, și cel mai dificil pas. „Pentru că retailerii au alt ritm și nu ne putem alinia agendele foarte ușor, întregul proces durează foarte mult. Cel mai ușor ar fi să existe deschidere și să vedem împreună dacă produsul performează la raft”, consideră Georgiana.
În prezent, produsele Clatette sunt comercializate de retailerul Auchan, în urma unui parteneriat încheiat la începutul acestui an. Pentru moment, ele sunt listate în patru locații din Capitală – Titan, Drumul Taberei, Militari și AFI Cotroceni – însă există discuții pentru extinderea distribuției în alte magazine din București și din alte orașe. „Comenzile vin săptămânal. Nu mi-am bugetat nimic, nu mi-am făcut planuri cu privire la vânzările estimate, pentru că nu aveam de unde să știu câte comenzi voi avea. Brandul a performat bine până acum. Mă așteptam ca rețeta cu cacao să atragă mai mult, însă se pare că în această categorie consumatorul român este conservator. Dacă ar fi să creionez un profil, vorbim de consumatorul de peste 26 de ani, responsabil, superactiv, cu job, fără timp. Sunt oameni care cu siguranță știu să prepare clătite, însă poate nu mai au timp sau preferă să petreacă timpul cu familia în loc să stea în bucătărie. Mi-am mai dat seama, din interacțiunile din social media, că aproximativ trei sferturi dintre cumpărători sunt femei”, detaliază Georgiana.
În afară de retail, Clatette ajunge și în câteva cantine private și grădinițe. „Acest canal de distribuție funcționează foarte bine, nu am depus un efort substanțial, solicitările venind din recomandările celor care au încercat produsele”, adaugă antreprenoarea.
Ce urmează. Fără să se mai bazeze pe un plan trasat cu precizie pe hârtie, Georgiana Gheorghe afirmă că pentru perioada următoare principala sa prioritate o constituie relocarea afacerii, creșterea echipei (în laborator lucrează trei persoane) și lansarea unui nou produs, lucru posibil odată cu primirea noilor echipamente. Antreprenoarea recunoaște franc faptul că toate aceste lucruri ar fi mai ușor de realizat cu ajutorul unui asociat, care să susțină financiar afacerea. „Următoarea investiție este de 200.000 de lei. Pe profit aș putea intra odată cu noul contract pentru care aștept răspunsul retailerului. Îmi doresc ca un asociat să mă ajute din punct de vedere financiar, să îmi ofere acea liniște pe care ți-o conferă confortul financiar. Lucrurile funcționează momentan, însă dacă vrem să creștem, brandul trebuie susținut prin investiții în comunicare, trebuie ajutat să intre în magazinele în care astfel de produse sunt căutate. Și poziționarea la raft este foarte importantă”, argumentează Georgiana.
Dacă va semna contracte cu retailerii cu care se află în prezent în negocieri, Georgiana Gheorghe estimează că vânzările Clatette vor depăși valoarea de un milion de lei în acest an. „Mă ghidez după o filosofie de business care, la prima vedere, poate părea simplistă, însă care cuprinde de fapt întreaga esență – să îți placă ceea ce faci. Viziunea mea este de a dezvolta un brand la nivel național. Îmi doresc să am o gamă mai largă de produse, inclusiv clătite umplute, și să merg și în zona de clătite americane. În cinci ani mi-ar plăcea și să ies din țară cu acest produs”, conchide fondatoarea Clatette.



