Delia Corniciuc, managerul care privește prin mai multe lentile
„Fast moving” nu este doar un termen care definește o industrie, ci și o expresie care descrie fidel personalitatea Deliei Corniciuc, managerul care conduce, de la începutul acestui an, marketingul Danone pentru regiunea Europa Centrală și de Est. Cu o organizare minuțioasă și multiple lentile prin care privește atât jobul, cât și viața personală, ea crede că succesul vine din interconectarea celor două lumi și atenția la detalii.
Delia Corniciuc este suma a două lumi diferite – viața personală și o carieră de peste 17 ani în industria bunurilor de larg consum – interconectate de un singur element – pasiune. Se simte acest lucru încă din primele cuvinte pe care le folosește pentru a-și schița un autoportret rapid.
„Este ceea ce îmi dă energie și mă face să mă trezesc în fiecare dimineață. Voi începe scurta mea descriere cu zona personală, pentru că de acolo cred că pleacă totul și asta ne definește ca oameni. Sunt mama a doi băieți adolescenți, de 14 și 11 ani, iar acest lucru îmi ocupă timp, dar mă și încarcă de foarte multă energie. Sunt foarte pasionată de zona de well-being și asta se întâmplă în ultimii zece ani. Am fost vegană o perioadă, acum sunt flexitariană, m-am documentat foarte intens despre beneficiile zonei de plant-based. Practic sport, un mix între yoga, cardio și forță, și mai nou am început să alerg, la presiunea colegilor. Sunt foarte pasionată și de zona de nutriție. Am și certificat de health coach, nu practic momentan decât pe mine și pe copii. Cred într-o abordare holistică a well-being-ului și asta se leagă de o altă pasiune, cea de a citi tot despre neuroștiință, de la hormonii fericirii la neuroplasticitate”, povestește Delia.
Schimbă rapid registrul și trece spre zona profesională, acolo unde a acumulat 20 de ani de experiență. Trei ani într-o agenție de publicitate, despre care spune că au „călit-o” cel mai tare. Restul în FMCG, acolo unde a trecut prin câteva companii care au așezat, fiecare în parte, câte o cărămidă solidă la dezvoltarea sa. Delia a debutat în industria bunurilor de larg consum în cadrul Beiersdorf, producătorul Nivea, companie căreia i-a dedicat cinci ani din viață. Au urmat șapte ani de Mars, iar ultimii cinci ani înainte de a se alătura echipei Danone i-a petrecut în cadrul PepsiCo. Din funcția de Head of Marketing Pepsico a coordonat segmentul de băuturi răcoritoare în Polonia și România, iar în cadrul Mars și Beiersdorf a contribuit la dezvoltarea inițiativelor de marketing și dezvoltare de brand pentru Snickers, Twix, Mars, Milky Way & Icecream și Nivea.
Fiecare etapă a contribuit la dezvoltarea unei anumite laturi a personalității și carierei sale, venind simultan cu lecții. Prima a fost lecția rezilienței. „Aveam 21 de ani când am început să lucrez în agenția de publicitate. Primul meu mare client a fost Danone. La momentul respectiv, prin 2005, Actimel era «the name of the game» și îmi aduc aminte că vorbeam cu brand managerul care povestea cu foarte multă implicare despre beneficiile produsului, despre imunitate și mi-am dat seama cât de multă pasiune se află în industria FMCG. Zona de agenție m-a învățat reziliența. Erau anii de glorie, în care se investea masiv, erau foarte mulți clienți mari cu nevoi în același timp și atunci am învățat cum să pendulez printre toate aceste nevoi fără a ceda”, își amintește Delia.
Ulterior, Beiersdorf a fost locul în care colaborarea cross-funcțională i-a deschis foarte mult perspectiva. „Nivea a fost o școală foarte bună de business și de brand building. Am intrat în companie ca International Management Trainee și am mers timp de șase luni prin toate departamentele, inclusiv în vânzări pe teren. Vii cu noțiuni din birou, precum cotă de piață sau brand equity și le explici oamenilor din teren”, spune Delia.
O altă piesă a puzzle-ului a fost adusă de Mars, acolo unde Delia a intrat în zona de line management și a condus echipe. Pentru că în cadrul acestei companii se pune un accent mare pe oameni și capabilitățile lor de lideri, Delia a învățat cum să conducă o echipă, cum să atragă talente și cum să crești în business. Nu în ultimul rând, alături de PepsiCo a activat într-o industrie foarte competitivă, pentru un „loved brand”, unde nu există loc pentru pași greșiți și unde se pune un mare accent pe excelență în creativitate, pe comunicare.
De la „eu” la „noi”
În cei 20 de ani de la prima interacțiune cu piața bunurilor de larg consum Delia crede că a evoluat enorm atât din punct de vedere personal, cât mai ales profesional. Constanta a rămas sistemul său de valori. „Dacă o întrebai pe Delia din 2008 ce este important pentru ea îți vorbea despre câștigarea de cotă de piață, despre o lansare pe un segment anume, despre o inovație. Astăzi recunoașterea mi-o iau din performanța echipei și nu din cea individuală”, crede managerul.
Schimbarea s-a produs, de asemenea, la nivel de flexibilitate și change management, în contextul în care dacă nu faci față schimbării și nu te adaptezi este imposibil să reziști într-o industrie precum cea a bunurilor de larg consum. Acest aspect a fost dublat de deschiderea Deliei spre ascultarea activă, un proces care se desfășoară și în prezent. Suma lecțiilor acumulate nu ar fi avut însă un rezultat corect dacă nu exista și o componentă din zona personală. „M-a schimbat mult faptul că am devenit mamă și asta m-a ajutat să mă maturizez foarte mult. Cred foarte mult în această potrivire și combinare a vieții personale cu cea profesională, aplic foarte multe din ceea ce citesc în plan personal în activitatea profesională, dar nu ad litteram, apropo de nivelul de toleranță, despre ascultarea activă”, adaugă Delia.
A conștientizat treptat că „people always come first” sau, în traducere, că oamenii sunt întotdeauna pe primul loc și nu ai cum să livrezi proiecte de succes de unul singur. Mai mult, Delia este convinsă că „oamenii potriviți, în rolurile potrivite” nu este doar o simplă expresie. Tocmai de aceea, ea susține că un manager trebuie să știe cum să își atragă talentele și cum să le „crească”.
„Cred foarte mult în enpowerment, pentru că altfel oamenii nu au cum să crească și nici nu sunt motivați să facă altfel lucrurile. Urăsc micro managementul și nu l-aș aplica. La finalul zilei, dacă ai oamenii potriviți, în locurile potrivite și cu nivelul de implicare potrivit, poți să țintești foarte sus chiar dacă poate din punct de vedere funcțional nu ești cel mai bine echipat, nu ai cea mai bună campanie de comunicare sau cea mai bună inovație. Având această motivație internă cred că poți să schimbi foarte multe lucruri. Cred fundamental în asta și o aplic în multe zone”, completează Delia.
Pentru ea nu există o recunoaștere mai mare decât să observe că oameni din echipele pe care le-a coordonat ajung să fie promovați în roluri regionale. „Venim din România și trebuie să fim competitivi într-o piață globală, uneori este puțin mai dificil. Și atunci este o recunoaștere foarte mare să vezi oamenii din echipele din România ajungând în astfel de roluri sau oameni care îți spun că oriunde vei merge vor veni după tine”, spune managerul.
În ceea ce privește oamenii care i-au influențat traseul profesional și care au inspirat-o, Delia afirmă că sursele de învățare sunt nelimitate. Însă omul care a modelat-o nu face parte din zona de business. „Este vorba de bunica mea maternă, care m-a și crescut. Acum 40 de ani conducea o secție de croitorie, era un model de femeie independentă, care a reușit să facă lucruri mari pentru perioada respectivă, avea grijă de copii, de nepoți, conducea un business, reușea să își croiască drum într-o lume încă a bărbaților. A pus fundamentele pentru ce am fost eu ulterior în viață. Cred însă că putem învăța de la oricine din jurul nostru, atât timp cât avem această curiozitate de a fi deschiși și de a lua ce e mai bun”, consideră Delia.
Planul de 90 de zile
Delia este de părere că „moștenirea” unui manager ar trebui să se rezume la impactul pe care l-a avut asupra oamenilor din jur. Și asta încearcă să facă și în prezent pentru echipa pe care o conduce, formată din 46 de oameni. „Rezonez foarte mult cu misiunea Danone, acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Dacă zona mea personală este foarte centrată pe well-being, este oarecum natural și foarte frumos să poți să faci la job lucrurile care îți dau pasiune și energie. Aici pot să îmbin cele două lumi și mi se pare că toate lucrurile converg în direcția potrivită”, mai spune Delia.
Fiind și cea mai mare echipă pe care a condus-o până acum, managerul și-a setat un „plan de 90 de zile” pentru a se putea integra cât mai ușor și pentru a-i cunoaște cât mai bine pe toți colegii. Astfel, chiar dacă primul impuls a fost cel de a intra în date de piață, a investit timp pentru oameni. „Pentru că suntem o echipă remote, în cinci țări, pe categorii diferite, am setat meetinguri recurente o dată la două luni când ne vedem online și povestim lucruri. Îmi doresc să construim o comunitate”, explică managerul.
Un alt pilon al acestui plan strategic a fost cel de a înțelege businessul. „Pentru că balansezi între a deveni operațional și a face parte din operaționalul de zi cu zi”, completează Delia. Iar al treilea pilon este zona de conectare și networking.
„Sunt în proces de conectare cu fiecare persoană care mă poate ajuta să mă integrez mai repede și mai ușor în companie. Pentru anul viitor îmi propun să aduc claritate în business pe anumite zone, apropo de unde va fi portofoliul nostru în trei ani și care va fi rolul fiecărui brand, respectiv de a revizui strategia media. Încerc să mă calibrez la industria actuală, dar cred foarte mult în a îmbina lucruri din mai multe lumi”, adaugă managerul.
Pe lângă acestea, Delia este foarte atentă la dinamica din afara țării, inspirându-se și din alte industrii.
„Când merg în vizite de piață mă uit la alte categorii – la biscuiți, la ciocolată, la categorii în care se inovează foarte mult sau din contră, categorii cu penetrare mică sau mare, dar și industrii total opuse – automobile sau AI. De aici poți lua foarte multe lecții referitoare la modele de business sau inovație”, crede Delia.
Și, bineînțeles, lentila de consumator este nelipsită. „Nu mai poți gândi doar din perspectiva de producător, ci trebuie să înțelegi ce își dorește consumatorul/shopperul, ce consumă, ce nevoie are, unde consumă – nevoi pe care le au sau nevoi nedescoperite încă. Pentru că trebuie să și anticipezi”, conchide Delia.

