Abund Berry, businessul cu planuri întinse pe zeci de hectare
Nu este nici roșu, nici roze. Nu este inventat de curând, dar piața locală nu l-a cunoscut până acum. Vinul din mure Abund Berry este un brand în formare, ce s-a născut din fructele de pădure cultivate pe o plantație de cinci hectare din Țicleni, județul Gorj, iar viitorul său stă în mâinile unui antreprenor de 21 de ani, care e decis să riște pentru a-și întinde businessul pe zeci de hectare.
Deși mici gesturi îi trădează timiditatea, Ionel Burtea are acel „curaj nebun” specific unui antreprenor. Și-a pus pe pauză câteva activități, cum ar fi susținerea lucrării de licență, pentru a începe, la un nivel profesionist, ceea ce la 13 ani făcea doar pentru a strânge bani de buzunar - o afacere. Și nu în ultimul rând, este fără doar și poate un fan al online-ului, de acolo luându-și, practic, ideea de afacere. „De unde m-am inspirat? Google. Suntem la un click distanță de orice, așa că am cercetat. Am început în urmă cu trei ani, în primăvara lui 2015. Știam ce înseamnă murul în sine și după ce am cercetat puțin piața, am văzut că nu există plantații mari și am zis să începem cu un hectar, să vedem cum se comportă o asemenea cultură. Am pus un hectar de mure și puțină zmeură, 30 de ari. Am realizat și un test de ph al terenului înainte, iar zona s-a pliat foarte bine pe astfel de plante”, povestește Ionel.
Fructele de pădure se coc bine în familie
Acum, după doi ani, plantația de la Țicleni se întinde pe o suprafață de cinci hectare, unde există în special mure, dar și zmeură. „La zmeură nu m-am extins, procesul de cules fiind manual și încet, iar zmeurii sunt greu de întreținut”, punctează antreprenorul. Din roadele pe care le culege, a dezvoltat momentan două direcții ale businessului, fructele fresh, pe care le comercializează în retail, și vinul din mure. „Producția de fructe am început-o acum doi ani, iar producția de vin în 2016. Plantele intră la maturitate din anul trei, deci anul următor va fi vârful primului hectar. Anul acesta a fost foarte bine, dar nu e de luat în calcul ca business. De anul viitor putem vorbi de o cantitate mare și abia în anul patru vorbim despre breakeven”, spune Ionel Burtea.
În materie de cifre, declarația sa se traduce prin maxim două tone de fructe produse în 2016, din care au fost îmbuteliate 700 de sticle de vin. „Anul acesta am produs aproximativ șase tone de mure și o cantitate foarte mică de zmeură, deoarece în primăvară a dat bruma. Din acestea, îmi doresc să îmbuteliez 3.000 de sticle, pentru care voi începe livrările în această lună. Lucrez foarte mult pe online pentru că acolo este și clientul meu. Vânzarea de vin în retail nu aș putea să o satisfac acum. Pe termen foarte lung, da, aș vrea să fiu în retail, dar probabil în 2-3 ani”, a completat acesta.
Dacă în ceea ce privește vânzarea vinului, antreprenorul mizează în prezent doar pe shop-ul său online, fructele fresh au fost vândute în acest an în hypermarketurile Carrefour Colentina din București și în Carrefour Târgu-Jiu, în cea din urmă locație fiind livrate în acest sezon aproximativ 1,5 tone. „Există cerere și în București, dar eu am fost deocamdată într-un singur magazin din lanț. Vreau să mă extind și în alte magazine Carrefour, iar negocierile le port acum cu ei și, de asemenea, cu lanțul Mega Image”, detaliază Burtea.
Tânărului îi este dificil să estimeze investiția de până acum în proiect, Abund Berry fiind în continuă dezvoltare. „În ceea ce privește terenul, două hectare sunt primite moștenire, iar restul le-am achiziționat, din fonduri proprii. Să înființezi un hectar te costă aproximativ 20.000 de euro. Estimez, până în momentul de față, maxim 100.000 de euro investiți”. Pe lângă terenuri și costurile necesare plantării, bugetul a mers și către puțurile necesare, site, dar și în proiectul pentru fonduri europene la care a aplicat. De asemenea, Ionel Burtea spune că urmează să achiziționeze o mașină frigorifică, dar și un spațiu frig de depozitare.
Dacă de administrarea afacerii se ocupă exclusiv el, împărțindu-și timpul între Țicleni și București, în locul natal și-a lăsat părinții, de profesie avocați, să se ocupe de plantație, acesta fiind acum jobul full-time al tatălui său.
Ca vinul din struguri, dar puțin altfel
Dezvoltarea unei piețe noi nu este nici pe departe un lucru simplu, iar creatorul Abund Berry are multe trepte de urcat. „Chiar e foarte multă muncă atunci când vii cu ceva nou; îți revine partea de educare a clientului, fidelizarea acestuia. Mizez pe construirea unui brand, spre care lumea va veni la început din curiozitate, iar apoi, pentru a-l face să revină, consider că trebuie să oferi o experiență, până la urmă asta cumpărăm. Contează foarte mult și cum este prezentat produsul, dar și cantitatea și calitatea din interior. Poți să ajungi să investești foarte mult într-un produs și să nu-l validezi în piață, de aceea mergem pe cantități mici și educăm clientul, pentru a vedea cât de mare este piața. Am nevoie și de concurență în acest moment și chiar sfătuiam o prietenă care are plantație de două hectare să înceapă și ea să producă vin”, explică antreprenorul.
În ceea ce privește procesul de producție pentru vinul din mure, Ionel Burtea spune că acesta este diferit de cel de al vinului din struguri, dar procesul de fermentație este același. „Este puțin mai complicat aici, deoarece rămân la fermentat fructele în sine, la vin fermentează mustul. De asemenea, și partea de filtrare este mai complicată, noi făcând ceva artizanal. Producem un vin demidulce, care conține 12% alcool. Nu am testat încă alte sortimente pentru că nu am avut infrastructura de a mă juca cu produsul”, afirmă administratorul afacerii.
Procesul de fermentație pentru acest produs durează 45 de zile, iar pentru cei care n-au gustat încă ceva similar, trebuie spus că majoritatea celor care l-au încercat spun că seamănă cu un sirop. „Îmi place foarte mult partea de vin, este o întreagă filozofie în spate. Gustul vinului diferă de la an la an, în funcție de cât de coapte sunt fructele. Învățăm și noi crescând cu produsul. I-am făcut analiză și a rezultat o durată de viață de zece ani.”, mai spune tânărul.
Agroturism în zare
Ducând discuția spre planurile de viitor, Ionel Burtea spune că visurile sale sunt mărețe și că deja a început să și le trăiască. Este conștient că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, dar se simte pregătit, adoptând o atitudine „zen”, cum o numește chiar el. „Poți să ai un business plan făcut de cea mai mare firmă de consultanță, când începi să-l pui în practică și te uiți peste un an, raportându-te la start, te întrebi ce n-ai făcut. Sunt lucruri care pur și simplu nu depind de tine ca om. Trebuie să fii pregătit psihic și perseverent. Mâine e o altă zi, n-ai ce să faci, iar eșecul este o lecție”.
Pe termen scurt și mediu își dorește ca fructele sale să fie pe rafturile magazinelor Mega Image și așteaptă fonduri europene pentru a-și construi o seră de căpșuni bio pe o suprafață de 4.500 de metri pătrați. Afinele sunt și ele incluse în plan, dar se gândește să înceapă să vândă și dulceața pe care mama sa a făcut-o până acum doar pentru apropiați. De asemenea, paleta sa de produse s-a extins recent odată cu atragerea unui investitor care deține 50 de hectare de cătină, tot în Gorj. Pe scurt, vrea să creeze un holding de fructe de pădure.
Totodată, plantația sa se va dubla începând cu primăvara lui 2018, iar acest pas presupune și angajarea a trei oameni, care să stea permanent la Țicleni. „Anul acesta am avut vânzări de 6.000 de euro pentru fructe, iar pentru vin estimez 10.000 de euro. În doi ani vreau să ajung la o producție de 10.000 de sticle și să am o cramă unde să pot face și agroturism, să vină oamenii în vizită, să se cazeze, să organizez plimbări în plantație. Vreau să construiesc totul de la zero acolo, pe un deal înconjurat de pădure de 30 de hectare din apropiere, care este foarte frumos”. Dacă are succes acum? Din punct de vedere financiar nu, dar din punctul de vedere al satisfacției personale, da. „Sunt foarte mulțumit cu ceea ce fac și cu ceea ce am realizat până acum”, conchide tânărul.



