Studiu: Legumele, fructele și pâinea, top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români
Doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie, arată datele unui studiu CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză), derulat în luna martie în parteneriat cu Reveal Marketing Research.
În privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), după cum declară respondenții. Lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români. De partea cealaltă, 17% dintre respondenți spun că obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food, iar opt din zece români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care impactează imunitatea și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.
De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.
„Din păcate, timpul tot mai puțin de care dispunem și scumpirile accentuate din ultima perioadă își pun amprenta asupra fiecărui aspect care influențează calitatea vieții, iar acest lucru este vizibil și în rezultatele studiului CIPRA realizat anul acesta. Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor“, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.
Alte informații relevante:
- Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare).
- Pentru îmbunătățirea calității alimentației, pe lângă timpul necesar pentru a-și găti singuri, respondenții menționează: nevoia de a avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, dorința de a-și permite să își cumpere tot ce își doresc și posibilitatea de a avea un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână.
- Aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulțumiți.
- Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.
Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA din luna martie a acestui an a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural.