FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Soluția simplă și accesibilă pentru E-Transport

Soluția simplă și accesibilă pentru E-Transport

logistica e-transport

Noul sistem E-Transport este obligatoriu pentru companiile din România care transportă bunuri considerate a fi cu risc fiscal crescut. Sistemul monitorizează transporturile rutiere, iar scopul său este creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, prevenirea și combaterea comerțului ilicit, dar și asigurarea condițiilor de concurență și echitate fiscală. În esență, sistemul RO E-Transport a fost conceput pentru anticiparea și reglarea mecanismelor economice și politicilor fiscale.

Astfel, prin intermediul RO E-Transport, companiile sunt obligate să declare transporturile ce urmează să se desfășoare pe teritoriul României pentru urmatoarele tipuri de produse:

 • Legume, fructe
 • Băuturi alcoolice
 • Produse minerale
 • Îmbrăcăminte, încălțăminte
 • Produse din fontă, fier și oțel

De asemenea, măsura are în vedere transporturile care se efectuează pe teritoriul României cu vehicule rutiere cu o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, care:

 • Sunt încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau
 • Valoarea totală a transportului este mai mare de 10.000 lei, aferentă cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului

Ce provocări întâmpină companiile obligate să folosească sistemul RO E-Transport?

Sistemul RO E-Transport presupune un transfer de informații între sistemele informatice utilizate de fiecare companie și sistemul național de monitorizare RO e-Transport (gestionat în prezent de Ministerul Finanțelor, prin ANAF).

Circuitul informațiilor utilizate de sistemul RO e-Transport este următorul:

 1.  Declarațiile de transport se completează cu următoarele date: expeditor, beneficiar, denumirea, caracteristici, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.
 2.  Aceste date sunt colectate din diverse sisteme informatice specializate, precum: Enterprise Resource Planning, Transport Management System, Warehouse Management System etc.
 3. După completarea datelor în declarația de transport și trimiterea lor catre ANAF in formatul specific, dacă informațiile sunt conforme cu validările impuse, se generează un cod unic al transportului (UIT).

Pentru a păstra atenția pe fluxurile operaționale de business și pentru a nu aloca resurse umane suplimentare necesare noului flux de date se recomandă automatizarea proceselor atât pentru colectarea datelor necesare transmiterii declarațiilor de transport, cât și pentru preluarea, înregistrarea și utilizarea codurilor unice ale transporturilor (UIT).

Pentru companiile ce folosesc serviciile logistice de transport și depozitare externalizate către furnizori de tip 3PL complexitatea fluxurilor de informații este mai mare, automatizarea în acest caz fiind un pas esențial în păstrarea vitezei operaționale.

Pe scurt, automatizarea transferului de informații înseamnă pentru companiile obligate să implementeze RO E-Transport simplificarea tuturor proceselor, sau, altfel spus, evitarea încetinirii și chiar blocării livrării bunurilor.

Platforma EDI Expert Supplier ajută companiile să folosească RO E-Transport

Expert Software este o companie românească 100% ce dezvoltă soluții digitale din 2003. Cu o experiență vastă în multiple domenii, printre care retail, pharma, automotive, compania Expert Software a creat platforma Expert Supplier pentru interconectarea companiilor cu sistemul RO E-Transport.

Platforma Expert Supplier susține proiecte complexe ce implică schimbul electronic de date între companii. Pentru implementarea sistemului RO E-Transport sau RO E-Factura, platforma Expert Supplier este soluția sigură, rapidă și eficientă pentru conformarea legală a companiilor vizate.

Platforma Expert Supplier - soluția smart pentru implementarea sistemului RO E-Transport

Companiile care aleg să utilizeze soluția digitală dezvoltată de Expert Software, obțin prin procesul de automatizare acces la un sistem simplu și smart, creat pentru nevoile companiilor românești, dezvoltat pentru eficiență, rapiditate și accesibilitate. Avantajele utilizării platformei Expert Supplier sunt:

 • Colectarea datelor din multiple sisteme se face automat folosind orice tip de conexiune disponibilă (AS2, SFTP, servicii WEB etc.), indiferent de formatul (CSV, XML etc.) în care sunt disponibile documentele necesare (aviz, factură, CMR etc.)
 • Pentru situațiile în care anumite date nu pot fi colectate automat (număr vehicul, număr remorcă etc.), există posibilitatea de introducere manuală a acestora prin intermediul unei interfețe web;
 • Datele colectate sunt convertite conform specificațiilor sistemului RO e-Transport, atât în ceea ce privește formatul câmpurilor solicitate (unități de măsura, țări etc.), cât și în ceea ce privește formatul XML UBL pentru fiecare declarație de transport transmisă către ANAF;
 • Înainte de a transmite datele către sistemul RO e-Transport, în platformă se aplică aceleași verificări și validări privind structura și sintaxa, precum și aceleași verificări semantice aplicate de ANAF. În cazul în care datele nu au fost colectate conform regulilor curente, utilizatorii primesc alertele ce conțin descrierile clare și detaliate ale erorilor generate, pentru rezolvarea rapidă a acestora și retransmiterea datelor;
 • Codul UIT generat de sistemul RO e-Transport este transmis rapid mai departe către companii în orice format, atât în format numeric pentru a putea fi completat manual pe documentul de transport, cât și în format XML sau PDF pentru a putea fi inclus pe documentul de transport ce urmează să fie tipărit;
 • Dacă serviciile de transport și depozitare sunt externalizate, platforma Expert Supplier asigură simplu, sigur și rapid procesul critic de transfer al datelor între companii, furnizorii de servicii logistice și ANAF;
 • Chiar și in cazul scenariilor complexe ce necesită organizarea unor multiple rute de transport și operațiuni de cross-docking, pentru încărcarea și descărcarea produselor înainte de a ajunge la destinația finală, fluxul de informații între angajații companiilor sau reprezentanții furnizorilor de servicii logistice de transport și depozitare este automatizat prin intermediul platformei Expert Supplier.

Platforma Expert Supplier este un sistem modern de tip Electronic Data Interchange și este deja opțiunea pentru automatizarea comunicării cu sistemul RO e-Transport pentru companii precum: Hornbach, Profi, Coca Cola, Heineken, Pepsi, BDG Import, Angelli, Prodal 94, Stockday, Scandia Food, Kamis, Danone sau Dr. Oetker.

“Colaborăm cu succes cu Expert Software de mai mult de 5 ani, iar acum am dezvoltat impreună o soluție automatizată și eficientă pentru implementarea sistemelor RO e-Transport si RO e-Factura care raspunde noilor reglementări și de care suntem mulțumiți.” - Monica Souca, Process Improvement Manager, BDG IMPORT SRL.

Dacă sunteti în căutarea unei soluții digitale pentru implementarea sistemului RO e-Transport sau RO e-Factura, va puteți baza pe Expert Supplier. A fost concepută pentru a ușura procesul de transformare digitală a companiilor în cadrul operațiunilor Business-to-Business și Business-to-Government. Contactează Expert Software și rezolvați rapid problema implementării sistemelor RO e-Transport și RO e-Factura.

Echipa Expert Software este disponibilă aici: sales@xpertsoft.ro

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content