FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Schimbarea la față în categoria de snackuri dulci

Schimbarea la față în categoria de snackuri dulci

snackuri dulci

După doi ani de creștere, piața de snackuri dulci are în față o perioadă cu provocări multiple, tendința fiind ca volumul vânzărilor să scadă moderat, în timp ce inflația dictează avansul valoric. Cât despre producători, avem în față două tabere în care strategiile pentru viitor par a fi construite fie cu prudență, fie cu mult curaj. Un lucru este însă cert, gramajele mici își recâștigă locul în consum, iar sănătos este un trend care nu poate fi ignorat. 

La fel ca în cazul multor categorii, pandemia a produs schimbări și în piața de snackuri dulci, indiferent că vorbim despre dinamica acestora în raport cu gustările sărate sau despre performanța formatelor în interiorul fiecărei categorii. „Aceste schimbări au fost determinate în principal de creșterea ponderii momentelor de consum în casă versus în afara casei, față de care cele două macro-categorii au reacționat diferit. Snackurile dulci și-au găsit mai ușor un loc în consum chiar și pe perioada lockdownului. Dacă gramajele mari, potrivite pentru a fi împărțite cu familia, au fost preferate în perioada carantinei, gramajele mici, pentru consumul individual, și-au recâștigat locul în consum și au început să înregistreze creșteri semnificative odată ce restricțiile pandemice s-au redus”, explică Rodica Pop, Brand Manager Prăjitura Casei, produs din portofoliul Alka.

„Fenomenul de snacking a fost în continuă dezvoltare în ultimii doi ani. Chiar dacă la începutul pandemiei lucrurile erau incerte, cu timpul s-a dovedit faptul că au apărut noi ocazii de consum pentru gustările dulci, iar consumatorii au regăsit în acestea un fel de evadare. Ne așteptăm ca trendul crescător să continue”, spune Tiberiu Gheorghe, Marketing Manager Pladis România.

Despre o evoluție pozitivă vorbește și Claudiu Georgescu, Country Manager Dr Gerard România. „Trendul este poate puțin sub așteptări, dar rămâne pe o pantă ascendentă. Dacă privim lucrurile comparativ, aș spune că pandemia versus momentul actual sunt total diferite din prisma consumului. În lockdown și perioada următoare a avut loc o scădere masivă la nivel de consum, însă acum revenim, destul de repede, la obiceiurile de consum anterioare. Se observă însă o creștere pe segmentul de snackuri sănătoase & fit snack, în special to go, în detrimentul gustărilor tradiționale”, punctează acesta.

Orientarea către produsele sănătoase este un trend remarcat și de Adelina Păsat, co-proprietar și Director Comercial al Nutrivita Marketing și Distribuție. „În ultimii ani, chiar dinainte de pandemie, am observat un număr în creștere de consumatori care doresc să diminueze zahărul din alimentație. Astfel, multe branduri și-au adaptat oferta de produse și au diminuat sau au înlocuit zahărul cu îndulcitori. În plus, au fost lansate și snackuri sub 100 de calorii, sub umbrela «guilt free», produse din ingrediente precum supercerealele ce aduc și beneficii funcționale. Dincolo de a mai fi o simplă pauză de dulce sau o realimentare, snackul îndeplinește acum și rolul de a susține sănătatea și vitalitatea organismului”, adaugă Adelina Păsat.

Un an cu creșteri double digit pentru snackurile dulci 

Dacă în perioada pandemiei vânzările au oscilat, anul 2022 pare a fi sub semnul creșterii pentru principalii jucători din piața de snackuri dulci. „Dacă se va menține același trend, pentru Dr Gerard România 2022 va fi probabil cel mai bun an din ultimii patru ani, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar și a contribution margin realizată. Mă aștept să depășim bugetul stabilit și să bifăm un avans de două cifre”, spune Claudiu Georgescu.
Și Pladis România a închis prima jumătate a acestui an peste nivelul anului trecut, înregistrând o creștere semnificativă la nivelul întregului portofoliu. „Pentru prima jumătate a acestui an se remarcă o evoluție foarte bună pentru brandurile Biskrem și Albeni. Performanța acestora este susținută prin apropierea constantă față de clienți și consumatori, prin expansiunea punctelor de vânzare, dar și prin creșterea vizibilității în magazine”, susține reprezentantul companiei.

Despre creșteri double digit vorbesc și reprezentanții Alka și Roshen. În cazul Alka, atât categoria de snackuri dulci, cât și cea de sărate, au avut „o performanță foarte bună”, cu creșteri double digit atât în volum, cât și în valoare. Cât despre Roshen, compania a continuat să crească atât în categoria de biscuiți, cât și în cea de napolitane. „Categoria de napolitane generează 21% în totalul vânzărilor Roshen. În 2022 am lansat în gama de napolitane Roshen Wafers un nou sortiment - Roshen Wafers Lemon Cream - dar și o gamă nouă, Roshen Wafers Sandwich Thins, o inovație în portofoliu. Și biscuiții se bucură însă de o cerere foarte mare care a dus la dublarea cifrelor. Categoria de biscuiți generează 7% în total vânzări Roshen”, explică Alina Cozonac, Marketing Specialist în cadrul companiei.

Și pentru o imagine cât mai clară în ceea ce privește evoluțiile, datele de piață confirmă și ele dinamica pozitivă. Mai concret, în cazul prăjiturilor ambalate, creșterea a fost de 19,4% în valoare în perioada sep. 2021 - aug. 2022 versus anul precedent, în timp ce categoria de biscuiți a raportat un avans de 19,7%. Un avans ușor mai modest a fost înregistrat de napolitane (+14,8%), potrivit datelor RetailZoom. Dacă la nivel valoric principalele categorii de snackuri dulci s-au majorat double digit, în cazul volumelor situația nu este la fel, creșterile oscilând între 9,7% (pentru biscuiți) și 3,4% (pentru napolitane).

„Pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, observăm un avans semnificativ al volumelor pentru batoanele proteice din portofoliu (Gerlinea și Isostar), de până la 32%, pe fondul unui interes sporit al consumatorilor pentru această categorie și al suportului oferit de partenerii din retail în extinderea distribuției. De asemenea, categoria fără zahăr, în special cea a napolitanelor, prin noul brand introdus pe piață Lago Italia, are creșteri de vânzări în volum de peste 20%”, susține Adelina Păsat.

Pentru Dr Gerard, „campioană la capitolul creștere rămâne categoria biscuiților dublu sendviș, urmată de categoria mini prăjiturilor (minicake apricot), unde rezultatele sunt excepționale. Cea de-a treia categorie cu rezultate foarte bune este cea a napolitanelor, fapt oarecum neașteptat deoarece în România, în comparație cu piața din Polonia, nu suntem identificați ca producători principali în această categorie și, în consecință, nici gradul de acoperire nu este cum ne-am dori”, spune Claudiu Georgescu.

Kandia Dulce, unul dintre cei mai importanți producători în categoria de mini prăjturi ambalate, rămâne lider pe acest segment de piață cu brandul Măgura, cu aproximativ 30 de milioane de bucăți vândute în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor interne furnizate de companie. „Brand locomotivă, atât în companie, cât și în piața de mini prăjituri, Măgura are o foarte mare notorietate și este marca ce a pus bazele categoriei de mini prăjituri ambalate și care a contribuit la creșterea acesteia”, spune Gabriela Munteanu, Marketing Director Kandia Dulce. Pentru Măgura, investițiile din ultima perioadă au constat într-o modernizare a liniei de ambalare colectivă, care a condus la eficientizarea procesului de producție, eficientizare în transport și paletizare.

Retailul independent recâștigă teren în categoria snackurilor dulci

Având în vedere specificul categoriei, care se adresează deopotrivă consumului acasă, dar și în afara casei, retailul, indiferent că vorbim despre rețelele modern sau despre cele independente, joacă un rol extrem de important. Cât despre canalul care deține supremația, acesta variază în funcție de fiecare jucător în parte. Pentru Alka, de exemplu, ponderea canalului modern trade în vânzări este mai mare decât cea a retailului independent, în linie cu trendul la nivel de total FMCG. „În perioada pandemiei canalul MT a înregistrat cele mai mari creșteri în categoriile Alka datorită schimbărilor survenite în comportamentul de cumpărare – oamenii au ales formatele mari de magazine, unde ajungeau mai rar, cu lista lungă de cumpărături. Începând din 2022, când restricțiile pandemice s-au ridicat, magazinele de proximitate, inclusiv cele din TT, au început să recupereze semnificativ în vânzări, pe fondul creșterii consumului în afara casei”, spune reprezentanta Alka.

„Deși există o tendință de migrare a clienților, considerăm că ambele canale au o importanță semnificativă. Punem accent pe fiecare punct de contact cu consumatorul”, completează Tiberiu Gheorghe (Pladis).
Și pentru Mondelēz România comerțul tradițional își păstrează și, mai mult decât atât, în prima jumătate a acestui an și-a consolidat importanța în vânzări. „Vorbim de o importanță considerabilă, semnificativ mai crescută decât cea pe care acest canal o are în vestul Europei. De la începutul anului comerțul tradițional este canalul cu una dintre cele mai dinamice creșteri”, spune Andreea Bogdan, Marketing Manager Biscuits South Central Europe (SCE), Mondelēz International.

Pentru Roshen și Dr Gerard, Traditional Trade reprezintă principalul canal de desfacere. „Desigur, acest fapt nu înseamnă că modern trade nu are o cotă importantă din cifra de afaceri anuală. De altfel, vânzările celor două canale sunt relativ apropiate ca valoare”, explică reprezentantul Dr Gerard România. De cealaltă parte, pentru Roshen, retailul independent reprezintă mai mult de jumătate din volumele comercializate în România, „datorită unor parteneri stabili care asigură prezența brandurilor Roshen în magazinele de proximitate”, spune Alina Cozonac.

Citește în continuare AICI.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content