Retailul la km 2040: cum va arăta magazinul fizic în era digitalizării

Până în anul 2040 magazinele fizice, așa cum le știm în prezent, vor dispărea. Transformarea va fi condusă în principal de e-commerce, care va pune presiune pe retaileri pentru a regândi scopul și felul în care arată magazinele în vederea alinierii la cerințele erei digitale, susțin analiștii Euromonitor în studiul Commerce 2040. Retailul la km 2040: cum va arăta magazinul fizic în era digitalizării

Pentru a păși pe acest traseu al transformării, retailerii trebuie să dea dovadă de mult curaj și să accepte să iasă din zona de confort. Este un trend repetitiv în condițiile în care retailul a cunoscut schimbări de la an la an – mulți cumpărători nu mai aleg un singur canal de achiziție, fiind mai degrabă adepții cumpărăturilor multicanal. În final, vorbim de un proces bidirecțional: uneori retailerii sunt cei care dau startul revoluției in-store prin tehnologiile implementate sau desingul avangardist, în timp ce alteori clienții sunt cei care provoacă schimbarea.

Forțele care redefinesc retailul viitorului

În acest context, câteva elemente sunt cruciale în creionarea retailului de mâine. Astfel, deși consumatorii se arată deschiși în fața noilor tehnologii, nivelul de confort poate să difere în funcție de gradul de intruziune al soluțiilor implementate în magazin. Sub acest aspect, studiul Euromonitor arată că 42% din consumatorii intervievați sunt de acord să fie ghidați în magazin de către un robot pentru a-și găsi mai ușor produsele de pe lista de cumpărături. Chiar dacă procentul este ridicat, atunci când consumatorii au fost întrebați dacă preferă asistența unui om în locul unui robot pentru chestiuni ce țin de experiența de cumpărături, respondenții s-au arătat în favoarea contactului uman.

Un alt punct important este deschiderea consumatorilor spre oferirea de date personale necesare retailerilor online. La nivel mondial, doar 22% dintre respondenți consideră că au control asupra informațiilor personale, în timp ce 46% își arată îngrijorarea cu privire la volumul de date pe care companiile îl dețin despre consumatorii lor. În schimbul acestor date, companiile ar trebui să ofere plus valoare consumatorilor, consideră 32% dintre cei intervievați în cadrul studiului Euromonitor.

Pe de altă parte, dacă până nu demult consumatorii alegeau retailul online pentru a „vâna oferte” și pentru a economisi bani, în prezent ei sunt atenți și la aspecte care țin de sustenabilitate. Astfel, 32% dintre respondenți au afirmat că achiziționează produse de la brandurile de retail care le susțin crezul social și politic.

O zonă „fierbinte” este așa-numita „apocalipsă a retailului”, declanșată de ciocnirea comerțului online și a celui offline. În ultimii zece ani, retailul online a cunoscut o creștere de 20% în perioada 2011-2021, potrivit datelor Euromonitor. Deși avansul este net superior cumpărăturilor din magazinele fizice, în anul 2020 81% din achizițiile de bunuri au fost realizate în retailul offline, procent așteptat să scadă la 76% în 2025.

Coroborate, aceste puncte dezvăluie retailerilor aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere în relația cu cumpărătorii viitorului, care sunt foarte diferiți și care caută experiențe diferite. Astfel, 34% aleg online-ul pentru că pot achiziționa produsul dorit de oriunde s-ar afla, la orice oră. Alți 43% aleg în schimb magazinul fizic pentru cumpărături imediate. Pe de altă parte, generația tânără caută magazine care să le ofere experiențe de shopping (54%), iar 24% se uită după cumpărături personalizate.
Dacă în primul val al revoluției din retail magazinele fizice și online-ul își disputau supremația, în acest al doilea val companiile vor trebui să găsească soluții de a integra retailul fizic și soluțiile digitale.

Magazin de proximitate versus magazin experimental

Prin urmare, în viitor vom avea două spații principale de retail offline. Pe de o parte vor exista magazine de proximitate, care se vor adresa cumpărăturilor de impuls, iar pe de altă parte vom avea locații care se vor concentra pe promovarea brandurilor și a valorilor acestora, într-o experiență de shopping inedită. Mai mult, magazinul viitorului va oferi posibilitatea cunoașterii cumpărătorilor înainte ca aceștia să plătească pentru achizițiile făcute, imediat ce aceștia au intrat în magazin.

O modalitate pentru a realiza acest lucru va fi implementarea scanării faciale. De asemenea, în viitor, vitrinele magazinelor vor deveni mai interactive, permițând cumpărătorilor să își aleagă produsele dintr-o listă digitală și să le ridice apoi dintr-un pick-up point aflat la intrarea în locație. Livrarea produselor se va putea face direct acasă, cu ajutorul dronelor.

În interiorul magazinelor produsele selectate vor putea fi adăugate unei liste virtuale de cumpărături pe care clientul o poate achita la plecare, în timp ce roboții vor fi folosiți atât pentru aprovizionarea rafturilor, cât și în relaționarea cu cumpărătorii. În acest mediu, datele colectate despre cumpărători vor deveni din ce în ce mai importante pentru crearea unei relații one-to-one, pentru a le putea oferi acestora experiențe personalizate și recomandări pe baza preferințelor. Astfel, tehnologia va fi utilizată pentru a crea experiențe in-store și nu neapărat pentru a vinde produse, respectiv pentru a facilita accesul direct al brandurilor spre cumpărători. În acest fel, companiile vor putea avea acces instant la feedbackul clienților.

Exemple de Best Practices

Printre retailerii care au început să implementeze noi concepte de magazine se numără și Żabka, al doilea mare lanț de retail din Polonia, care a lansat anul acesta conceptul de magazin fără casieri. Atât accesul, cât și plata se realizează prin intermediul unei aplicații de loializare care integrează unitar un motor de recomandări bazat pe inteligența artificială (IA).

De asemenea, Modivo și Eobuv.cz au deschis recent un magazin figital în Praga. Produsele nu sunt disponibile la raft în format fizic, ci sunt prezentate pe tablete și ecrane multimedia. Articolele de îmbrăcăminte pot fi comandate în funcție de culorile alese sau mărimi utilizând tabletele respective, după ce cumpărătorii le-au probat în mediul virtual. În plus, clienții pot beneficia de un sistem de scanare 3D sau de livrare rapidă în 90 de minute a cumpărăturilor.

Un exemplu de retailer care mizează pe design pentru a se diferenția și pentru a crea o experiență de cumpărături memorabilă este Silpo, parte a Fozzy Group, care aduce pe piața din Ucraina concepte unice de amenajare in-store. Astfel, fiecare magazin este decorat după o temă-umbrelă precum lumea circului, fenomene atmosferice, mina de aur, galerii de artă, fiecare vizită în magazin fiind un exercițiu de imaginație.

Din categoria inițiativelor care au la bază sustenabilitatea se numără și magazinul Asda din Middleton (Marea Britanie) prin care retailerul încearcă să încurajeze cumpărătorii să reducă plasticul folosit și să recicleze. În acest demers retailerul s-a asociat cu producători precum Persil, Radox sau Kellogg’s și oferă produse neambalate, estimând că prin acest demers magazinul din Middleton va ajuta la reducerea cu aproape un milion de bucăți a ambalajelor de plastic în decursul unui an.

Acestea sunt câteva exemple de retaileri care au înțeles faptul că magazinele trebuie reinventate ca și hub-uri omnicanal, care oferă experiențe de shopping inedite și care pun în centru consumatorii.

Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
În ultimii 25 de ani, piața de retail și FMCG a trecut printr-o transformare continuă, iar Mega Image a avut o contribuție semnificativă la...
Tendințele care definesc consumul în piața de retail & FMCG în 2024
Tendințele care definesc consumul în piața de retail & FMCG în 2024
De la tehnologie la greenwashing și valoare adăugată, studiul anual „Consumer Trends”, publicat de Euromonitor, arată care sunt cele mai...
Retailul în 2024, între provocările economice și influența Generației Z
Retailul în 2024, între provocările economice și influența Generației Z
Deși se estimează că inflația globală va fi mai mică în 2024, aceasta va rămâne peste un nivel de confort în majoritatea economiilor...
Retailul viitorului: Consumatorii vor experiențe digitale, personalizate și rapide din punctul de vedere al plății
Retailul viitorului: Consumatorii vor experiențe digitale, personalizate și rapide din punctul de vedere al plății
După ce în ultimii ani retailerii s-au concentrat pe dezvoltarea comerțului online, pe fondul tendințelor impuse de restricțiile din pandemie,...