FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > „Produs local”, între percepție și realitate

„Produs local”, între percepție și realitate

prosuse locale

Încă de la începutul pandemiei, produsele locale s-au întors în atenția consumatorilor din dorința de a sprijini economia locală, micile afaceri, dar și pentru că produsele locale sunt considerate sănătoase, ba chiar sunt percepute ca fiind bio ori eco. Există totuși nenumărate provocări când vine vorba despre achiziția acestora, de la sezonalitate până la preț și lista poate continua. Care sunt principalele beneficii pe care le au cei care aleg produsele locale, care sunt oportunitățile pentru retaileri și, totodată, ce înseamnă „producător local” pentru consumatorii români? Răspunsurile au venit dintr-un studiu realizat de iSense Solutions pentru conferința Progresiv Hub.

De la modul în care sunt percepuții producătorii locali, la motivele pentru care sunt aleși de către consumatori, până la principalele provocări când vine vorba despre achiziția produselor locale din marile rețele de magazine a vorbit Laura Roșca, Qualitative Research Director iSense Solutions, pe scena Progresiv Hub. Studiul dedicat evenimentului, „Why buy local? Principalele beneficii pentru consumatori și oportunități pentru retaileri”, a scos la iveală faptul că, pentru 36% dintre cei chestionați, „producător local” este cel care comercializează produsele în localitatea sau regiunea în care sunt produse.

Pentru 34%, „producător local” se traduce ca fermier din anumite regiuni geografice specifice. Indiferent de definiția termenului, un lucru este clar. Consumatorii îi aleg în primul rând pentru calitatea ridicată. Potrivit persoanelor chestionate de iSense Solutions, prospețimea, gustul autentic, termenul scurt de valabilitate sunt criterii esențiale când vine vorba despre alegerea producătorilor locali. Pe listă mai intră și percepția că produsele locale sunt bio sau eco, adică nu au aditivi, au ingrediente sigure și, prin urmare, sunt mai sănătoase. Nostalgia, sustenabilitatea și mândria națională completează criteriile care cântăresc cel mai mult în achiziția unui brand local.

„Producătorii locali sunt asociați cu tradiția, cu acele rețete pe care le cunoști. Surprinzător, sentimentul de mândrie națională nu apare în rândul generațiilor Millennials, ci mai degrabă în rândul generației Z, acei tineri care acum încep să descopere producătorii locali. Există o posibilitate minunată de business targetând acest segment. Nu în ultimul rând, sustenabilitatea reprezintă un trend care a crescut foarte mult în timpul pandemiei, oamenii conștientizează importanța susținerii comunităților locale și, totodată, susținerea economiei naționale”, explică Laura Roșca, Qualitative Research Director iSense Solutions.

Întrebați care sunt principalele motive pentru care nu achiziționează produse românești, 38% dintre participanții la studiul iSense Solulitions au susținut că anumite produse nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Pentru 33% dintre ei, prețul mai mare comparativ cu produsele internaționale reprezintă un impediment. Lista motivelor este completată de varietatea restrânsă de produse în lanțurile de magazine (33%), vizibilitatea redusă la raft (27%), lipsa acestor produse din zona în care locuiesc respectivii consumatori (19%).

În cea mai mare parte, consumatorii cumpără de la producători locali în proporție de 92% fructe și legume și 54% susțin că achiziționează și produse alimentare prelucrate. „Comparativ cu anii anteriori, am remarcat o creștere a interesului și față de categorii de non-food, cum ar fi produsele vestimentare, mobilier, grădină și bricolaj”, adaugă Laura Roșca.

Provocări resimțite de producătorii locali

În topul provocărilor atunci când vine vorba despre achiziționarea produselor locale, sezonalitatea ocupă primul lor. Aceasta impactează loialitatea consumatorilor față de branduri, optând pentru soluții disponibile la raft, indiferent de sursa materiei prime folosite. În plus, lipsa reglementărilor din partea autorităților cu privire la taxe, plafonare prețuri, suport local fac ca produsele locale să nu fie mereu prima opțiune. O altă provocare o reprezintă delistarea din retail din cauza stocurilor reduse generate de sezonalitate și de materia primă redusă. Totodată, majorările de preț la nivelul materiei prime reflectate și în prețul la raft reprezintă o provocare majoră pentru producătorii locali.

„O oportunitate pentru producători ar fi exporturile, însă această posibilitate este sancționată de consumatori pentru că au percepția că vine în opoziție cu trendul de sustenabilitate”, declară Laura Roșca.

Nu în ultimul rând, unii producători au menționat că una dintre provocările constante ale pieței locale este și o lipsă de educație a consumatorilor în ceea ce privește înțelegerea beneficiilor tehnice ale produselor. Prezența în mediul online este deopotrivă atât o oportunitate, cât și o provocare pentru producătorii locali. 36% dintre consumatori chestionați de iSense Solutions au declarat că și-ar dori să achiziționeze produse de pe platforme dedicate producătorilor locali.

Oportunități pentru retaileri

„Dacă ar fi să ne uităm comparativ cu ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani, vedem o piață stabilă, în creștere în ceea ce privește piața producătorilor locali, există potențial de dezvoltare nu numai în zona de food, dar și non food, retailerii au potențial foarte mare de a dezvolta mărcile private, dar și mărcile artizanale vedem că prind din ce în ce mai multă relevanță în rândul consumatorilor, iar consumatorii devin curioși să experimenteze nu doar în situații specifice, cum ar fi alergiile sau intoleranțele alimentare. Încep să devină conștienți de anumite beneficii care țin de naturalețe sau sănătate”, spune Laura Roșca.

Brandurile care promovează direct furnizorii mici pentru a încuraja sustenabilitatea câștigă încrederea și loialitatea consumatorilor, arată datele studiului potrivit căruia mărcile private și produsele bio aduc capital de imagine. Concret, mărcile private devin un diferențiator emoțional, potențial de diversificare a gamelor de produse, în timp ce promovarea produselor eco se poate face marjând pe sursa locală și pe prețul avantajos. O altă oportunitate este și creșterea vizibilității la raft a provenienței locale prin etichete și simboluri care sugerează românesc și natural, dar și rafturile dedicate produselor locale,  semnalizate corespunzător în magazine.

„Avem mărcile de renume, cum ar fi Napolact, Gerovital, Râureni, SanoVita, Topoloveni care sunt asociate cu tradiție, cu expertiză, dar și cu o recunoaștere la nivel internațional. Sunt branduri foarte bine definite și consolidate pe piață. Totodată, mărcile private sunt din ce în ce mai mult menționate de consumatori ca fiind foarte relevante și credibile în achizițiile de zi cu zi. Există aici doi piloni: pe de o parte, la nivel rațional, consumatorii spun că au o varietate foarte largă de produse, dar la nivel emoțional, poziționări din zona de nostalgie, tradiție - Gusturi Românești sau Cămara Noastră - ne duc cu gândul la sentimentul de acasă, la zona de confort și la starea de bine pe care o aveam în copilărie. Există astfel potențial de a capitaliza în acest teritoriu de tradiție și de autenticitate în rândul mărcilor private”, explică Qualitative Research Directorul iSense Solutions.

Transparența în comunicare poate reprezenta un atu pentru retaileri în relația cu cei care caută produsele locale la raft. Comunicarea sezonalității și a stocului aferent, cât și personalizarea portofoliului de produse în funcție de regiunea geografică pot fi factori diferențiatori în alegerile consumatorilor.

„Consumatorii menționează mărcile artizanale, cum ar fi Artesana, Lăptăria cu Caimac, FruFru, Solomonescu sau Capricii și Delicii ca fiind de interes pentru ei pentru că vin cumva cu inovație de produs, păstrează totuși rețeta autohtonă, dar aduc anumite îmbunătățiri. Însă, le percep ca adresându-se unui target cunoscător, mai sofisticat care înțelege mult mai bine beneficiile de produs”, completează Laura Roșca.

64% dintre consumatorii chestionați de iSense Solutions declară că piața producătorilor locali se va dezvolta în următorii cinci ani, interesul pentru mărcile autohtone fiind în creștere. „Tradiția” folosită adesea în comunicare reprezintă un teritoriu larg, iar pentru consumatori este important să vadă că este vorba despre o reinventare a tradiției, de inovație. Nu în ultimul rând, consumatorii se așteaptă la o diversificare a portofoliului mărcilor proprii și aceasta ar fi o oportunitate foarte bună și pentru retaileri, atât prin sortimentație și preț, dar și o diferențiere mai clară a brandurilor din cadrul aceluiași retailer.

„E foarte important să nu ne uităm doar la partea rațională, să comunicăm atent beneficiile pentru că toți consumatorii par din ce în ce mai ancorați și la nivel la comunicare și teritorii de poziționare, să fim relevanți pentru ei, omniprezenți și să capitalizăm și pe acest teritoriu de social media pentru că se pare că există un potențial uriaș mai ales în rândul segmentelor tinere”, concluzionează reprezentanta iSense Solutions.

Metodologie:

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie – februarie 2022, fiind vorba despre cercetare atât calitativă, cât și calitativă. Etapa calitativă a cuprins interviuri cu bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, din mediul urban. Au fost 50 de participanți din comunitatea iSense Solutions, trei FGDs în București.
Cercetarea cantitativă a fost realizată în luna februarie și a cuprins peste 1.000 de interviuri cu bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, eșantion reprezentativ pentru populația urbană online. Culegerea datelor: interviuri online, bazat pe panel-ul online iSense Solutions (www.SensePanels.com)

 

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content