Gemma Webb, RetuRO: Schimbarea este dificilă, dar SGR este o oportunitate uriașă de schimbare în bine a României
Sistemul de garanție-returnare din România, al doilea cel mai mare sistem la nivel european, dar cel mai mare sistem integrat la nivel global, a dus la colectarea a peste 23 de milioane de ambalaje în intervalul decembrie 2023 – februarie 2024, estimarea pentru luna martie a acestui an fiind de peste 60 de milioane de unități returnate. Deși gradul de conștientizare în rândul consumatorilor este unul tot mai mare, sistemul nu este lipsit de provocări.
„Sistemul de Garanție-Returnare este un sistem nou pentru toți actorii implicați și toți trebuie să schimbe modul în care operau până acum. Schimbarea este dificilă și durează până când oamenii se vor obișnui cu el. Aceleași probleme pe care le-am întâmpinat în România au fost și în restul țărilor europene care au implementat acest sistem. Însă rezultatele au demonstrat că merită efortul”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Țintă propusă pentru acest an în materie de colectare este de 65% din totalul ambalajelor puse pe piață, estimarea fiind de șapte miliarde de astfel de ambalaje anual. Însă 2024 este un an de tranziție, ceea ce înseamnă că numărul acestora va fi de aproximativ cinci miliarde de ambalaje care intră sub incidența SGR.
„Trebuie să ținem cont de faptul că, dacă în alte țări comerțul modern reprezintă 70%-80% din piață și colectarea se face cu ajutorul RVM-urilor, în România segmentarea este de 50%-50%. Iar când vorbim de micii comercianți, mai ales cei din mediul rural, colectarea se face manual. Acest lucru implică mai mult efort și este și unul dintre motivele pentru care avem nevoie de mai multe centre de colectare și sortare a ambalajelor”, a explicat Gemma Webb.
În prezent, ambalajele colectare cu ajutorul retailerilor ajung în trei centre de colectare construite de RetuRo și într-un centru partener din zona Capitalei. Iar dacă inițial pe lista investițiilor se aflau 17 astfel de centre, planul a fost ajustat astfel că vor fi construite doar zece, iar până la jumătatea acestui an ar urma să fie operaționale primele șapte dintre acestea.
La nivel național, din Sistemul Garanție-Returnare ar urma să facă parte aproximativ 80.000 de retaileri și în jur de 5.000 de producători și importatori de băuturi.
„Știm că pentru retailerii mici este dificil pentru că trebuie să facă alte lucruri decât erau obișnuiți. În multe cazuri colectarea se face manual și acest lucru e nou pentru toată lumea. Sfatul meu și totodată rugămintea mea pentru micii comercianți este să fie parte din schimbare. E greu, știm că este greu, că este un proces de învățare, dar beneficiile pentru societate și pentru mediu sunt uriașe. Și, după ce facem acest efort, după câteva luni, vom într-un ritm normal, va face parte din viața noastă de zi cu zi. Tot ceea ce facem acum, fiind un sistem integrat la nivel național, nu este nou doar pentru România, este în premieră la nivel global. Astfel că, deși ne lovim de multe provocări și cu siguranță vom continua să le avem și în lunile ce urmează, identificăm problemele, le corectăm și învățăm”, a completat președintele Directoratului RetuRO.
Al treilea centru pentru colectarea ambalajelor SGR, deschis la Brașov
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis în județul Brașov cel de-al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR, situat în cadrul parcului logistic VGP.
Cu o suprafață de 3.300 de metri pătrați, centrul regional din Brașov este dotat cu echipamente avansate de procesare a ambalajelor, care includ mașini de numărat PET și doze de aluminiu, mașini de numărat ambalaje din sticlă, buncăre pentru depozitarea sticlei și prese de balotat. Capacitatea anuală de procesare a centrului de la Brașov este de peste 240 de milioane de ambalaje.
„După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creșterea numărului de ambalaje SGR pe piață. În prezent, avem trei centre RetuRO operaționale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piață până în prezent. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii și în următoarele trei luni, avem planificată deschiderea centrelor din județele Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova”, a declarat Gemma Webb.
Centrul regional va deservi județele Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu și zonele înconjurătoare. Aici vor fi transportate atât ambalajele de băuturi SGR colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Operaționalizarea acestei unități de procesare a ambalajelor SGR creează noi de locuri de muncă ecologice, noul centru având aproximativ 40 de angajați.
Sistemul de Garanție-Returnare din România a fost gândit pe baza celor mai bune practici la nivel internațional. În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de țări la nivel mondial și în 14 țări europene la care se adaugă și România începând cu finalul lunii noiembrie 2023. Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat SGR, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi până la trei ani.