Planurile RetuRO cu SGR în 2025: RVM mobil pentru a îmbunătăți colectarea și campanii de educare pentru retailerii mici
După ce în primul an de funcționare Sistemul de Garanție-Returnare a dus la colectarea a 3,3 miliarde de ambalaje, 98% din această cantitate fiind trimisă către reciclatori, administratorul sistemului își propune dublarea numărului de ambalaje colectate în acest an. Pentru a atinge acest obiectiv, RetuRO ia în calcul un proiect pilot care implică cumpărarea unui RVM mobil, dar și înrolarea unui număr mai mare de retaileri din mediul rural.
Cu o rată de colectare de 55% pentru anul 2024, dar cu rate de peste 80% în lunile septembrie și octombrie ale anului trecut, Sistemul de Garanție-Returnare demonstrează că este cel mai mare proiect de economie circulară dezvoltat la nivel național și, totodată, cel mai mare parteneriat public-privat din România. Rămâne însă un sistem care se lovește de multe provocări care țin atât de comportamentul de reciclare al consumatorilor români, cât și de reticența retailerilor mici de a începe colectarea manuală a ambalajelor cu logo SGR.
Ruralul, provocarea numărul 1 pentru creșterea ratelor de colectare
„În acest an trebuie să consolidăm Sistemul Garanție Returnare și să continuăm să înregistrăm rate de creștere comparabile cu cele din ultimele luni. În luna ianuarie, spre exemplu, am avut o rată de colectare de 106%. În acest an, focusul va fi pe consumatori, trebuie să reușim să ajungem în zonele rurale, trebuie să îi convingem pe micii retaileri să fie implicați activ în Sistemul Garanție-Returnare. Fiecare consumator trebuie să poată returna ușor ambalajul pentru care a plătit garanția astfel încât să își poată recupera banii”, a explicat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO SGR.
„O preocupare pe care o avem pentru anul acesta este să loializăm retailerii pe care deja îi avem în sistem astfel încât ei să continue să colecteze cantități mai mari de ambalaje și, de asemenea, să mergem către cei care sunt neîncrezători încă sau nu știu cum funcționează SGR și să explicăm încă o dată. Este un gap între ce se întâmplă în rural versus urban. În urban există deja o obișnuință de consum, dar în rural lucrurile sunt departe de acest moment”, a adăugat Radu Pascu, Commercial Manager RetuRO SGR.
Totodată, dincolo de consumator, administratorul SGR își propune ca, în 2025, să facă sistemul mai eficient și din perspectiva costurilor de operare. RetuRO ia în calcul implementarea unui model de colectare disponibil în Ungaria și care presupune ca un RVM mobil, de mari dimensiuni, să preia ambalajele de la retailerii care fac colectare manuală.
„Ungaria folosește pentru colectarea manuală o soluție mobilă. Este vorba despre o mașină echipată cu un RVM de mari dimensiuni care merge la punctele de colectare și ridică ambalajele de acolo. Acest lucru duce la o viteză mult mai mare de colectare, la o compactare mai bună a ambalajelor când vine vorba despre transport către centrele noastre, numărarea acestora se face în fața comerciantului, lucrurile sunt foarte transparente din acest punct de vedere”, a explicat Radu Pascu.
40% din sticla colectată prin SGR merge la export
Când vine vorba despre ce se întâmplă cu ambalajele colectate de retaileri după ce acestea ajung în centrele RetuRO și sunt numărate și sortate, reprezentanții administratorului SGR susțin că s-au lovit de provocări care țin de infrastructura de reciclare, în special în ceea ce privește sticla.
„Începând cu luna mai, cantitățile de ambalaje, în special de sticlă, care au fost colectate au fost foarte mari. Am ajuns să colectăm peste 20.000 de tone de sticlă pe lună, ceea ce a reprezentat un volum imens pentru care reciclatorii din România nu au avut capacitatea de a prelua aceste volume de marfă. Și nici în momentul de față nu sunt pregătiți. Toți au planuri să modernizeze liniile de prelucrare și să asigure o capacitate de prelucrare mai mare, dar nu sunt investiții care se întâmplă peste noapte. Astfel că, noi, din cele aproximativ 157.000 de tone de sticlă pe care le-am colectat anul trecut prin SGR, 40% au fost vândute către reciclatori din proximitatea României. Vorbim despre Ungaria, Republica Moldova, Polonia, chiar și Turcia. În ceea ce privește PET-ul și aluminiul, reciclatorii din România au capacitatea să proceseze toată cantitatea colectată prin SGR”, a explicat Radu Pascu.
S-a ajuns în acest punct pentru că, potrivit reprezentanților RetuRO, reciclatorii din România nu aveau o predictibilitate privind cantitatea de ambalaje recuperate din piață, cu atât mai puțin în ceea ce privește sticla.
SGR schimbă acest context pentru că, în prezent, prin intermediul sistemului sunt colectate zilnic volume din ce în ce mai mari de ambalaje.
În ceea ce privește planul de investiții pe care RetuRO l-a conturat până în 2030, 350 de milioane de lei sunt bugetate pentru eficentizarea sistemului. Planul de investiții trebuie însă aprobat și de Guvernul României și se adaugă celor 90 de milioane de euro alocate inițial implementării SGR. În prima jumătate a acestui an, parte din investițiile anunțate vor merge către alte doua centre de sortare și numărare. Primul va fi deschis în Oradea, iar cel de-al doilea va fi inaugurat în Constanța.
RetuRO caută transportator pentru fluxul logistic al ambalajelor
În prezent, este în derulare licitația pentru selectarea furnizorilor de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR. Licitația se desfășoară pe platforma Transporeon și vizează selecția partenerilor de transport pentru a asigura un flux logistic rapid și sustenabil, contribuind activ la dezvoltarea unui sistem eficient de garanție-returnare. Procesul de selecție este desfășurat în numele RetuRO de către compania Geodis Transport Romania S.A., furnizorul de servicii de logistică pentru RetuRO. Și, deși inițial data limită pentru primirea ofertelor era 17 martie, administratorul SGR a prelungit termenul până în luna aprilie.
„Pentru eficientizarea operațiunilor RetuRO, implementarea de soluții eficiente în gestionarea fluxului logistic al ambalajelor reprezintă o prioritate. Colaborarea cu parteneri fiabili din domeniul transporturilor este fundamentală pentru a optimiza procesul de colectare și procesare a ambalajelor SGR, crescând eficiența întregului sistem. Avem încredere că prin acest proces transparent și rapid de licitație, gestionat de către partenerii noștri de servicii de logistică Geodis, prin platforma Transporeon, vom atrage furnizori de transport care să aibă capacitatea de a răspunde cerințelor specifice ale unui Sistem de Garanție-Returnare în continuă dezvoltare”, spune Ovidiu Sîngeorzan, Chief Operations Officer RetuRO SGR.
Pe lângă contribuția la un mediu mai curat, RetuRO SGR a creat peste 800 de joburi verzi, la nivel național, atât prin intermediul operațiunilor desfășurate în sediul central, cât și în cadrul centrelor sale regionale, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială și economică a comunităților locale.
România a fost cea de-a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania. Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime, după cel din Germania.



