Berea, o piață în care creșterea este alimentată de nișe

După un an de stabilitate, piața berii din România, a opta la nivel european, reușește să crească în afara gustului clasic. Atât mixurile de bere și berile aromatizate, cât și berea fără alcool au înregistrat cele mai mari creșteri la nivel de cerere. Și, deși aceste segmente încă reprezintă o cotă mică din totalul pieței, potențialul de creștere este enorm, dovadă fiind și investițiile masive pe care producătorii le fac în dezvoltarea portofoliului în acest sens. Berea, o piață în care creșterea este alimentată de nișe

Deși se vorbește mult despre „revenirea la normal” odată ce restricțiile pandemice au fost eliminate, sunt categorii de produse pentru care „normalul” are cu totul altă față. Aici intră și piața berii unde premiumizarea și dezvoltarea unor noi tipuri de bere susțin dezvoltarea categoriei. De altfel, investițiile producătorilor de bere sunt exponențiale, acestea ridicându-se la 100,5 milioane euro în 2021, în creștere cu aproape 28 milioane euro față de 2020, potrivit datelor Asociației Berarii României. Investițiile în inovație nu rămân fără ecou, lucru demonstrat de vânzările înregistrate de retaileri pe această categorie.

„Categoria de bere a înregistrat o creștere de 10% a vânzărilor în 2021, pe fondul reluării treptate a vieții sociale, în intervalele dintre valurile pandemice. Consumul de bere este adesea asociat cu momentele de relaxare, interacțiunile sociale sau competițiile sportive. Anul trecut, cel mai bine a performat berea la sticlă, înregistrând o creștere de 20% în 2021. A fost o revenire semnificativă după 2020, când consumatorii înclinau mai mult către berea la doză de aluminiu și PET. Estimările noastre sunt optimiste și anticipăm o dinamică pozitivă și în acest an”, spune Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România. Și datele de piață certifică revenirea categoriei în 2021, aceasta fiind susținută în mare parte de revenirea consumului în HoReCa (+48,4% în valoare), potrivit datelor NielsenIQ.

În ceea ce privește retailul, cea mai mare cerere a fost înregistrată de benzinării, cu un plus valoric de 16,9%. Altfel, deloc surprinzător, discounterii reprezintă canalul care și-a menținut ritmul de creștere, bifând în 2021 un avans de 6,6% valoric și un plus de 3% volumic. La nivelul anului trecut, acest canal de vânzare a atins o cotă valorică de 8%, peste nivelul supermarketurilor, și de 10,6% raportat la volumele vândute.Doar hypermarketurile au o cotă de piață mai mare, dar trebuie menționat că acest canal de vânzare a înregistrat în medie vânzări în scădere la nivelul anului trecut. Indiferent de canalul de vânzare, există un segment de bere care se bucură de cerere mare, deși cumulat nu atinge nici măcar 1% din toată piața berii. Este vorba despre specialitățile fără alcool care, în 2021, au avut o creștere valorică de 209,9% și de 86,7% în volum, potrivit datelor NielsenIQ. „Deși cu o pondere mică din piață, aceste segmente au înregistrat anul trecut creșteri semnificative în România, de aproximativ 20% față de anul anterior. Aceasta confirmă preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere, dorința de a experimenta gusturi noi, speciale”, spune Julia Leferman, Directorul General al Asociației Berarii României.

Ce a susținut totuși creșterea? „Evoluția segmentului de bere fără alcool a venit ca urmare a creșterii frecvenței de achiziție atât a brandurilor naționale de bere, cât și a mărcilor private, în timp ce pentru berea cu alcool, scăderea a venit din ambele segmente. Segmentul de bere fără alcool a înregistrat o creștere importantă a penetrării, ajungând la o creștere volumică de 29,1%, în timp ce berea cu alcool a pierdut cumpărători și a înregistrat o scădere volumică de 12,8%”, explică reprezentanții GfK.

Anul provocărilor în piața de bere

Perioadă tensionată, incertitudine, volatilitate, haos, provocare sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de producătorii de bere pentru a descrie începutul acestui an. Sub presiunea inflației și a întârzierilor din lanțurile de aprovizionare, strategiile de business sunt regândite mult mai des decât în mod obișnuit.

„Este vorba despre o volatilitate generată de foarte mulți factori: contextul macroeconomic în care se detașează evoluția inflației, cu impactul aferent asupra așteptărilor și comportamentelor consumatorului, costul materiilor prime, dificultățile înregistrate în lanțul de achiziție și distribuție etc”, spune Gabriela Crețu, Vicepreședinte Vânzări Ursus Breweries.

„Am avut doi ani grei, de pandemie, care și-au pus amprenta pe economie, iar acum trebuie să ne adaptăm noilor realități unde la nivel global criza economică și de materii prime, întreruperile din lanțurile de aprovizionare sau inflația, generează motive de îngrijorare. Acum, sub impactul războiului, fluctuațiile din lanțurile de aprovizionare creează în continuare probleme, costul ridicat al materiilor prime fiind un punct nevralgic. Sperăm să lăsăm în urmă această perioadă plină de provocări, însă prognozele nu arată tocmai optimist”, adaugă și Mihai Voicu, Directorul General Bergenbier SA. Pentru Bergenbier, 2021 a fost în linie cu așteptările setate, astfel că începutul anului a fost într-o notă optimistă. În ceea ce privește cererea, producătorul a observat o schimbare a trendurilor, care a venit odată cu eliminarea restricțiilor. La începutul anului, canalul HoReCa a înregistrat o creștere, însă nu la nivelul de dinainte de pandemie, în timp ce canalul modern trade s-a confruntat cu o stagnare, chiar scădere pe alocuri. Per total, factorii externi precum inflația sau războiul din Ucraina au afectat semnificativ puterea de cumpărare, inevitabil și consumer confidence, spune producătorul.

"A fost un început de an ceva mai greu, cu o scădere a pieței, în contextul inflației și al războiului, însă așteptarea noastră este ca anul să se încheie pe un trend stabil. Ne așteptăm ca sezonul estival, care este foarte important pentru industria berii, să compenseze pentru începutul de an mai timid”, completează reprezentanții HEINEKEN România.

Pentru Martens, producătorul brandurilor Lup și Postăvaru, dar și al berii fără alcool Driver, perioada 2020 – 2021 a însemnat o schimbare completă de strategie prin trecerea de la o orientare în procent de peste 95% către mărci private la una către creșterea mărcilor proprii. „Martens a acționat ca un producător de mărci private până în 2020 astfel că intrarea pe piață cu un portofoliu propriu de produse a fost o adevărată provocare. A fost o muncă asiduuă cu o strategie de creștere a distribuției zi de zi, pas cu pas, magazin cu magazin, reușind să convingem retailerii locali în primul rând din Galați și Brăila să listeze produsele noastre ca o alternativă serioasă la brandurile consacrate”, explică Denisa Ardeleanu, Marketing Manager Martens.

„Incertitudine maximă spre haos” este descrierea făcută de Luminița Martin, Managing Director Albrau. Pentru primele luni din acest an, unele cu vânzări în ușoară scădere. „Anul 2020 - un an al fricii, dar un an cu vânzări bune, în pofida problemelor sanitare, fără probleme legate de aprovizionarea cu materii prime și materiale, stabil din punct de vedere al costurilor. 2021 a fost marcat de un început de an cu aceleași caracteristici ca 2020, dar din trimestrul II au început să apară semnele care prevesteau problemele din acest an: criza unor materiale, creșteri de preț la energie și gaz, creșteri de preț la materialele aferente procesului de fabricație, întârzieri pe fluxul de aprovizionare. Cât despre 2022, vedem o ușoară scădere în vânzări pe primele 4 luni”, declară directorul Albrau. Potrivit acesteia, consumul este sub impactul unei incertitudini a zilei de mâine, dar e prea devreme să spună dacă această evoluție va fi relevantă pentru tot restul anului. Lipsa predictibilității în privința costurilor de producție, influențate de scumpirea materiilor prime, a ambalajelor, utilităților, a adus incertitudine și în cazul Fabricii Grivița. „Creșterea constantă de prețuri suprapusă cu o cerere în creștere ne-a obligat să achiziționăm materie primă la prețuri spot. Războiul din Ucraina a prezentat un alt impediment în achiziția de materii prime care a afectat în primul rând costul sticlei. Creșterea de 45% de la o săptămâna la alta, dar și lipsa de disponibilitate de achiziție au fost niște încercări dificile pentru producție”, spune Matei Lucescu, Fondator și General Manager Fabrica Grivița.
Citește mai multe AICI. 

Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Responsabil în ceea ce privește consumul și protejarea mediului, loial categoriei și brandului în ciuda creșterilor de preț, cu așteptări...
Mihai Voicu, Bergenbier: Canalizăm o bună parte din investiții pe segmentul de produse premium
Mihai Voicu, Bergenbier: Canalizăm o bună parte din investiții pe segmentul de produse premium
2022 a fost un an „normal” de impredictibil și de provocator, spune Mihai Voicu, Director General Bergenbier S.A., iar cuvântul cheie ar fi, pe...
Piața berii, scădere a volumelor vândute de 4% în primele 8 luni
Piața berii, scădere a volumelor vândute de 4% în primele 8 luni
În primele opt luni ale acestui an industria de bere din România a bifat o scădere de 4% comparativ cu volumul înregistrat în aceeași perioadă...
Piața de bere, în fața unei inflații nemaiîntâlnite în ultimii 10 ani
Piața de bere, în fața unei inflații nemaiîntâlnite în ultimii 10 ani
Chiar dacă piața berii din România se află într-o zonă de stabilitate, variațiile înregistrate în ultimii trei ani fiind de +/-1% în ceea...