FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > 2022 aduce un demaraj mai accelerat al vânzărilor FMCG

2022 aduce un demaraj mai accelerat al vânzărilor FMCG

Anul 2022 a început bine pentru piața locală de retail și FMCG aducând un demaraj mai accelerat al vânzărilor față de anii anteriori, atingând în primele 10 săptămâni (3 ianuarie – 13 martie) o creștere de 11,4% față de 2021, cu 2,9 puncte procentuale mai mult față de cât s-a înregistrat la începutul anului trecut, potrivit celui mai recent raport publicat de RetailZoom.

Dinamica sectorului de produse alimentare este mult superioară produselor nealimentare, ce ating anul acesta o evoluție relativ egală prin comparație cu aceeași perioadă din 2021. Concret, dacă macro-categoria de alimente a raportat un avans de 13,4%, produsele pentru îngrijire personală au bifat un plus de 7,2%, în timp ce categoria de produse pentru îngrijirea locuinței și-a majorat vânzările în primele 10 săptămâni ale acestui an cu 6%.

În contextul unui an care a început cu mai multă lejeritate față de restricțiile impuse de pandemia Covid-19 și care a înregistrat un impact suplimentar în retail prin reactivitatea vânzărilor față de războiul din Ucraina (24 feb - martie), cele mai dinamice categorii de produse, cu creșteri de peste 20% au fost: uleiul și margarina (72%), mâncarea gata și semi-preparată (35%), produsele pentru înfrumusețare (32%) și produsele de bază (24,3%). De altfel, acestea sunt sectoarele cu contribuții mai mari la creșterea vânzărilor. Acestora li se adaugă și băuturile răcoritoare, gustările dulci și produsele lactate.

Dacă vorbim strict despre produsele de bază, în contextul conflictului militar, în săptămânile 7-8 au început să crească achizițiile mari de produse pentru coșul de produse alimentare, înregistrând creșteri de peste 40% la produsele de bază. Vedetele la capitolul creștere sunt de departe făina (+82%), conservanții pentru fructe și legume (+81%) și uleiul pentru gătit (+78%).

La polul opus, cele mai mici creșteri au fost raportate de produsele alimentare și nealimentare pentru bebeluși (+2,1%, respectiv +2,3%), produsele pentru igienă orală (+5,1%) și produsele pentru igienă intimă (++5,3%).

”Ariile de creștere la nivel național se consolidează în zonele rurale și de urban mic (localități sub 50.000 de locuitori), atât în termen de expansiune, cât și din punct de vedere al potențialului de creștere organică pe categorii neexplorate până acum în acest segment al pieței (asortiment extins și cu produse mai scumpe)”, este precizat în raportul RetailZoom.

Creșteri de preț la produsele FMCG peste nivelul inflației

Un aspect interesant relevat de raportul RetailZoom este legat de prețuril care au început să înregistreze un salt general mai mare decât inflația (10-12%) la sfârșitul lunii februarie, în special pentru produse alimentare și de îngrijire a casei.

Creșterea prețurilor în retail începe să avanseze semnificativ și în lanțurile internaționale, univers în care promoțiile au reușit, în general, să preia din ”greutatea” scumpirii produselor / coșului de cumpărături. Cu toate acestea, reducerile de preț activate frecvent de lanțurile de magazine continuă să fie o tehnică de atenuare a șocului creșterii prețurilor, resimțite mult mai pregnant în ultimele luni în toate celelalte achiziții de produse nonFMCG (energie, combustibili, construcții)”, este precizat în raportul RetailZoom.

Produsele pentru îngrijire personală înregistrează cele mai mici creșteri de prețuri, cu o medie sub 2% pe început de an vs aceeași perioadă a anului anterior –ca rezultat al celor mai multe produse ce s-au ieftinit semnificativ față de începutul pandemiei: dezinfectant pentru mâini -51%, spirt -14.5%, șervețele umede -12%, mănuși protecție -10.4%, măști protecție -8.5%.

Creșterea prețurilor pentru produsele de îngrijire a gospodăriei depășește inflația raportată pentru primele luni ale anului (8,53%) – o treime dintre categoriile de produse monitorizate au înregistrat creșteri de peste 10% față de anul anterior: lavete pentru șters praful +42%, bureți & lavete bumbac +23%, pungi & saci de plastic 19%, soluții pentru desfundat țevi 15%, prosoape de hârtie 13%.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content