Lipsa jucatorilor internationali lasa spatiu de manevra retelelor locale in Oltenia | Progresiv
Cu cele mai putine magazine ale retelelor internationale din toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, regiunea Sud-Vest nu se afla nici macar printre prioritatile de expansiune pe termen scurt ale marilor lanturi straine de retail. In schimb, Oltenia este una din zonele cu cele mai active retele independente de magazine din tara.
Regiunea Sud-Vest sau Oltenia, care cuprinde judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea, este cea mai slab dezvoltata regiune din tara, din punct de vedere al numarului de magazine operate de retelele internationale de retail, cu numai 56 de astfel de unitati. In comparatie, urmatoarea zona cu cele mai putine magazine operate de retailerii internationali, Sud-Muntenia, numara 108 unitati, adica de aproape doua ori mai multe decat in Oltenia. Una dintre explicatii ar putea fi structura demografica si sociala a populatiei. „In cazul comertului de proximitate din zona rurala, dar si din orasele mici, consumatorii nu merg doar la cumparaturi, ci folosesc prilejul si pentru a interactiona cu ceilalti locuitori. Este si motivul pentru care personalul nostru este exclusiv din localitatea in care se afla magazinul, pentru a putea fi informat nu numai cu privire la marfa din galantare, ci si cu noutatile comunitatii. Oltenii sunt prin excelenta niste vorbareti. Este exact ceea ce nu le pot oferi retelele mari, bine organizate, dar nu tocmai pricepute in a se apropia de consumator, de cultura lui locala”, afirma Dumitru Craciunescu, directorul general al companiei Diana din Ramnicu Valcea - producator de preparate din carne care detine si o retea de magazine proprii.
Populatia angajata din regiunea Sud-Vest numara 885.000 de persoane, cu putin sub media nationala, in timp ce numarul de pensionari este de 593.000, cu 7% mai mare decat media pe tara.
Rata somajului este de 8,9%, de 1,54 ori mai mare decat media nationala (5,82%). Cea mai redusa rata a somajului este in Valcea, insa in conditiile in care cel mai mare angajator din judet, combinatul Oltchim, trece printr-un proces radical de restructurare, situatia se va schimba dramatic in urmatoarea perioada. Alte disponibilizari pot aparea si in cazul companiilor de stat din domeniul extractiei si al energiei din Gorj si Dolj. Pe de alta parte, Craiova a atras o investitie importanta – uzina de autovehicule Ford – insa aceasta produce la capacitate redusa. Alaturi de grupul american au venit in zona si o serie de producatori de componente auto, insa locurile de munca create de acestia nu au fost suficiente pentru a ridica in mod semnificativ nivelul de trai in zona, cel putin pana acum.
Potential de expansiune, doar pe hartie
Desi retelele internationale sunt slab reprezentate in Oltenia, regiunea are un potential de extindere in retail mai redus decat alte regiuni. Cel putin asa o dovedeste istoricul ultimelor deschideri din regiune. In ultimul an si jumatate, retailerii internationali au inaugurat in Sud-Vest doar 7 magazine: 6 in 2012 si doar unul in 2013, cele mai multe, patru la numar, fiind deschise de Profi – potrivit aplicatiei interactive Retaileri Internationali disponibila pe
www.magazinulprogresiv.ro.
Astfel, pe fondul unei concurente slabe din partea retelelor internationale, comerciantii independenti au putut sa reziste mai bine in aceasta regiune. Valcea este, de exemplu, un judet bine reprezentat din punct de vedere al retelelor independente. Judetul are doua retele locale puternice - Annabella, cu 42 de magazine in judet, si Diana, cu 27 de magazine in Valcea si inca doua in judetele Gorj si Arges. Un alt retailer local din judet este Boicea, cu patru unitati comerciale in Calimanesti si inca una in Stolniceni, langa combinatul Oltchim. „Exista o diferenta intre atitudinile cumparatorilor din sudul agricol al judetului Valcea, comparativ cu centrul industrializat si cu zona de nord, rarefiata demografic. In cele doua zone extreme, ritmul cumparaturilor este mai intens in perioadele sarbatorilor religioase si in cele propice organizarii evenimentelor de familie”, a explicat Dumitru Craciunescu.
O alta retea locala importanta in regiunea analizata este Succes Nic, care detine magazine nu numai in Oltenia, ci si in Bucuresti si Transilvania. Compania este si singurul retailer local care opereaza hypermarketuri. Cele doua magazine, situate in Craiova si Pitesti, au apartinut retelei falimentare Pic. In prezent, spatiile sunt scoase la vanzare de catre administratorul juridicar al Pic S.A, insa proprietarul Succes Nic nu vrea sa achizitioneze spatiile pe care le-a inchiriat, motiv pentru care situatia lor pe termen lung este incerta.





