Românii în fața inflației: 46% consideră că ceea ce cumpără în prezent este strict necesar pentru a-și asigura supraviețuirea

Inflația ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază. Astfel, 46% dintre ei sunt de acord, în mare și foarte mare măsură, că achizițiile lor actuale sunt strict necesare pentru supraviețuire, arată datele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research. cos de cumparaturi gol analiza inflatie

În ultima lună, românii au cheltuit cel mai mult pe produse alimentare (89%), utilități (82%), produse de igienă personală (73%), produse pentru îngrijirea casei (67%) și medicamente sau suplimente (66%). Pe de altă parte, în ultima lună, românii au alocat sume reduse pentru cărți (16%), călătorii și vacanțe (13%) sau produse destinate hobby-urilor (7%).

Comparativ cu 2022, datele recente arată o creștere semnificativă a cheltuielilor realizate în ultima lună pentru categoriile de bază, precum produsele alimentare (+17%), utilitățile (+16%), produsele de igienă corporală (+11%), produsele pentru curățenie (+8%) și medicamentele și suplimentele (+12%). Aceste evoluții indică o orientare accentuată a consumului către necesitățile zilnice. În schimb, românii au cheltuit mai puțin față de 2022 pe produse cosmetice și parfumuri (-3%), articole destinate hobby-urilor (-3%) și accesorii precum ceasuri și bijuterii (-2%), reflectând o tendință de prioritizare a cheltuielilor esențiale în contextul economic actual.

Ce așteaptă românii de la branduri într-un context emoțional și economic dificil?

Într-un context economic și emoțional dificil, românii consideră că brandurile ar trebui să se concentreze mai mult pe mesaje motivaționale și optimiste (59%), pe promovarea sănătății, protecției și siguranței (50%) și pe susținerea produselor și antreprenorilor locali (42%).

Românii se așteaptă ca firmele și companiile să protejeze angajații și să evite concedierile (57%), să susțină comunitățile prin donații (44%) și să utilizeze resursele pentru producerea de bunuri esențiale (40%).
Pornind de la situația economică actuală și starea de spirit predominant pesimistă a românilor, brandurile pot identifica oportunități de creștere specifice piețelor în care activează, prin intermediul unor studii de imagine de brand, a traseelor din Consumer Decision Journey (CDJ) și a cercetărilor de tip U&A (Usage & Attitudes).

Aceste tipuri de studii oferă o înțelegere clară a modului în care atitudinile consumatorilor și comportamentele de consum s-au schimbat, precum și a modului în care utilizarea diferitelor categorii de produse s-a ajustat, permițând brandurilor să își adapteze strategiile și să răspundă mai bine nevoilor actuale ale consumatorilor.

87% dintre români consideră că cei din jurul lor sunt mai nervoși și obosiți ca oricând

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, jumătate dintre români (50%) au sentimente predominant pozitive în această perioadă. Dintre aceștia, 27% se declară optimiști și cu energie iar 23%, spun că se simt relaxați și privesc cu calm ceea ce se întâmplă în jur, ambele atitudini fiind mai des întâlnite în rândul seniorilor (+60 ani), în proporție de 35%, respectiv 32%.

Pe de altă parte, 32% dintre români recunosc că se enervează ușor și experimentează deseori sentimente de furie, un fenomen accentuat în special în rândul persoanele din Generația Y (29-44 ani) – 38%, iar 18% se simt mai degrabă plictisiți sau obosiți în viața de zi cu zi.

Percepția românilor asupra celor din jur este predominant negativă, majoritatea descriindu-i ca fiind nervoși și furioși (58%) sau obosiți și plictisiți (29%). Discrepanța dintre evaluarea propriei stări (50% sentimente negative) și percepția generală asupra celorlalți (87% sentimente negative) poate fi explicată prin tendința de a vedea propria stare mai favorabil decât pe cea a altora.

Majoritatea românilor se declară mulțumiți de relațiile cu familia și prietenii (92%) și de nivelul de dezvoltare personală atins (79%)

Conform celei mai recente evaluări realizate de Reveal Marketing Research, comparativ cu datele din 2022, românii se declară ușor mai mulțumiți de relațiile cu familia și prietenii (+3%). Cu toate acestea, satisfacția față de carieră și mediul de lucru a scăzut semnificativ, cu 7%, iar percepția asupra situației financiare s-a deteriorat cu 4%. Aceste tendințe reflectă provocările actuale cu care se confruntă societatea și subliniază importanța măsurilor menite să îmbunătățească echilibrul dintre viața personală și profesională.

Cele mai mari surse de satisfacție în viața de zi cu zi a românilor provin din relațiile interpersonale: 92% declară că sunt mulțumiți de relațiile cu familia și prietenii, 79% de nivelul lor de dezvoltare personală și 76% de relațiile sentimentale. Totuși, persoanele cu venituri sub 3000 de lei raportează un nivel mai scăzut de satisfacție în viața de cuplu (63%).

La polul opus, cele mai scăzute scoruri de satisfacție se înregistrează în sfera profesională (locul de muncă – 65%), în cea economică (situația financiară personală – 59%) și în domeniul socio-politic (situația economică a României – 25% și situația politică a României – 24%).

În ceea ce privește mândria națională, aproximativ jumătate dintre români (51%) se simt mândri în mare sau foarte mare măsură că sunt români, însă acest procent este semnificativ mai scăzut în rândul tinerilor: doar 35% dintre cei din Gen Z (18-28 ani) și 42% dintre cei din Generația Y (29-44 ani) împărtășesc acest sentiment.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 05-12.03.2025 pe un eşantion reprezentantiv național pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban și peri-urban. Mărimea eșantionului a fost de 1003 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

promotiile si impactul in cosul de cumparaturi, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Retailul local, între pragmatism economic și înclinație spre produse premium
Retailul românesc reflectă o combinație între pragmatism și dorința de răsfăț, conform celei mai ample analize a obiceiurilor de consum din...
revenire consum incetinire inflatie NielsenIQ
NielsenIQ: Consumul a revenit pe plus după doi ani de scădere
La nivel european, ca și în România, optimismul consumatorilor a fost în ușoară creștere în prima parte a anului 2024, numărul celor cu...
analiza ika retail alimentar comert modern 2024 principalele lanturi de retail alimentar cumparaturi cum evolueaza retailul modern in romania. vezi pe revistaprogresiv.ro.
Anul reinventării în piața locală de retail
Dacă descriem piața de retail modern din 2024 într-un cuvânt, acesta ar fi reinventare – fie că vorbim de concepte și formate noi de...
Top Global Consumer Trends Euromonitor International
Decizii strategice în era consumului inteligent
Calitatea, funcționalitatea, confortul și, nu în ultimul rând, prețul sunt factori care influențează deciziile de cumpărare, potrivit „Top...