Rapid Supermarket, între dorința de dezvoltare și obstacolele din piață
După ce a testat piața de retail brașoveană prin comerțul en-gros, în anul 2000 Adrian Retegan, antreprenorul din spatele magazinelor Rapid Supermarket, a înțeles că trebuie să-și regândească businessul. Astfel, el a ales să investească în dezvoltarea unor magazine proprii, în prezent compania adjudecându-și titlul de cea mai mare rețea locală din Brașov. Cât despre direcțiile de dezvoltare, pe viitor acest lucru ține mai degrabă de cât de bine va reuși să gestioneze piedicile, precum lipsa personalului calificat și extinderea rețelelor internaționale, și nu de disponibilitatea de a investi. De Alina Stancu.









După șase ani în care a făcut comerț en-gros, Adrian Retegan, proprietarul Rapid Supermarket, a luat decizia de a schimba direcția de business și de a investi într-o rețea de retail. „Am luat această hotărâre pentru că piața începuse să se schimbe, comerțul en-gros își pierduse din importanță și asta se vedea și în vânzări. Apăruseră firmele de distribuție, marfa se ducea direct la magazine și trebuia să facem o schimbare. Așa că, în anul 2000, am inaugurat prima noastră unitate comercială cu vânzare la tejghea”, își amintește antreprenorul.
De la acel moment, rețeaua a cunoscut o dezvoltare accelerată, astfel că în prezent operează în Brașov opt magazine, adjudecându-și titlul de cel mai mare retailer de proximitate din județul respectiv. „În toată această perioadă am trecut prin diferite momente. Am deschis magazine, am închis o unitate comercială, am renunțat la un magazin și am închiriat spațiul unui retailer internațional, pentru că aveam informații că se va deschide un Penny Market lângă noi, și am construit o locație în Săcele, pe care am închiriat-o. A fost nevoie să luăm și anumite decizii nu tocmai plăcute, însă aceste lucruri ne-au ajutat să ajungem la stadiul de dezvoltare la care suntem acum”, mai spune proprietarul Rapid Supermarket.
În ceea ce privește conceptul, toate cele opt unități comerciale sunt locații de proximitate. De altfel, cel mai mare magazin, Rapid Supermarket Crinului, are o suprafață totală de 400 de metri pătrați, din care spațiul de vânzare reprezintă aproximativ 250 mp.
Studiu de caz: Rapid Supermarket Crinului.Magazinul a fost inaugurat în 2012 și, pe lângă suprafața relativ mare de vânzare, care este un atu, acesta are și avantajul de a fi situat pe una dintre rutele ocolitoare ale Brașovului, ceea ce îi asigură un vad comercial foarte bun. Acest lucru se poate observa și prin analizarea traficului de clienți, 1.000 de persoane trecând zilnic pragul magazinului. „Comparativ cu celelalte zone în care operăm unități comerciale, aici sunt destul de mulți pensionari, însă nu lipsesc nici cumpărătorii din categoriile de vârstă 45-50 de ani. În plus, avem avantajul de a avea mulți clienți care sunt doar în trecere prin zonă și opresc aici să-și facă cumpărăturile. Iar acest lucru se reflectă și în evoluția magazinului: din 2012, când a fost deschis, și până în prezent, am reușit să dublăm numărul mediu de clienți”, detaliază Adrian Retegan.
Performanța este cu atât mai notabilă, dacă avem în vedere și competitorii pe care îi are acest magazin. Pe lângă retailerii internaționali, care nu au ocolit Brașovul, și care opereză nu mai puțin de 53 de unități comerciale în oraș, chiar lângă magazin funcționează un francizat Carrefour Express.
Supermarketul Rapid de pe strada Crinului are câteva avantaje pe care mizează pentru diferențiere față de competiție. Primul din ele este sortimentația, magazinul având carmangerie proprie. „Faptul că avem carmangeria și tranșăm carnea aici, dar și producem intern, ne ajută să generăm trafic, este ca un magnet pentru că toți clienții știu că aici găsesc produse proaspete tot timpul. Aceeași atenție o acordăm și legumelor și fructelor, categorie pentru care ne aprovizionăm zilnic și în care încercăm să aducem cât mai multe produse românești. Acest lucru nu ne iese însă de fiecare dată pentru că e dificil să găsești producători cu care să ai un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului și, în afară de asta, concurența produselor de import este foarte mare. Un kilogram de roșii românești are un preț dublu față de cele de import și este dificil să-i explici clientului de ce este atât de mare diferența”, mai precizează antreprenorul.
Asltfel, în stabilirea sortimentației, focusul au fost produsele proaspete (legume, fructe, lactate, carne proaspătă, mezeluri), dar și apa, răcoritoarele și băuturile, berea fiind categoria cel mai bine reprezentată la raft în acest ultim caz. De altfel, din totalul de 5.000 de SKU-uri, produsele alimentare reprezintă în acest moment 60%. Și spun în acest moment pentru că, în urmă cu un an și jumătate, la cererea clienților, proprietarul Rapid Supermarket a luat decizia de a introduce și o gamă variată de produse pentru menaj.
Prețul, principala strategie de fidelizare
Cât despre loializarea clienților, având în vedere schimbările și contextul actual al pieței de retail, antreprenorul mizează în primul rând pe preț. „Acesta este unul dintre atuurile care ne-au menținut pe piață. Încercăm să ne aliniem la politica de preț a marilor rețele și de multe ori reușim chiar să vindem sub nivelul lor pentru că putem face achiziții centralizate, cu plăți directe și asta ne ajută să obținem un preț bun”, susține proprietarul Rapid Supermarket.
În plus, retailerul apelează și la metodele clasice de fidelizare: revista lunară de promoții și flyere săptămânale distribuite în cutiile poștale din zona de proximitate a magazinelor. „Revista o tipărim de aproape 10 ani, iar în cazul flyerelor promovăm o gamă foarte restrânsă de produse, diferite de cele din revistă, și pe care vrem să le scoatem în față din diverse motive: dacă avem un target, dacă este o perioadă propice, dacă avem stocuri mari pe aceste produse și vrem să le diminuăm etc. Practic, scopul flyerului nu este generarea de profit, ci decongestionarea stocurilor, dar și o strategie de imagine prin care le arătăm rețelelor internaționale că și noi putem vinde la prețuri de achiziție”, mai spune Adrian Retegan. Pe lângă această strategie, proprietarul Rapid Supermarket se arată deschis față de tot ce înseamnă produs nou. „În fiecare lună se fac listări și delistări de produse. Întotdeauna am fost foarte deschiși la tot ce înseamnă produse noi, mai ales că lansările sunt susținute în principal prin campanii TV și e musai să ai și tu la raft aceste produse”, completează Retegan.
Totodată, retailerul încearcă să creeze o relație cât mai strânsă cu clienții pentru că fluctuațiile mari de personal din ultimul an au afectat această legătură. „Angajații au un rol foarte important pentru că ei sunt interfața cu clientul, ei cunosc obiceiurile de consum și interacționează direct cu aceștia. Însă putem vorbi despre acest lucru doar dacă un om lucrează în magazin cel puțin de un an. Or la noi, în acest moment, maximum 20% dintre angajați au o vechime de peste un an”, precizează antreprenorul.
Oportunități pentru viitor
Chiar dacă în primii ani ai rețelei, ritmul de extindere a fost unul destul de accelerat, din 2013 retailerul nu a mai investit în expansiune. Motivul? Lipsa forței de muncă. „Am vrea să facem o mulțime de lucruri, dar efectiv nu avem cu cine. Suntem deschiși să investim într-o nouă locație și focusul nostru rămâne tot Brașovul, însă în zonele din rural. Nu avem magazine în alte orașe și nici nu ne dorim asta pentru viitor. Am exclus acest lucru din strategia noastră, că ar fi mult prea dificil de gestionat”, explică Retegan.
O altă direcție de dezvoltare a businessului – la care vor începe în curând să lucreze – este partea de carmangerie, antreprenorul având în plan dezvoltarea de rețete noi de produse și chiar trecerea de la producție proprie la producție și pentru alte rețele de magazine.
Cât despre vânzări, cu o valoare medie a coșului de cumpărături de aproximativ 20 de lei, rețeaua Rapid Supermarket a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei, în ușoară creștere față de anul precedent. Pentru 2017, proprietarul Rapid Supermarket estimează că vânzările vor fi pe plus având în vedere evoluția din primele cinci luni ale anului (+3,5% față de aceeași perioadă a anului precedent). „Noi ne străduim să creștem vânzările, dar în momentul de față nu creșterea rulajelor este cel mai important lucru pentru noi, ci creșterea adaosului, și nu prin majorarea prețului de vânzare”, subliniază Adrian Retegan.

