Noua lege din comerț continuă să genereze dezbateri. Cu ce mize?

La mai puțin de o săptămână de la adoptarea legii produselor alimentare românești în Camera Deputaților, inițiatorii acesteia au organizat o dezbatere la Parlament, la care au participat Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), ai Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România, ai producătorilor și fermierilor și ai altor jucători din lanțul de distribuție. Noua lege din comerț continuă să genereze dezbateri. Cu ce mize?

Pentru producătorii de alimente și pentru fermieri, miza este acum ca normele de aplicare a modificărilor aduse legii 321/2009 - ce vor fi stabilite de Guvern printr-un H.G. (Hotărâre de Guvern) - să nu lase loc de interpretări din partea comercianților. La rândul lor, retailerii români au salutat legea și au precizat că nu văd probleme în punerea în practică a noilor reglementări.

De cealaltă parte, reprezentanții marilor rețele de magazine au spus că legea are multe lacune și că multe dintre noile reguli de joc introduse de parlamentari vor genera disfuncționalități în comerțul alimentar.

În mod surprinzător, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat că „fructele importate reprezintă 30% din totalul pieței, iar legumele 20%, deci situația nu este atât de gravă. Desigur că în sezonul rece vorbim de alte procente ale importurilor, mai mari”.

Ce vor producătorii

  • Să nu se repete situația cu introducerea codului de bune practici (la momentul intrării în vigoare a legii 321/2009), când legea a fost modificată în Parlament la scurt timp de la adoptare. Astfel încât, după cinci ani, se poate spune cu certitudine că noul cod de bune practici între comercianți și furnizori nu a avut niciun impact în piață.
  • “Legea 321/2009 este legată și de legea etichetării și de definirea corectă a produsului românesc. Noi, producătorii, sperăm să fim consultați de către Guvern în procesul de creare a normelor de aplicare, vrem să se țină cont și de expertiza noastră tehnică”, a declarat Dorin Cojocaru, Directorul Executiv al APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui).
  • “Să se menționeze cine va executa controalele în piață pentru sancționarea celor care nu respectă legea. În continuare se importă carne, ouă, lapte, fără a avea control la graniță” , a afirmat Mihai Dune de la Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.
  • Etichetarea corectă: “Trebuie responsabilizați deopotrivă producătorii și comercianții, să nu mai pună pe raft produse cu etichete mincinoase”, a declarat reprezentantul unui producător.
  • Sprijin mai mare pentru capitalul românesc. “Micul fermier nu are nicio șansă în România pentru că suntem într-o competiție globală. Diferența din punct de vedere competitiv se mărește, în defavoarea noastră, a fermierilor români, și, în plus, nici nu avem putere de negociere cu marile rețele de magazine. Soluția este să ne unim și să avem un loc al nostru de desfacere a produselor”, a spus Radu Timiș, Președintele Cris-Tim.
  • Mai multe informații de la rețelele mari: “Sectorul legumelor și al fructelor are specificul său. Ne dorim ca retailerii mari să ne ajute să creăm un istoric pe baza căruia să estimăm corect cererea rețelelor mari de magazine pentru legume și fructe românești”, a declarat Aurel Tănase, Preşedintele Patronatului ROMCONSERV.

Într-un comunicat transmis zilele trecute, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) vorbește despre “impactul devastator al noii Legi 321 care va intra în vigoare în câteva săptămâni”, subliniind dificultățile alinierii la noile reguli de joc într-un timp foarte scurt: “Pentru cota de 51% marfă provenită din lanțul scurt, noua lege prevede un termen de grație de 6 luni și elaborarea unei hotărâri de guvern. În schimb, pentru dispozițiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra în vigoare la 3 zile după publicare”.

Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial a noii legi, toți comercianții vor fi obligați să se încadreze în termenul de plată de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete (mai exact, toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării).

Ce lacune văd marii retaileri în noua lege

  • Schimbarea regulilor jocului în timpul jocului presupune renegocierea  contractelor și a bugetelor anterior încheiate și previzionate pentru întregul an financiar. Este necesar un efort uriaș al resursei umane pentru a modifica în câteva săptămâni toate contractele aflate în desfășurare.
  • Livrarea la magazin cu aviz și transmiterea facturii în centrală trebuie să se facă în timp util deoarece magazinele nu au acces la prețul de achiziție. Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca să poată gestiona eficient procesul, altfel vor fi excluși din circuitul comercial de rigorile legii - amenda ajunge și până la 100.000 lei.
  • Fiind eliminate taxele de listare, retailerii nu mai pot factura servicii, așa că furnizorii vor avea nevoie să își creeze foarte rapid și o capacitate logistică adecvată – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiză etc. Comercianții nu își vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentară.

La rândul lor, comercianții locali atrag atenția asupra responsabilizării producătorilor: “Cred că legea ar trebui să oblige producătorii locali să trieze produsele și să asigure un anumit standard de livrare către magazine. Din România încă ne vin în magazin roșii în baxuri de banane. Roșiile trebuie puse în lădiță și trebuie asigurată trasabilitatea produsului”, a subliniat Feliciu Paraschiv, proprietarul rețelei Paco Supermarket din Focșani și memru fondator al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România.

În același timp, retailerul a menționat faptul că nu vede necesară modificarea contractelor cu furnizorii de marfă, pentru alinierea la noua lege care prevede termen de plată de 7 zile de la livrarea mărfii. “Atâta timp cât în contractul meu cu furnizorul figurează termen de plată de 70 de zile, iar în realitate plătesc la 7 zile, eu sunt în acord cu noua lege. Retailul este un mare balon de săpun. Termenele de plată au ajuns atât de mari, încât creditul furnizor finanțează expansiunea rețelelor. S-a ajuns la un termen de plată de 70 - 90 de zile, nu e normal. Producătorii nu au curaj să spună asta, ar trebui să fie mai vehemenți”, a mai spus Paraschiv.

Pentru a intra în vigoare, noua lege a comerțului alimentar nr. 321/2009 trebuie promulgată de Președintele României într-un termen de o lună de la data votării în Parlament (8 iunie), apoi publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Guvern, care va stabili cadrul de aplicare a modificărilor legii 321/2009 (unei părți din reglementările noi), ar urma să fie emisă de Executiv în această toamnă și să intre în vigoare în primăvara anului 2017.

2024, anul provocărilor fiscale
2024, anul provocărilor fiscale
2024 va fi anul care vine la pachet cu o serie de modificări fiscal-bugetare necesare, susține Guvernul, pentru asigurarea sustenabilității...
Sancțiunile aplicabile în cazul neconformării la sistemul de raportare RO e-Factura
Sancțiunile aplicabile în cazul neconformării la sistemul de raportare RO e-Factura
Legea care prevede extinderea sistemului de raportare RO e-Factura la toate operațiunile taxabile derulate în România, începând de la 1...
Retailerii, obligați să afișeze la raft, pe lângă marca proprie, cel puțin un brand concurent
Retailerii, obligați să afișeze la raft, pe lângă marca proprie, cel puțin un brand concurent
Interesele producătorilor locali și ale fermierilor din lanțul de aprovizionare agro-alimentar, dar și cele ale consumatorilor vor fi mai bine...
Obligația ca pe rafturile marilor magazine jumătate din alimente să fie românești, anulată de Parlament
Obligația ca pe rafturile marilor magazine jumătate din alimente să fie românești, anulată de Parlament
Proiectul de modificare a legii care îi degrevează pe comercianții de alimente de obligația de a asigura spații de expunere și de vânzare de...