Metro Galați, cel mai ieftin magazin din estul țării în luna septembrie

Magazinul cash & carry Metro Galați a fost cea mai ieftină unitate comercială din estul țării în luna septembrie potrivit studiului Shopping Basket, care analizează, lunar, prețurile principalelor bunuri de larg consum din cele mai importante rețele comerciale din România. Astfel, valoarea coșului de cumpărături format din șapte produse de bază (faină, lapte, ulei, bere, ciocolată, telemea și hârtie igienică) găsite în toate cele 12 hypermarketuri, supermarketuri, unități cash & carry și magazine online monitorizate luna trecută (în magazinele de tip discounter coșul de cumpărături a avut altă componență) a fost de 42,21 lei, în unitatea Metro Galați. Metro Galați, cel mai ieftin magazin din estul țării în luna septembrie

Următorii clasaţi în topul celor mai ieftine magazine sunt supermarketul Market Piatra Neamț și hypemarrketul Carrefour Iași, cu o valoare a coșului de cumpărături de 43,41 lei, respectiv 43,44 de lei. La polul opus se află unitatea Mega Image Ploiești, unde coșul de cumpărături format din cele șapte produse găsite în toate unitățile monitorizate s-a ridicat la 46,03 de lei, ocupând astfel prima poziție în topul celor mai scumpe magazine din regiunea analizată.

În ceea ce privește magazinele online, cea mai ieftină unitate comercială în luna septembrie a fost cora.ro, unde valoarea coșului de cumpărături alcătuit din cele șapte produse disponibile și în magazinele fizice a fost 59,36 de lei (44,36 lei + 15 lei). Acesta a fost urmat în clasamentul unităților online de carrefour-online.ro, unde coșul de cumpărături s-a ridicat la 64,49 de lei (44,49 lei + 20 de lei transportul) și emag.ro/supermarket, platforma de comerț online a retailului Mega Image, unde valoarea coșului de cumpărături care a inlcus cele șapte produse s-a ridicat la 66,90 lei (46,90 lei + 20 de lei transportul).

Dacă ne referim însă la disponibilitatea produselor la raft, în ziua în care a fost realizată cercetarea (5 septembrie n.r.), în magazinul Mega Image Ploiești au fost găsite toate produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket. Cele mai multe situații de out-of-stock au fost raportate în hypermarketul Kaufland Roman, unde șapte din cele 20 de produse nu au fost disponibile la raft.

Cât despre magazinele cu cele mai multe produse cu prețul cel mai mic, pe segmentul de hypermarketuri, în Auchan Galați au fost găsite zece astfel de produse, în timp ce pe segmentul de supermarketuri, unităție Market Piatra Neamț și Profi Focșani au avut, de asemenea, tot zece produse cu cel mai mic preț.

Despre analiza Shopping Basket

Pentru al 13-lea an consecutiv, Revista Progresiv publică analiza Shopping Basket, un studiu de tip mystery shopping realizat de agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360, care monitorizează prețurile din rețelele internaționale de magazine alimentare. În analiză sunt incluse 11 rețele de magazine și cele mai importante trei magazine online: carrefouronline.ro, coradrive.ro și emag.ro/supermarket (Mega Image).

Locațiile monitorizate sunt schimbate trimestrial, pentru a fi acoperite toate regiunile importante ale țării pe parcursul unui an. Astfel, în al treilea al analizei sunt monitorizate magazinele din estul țării.

Lista de produse, care include 20 de articole alimentare și nealimentare, este comună la hypermarketuri, supermarketuri și cash&carry, pentru formatul discount fiind monitorizate alte articole. Produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket sunt SKU-uri (articole) lider în segmentul IKA, selctate din Top 3 Sku pe categoriile / segmentele vizate – clasament realizat de către compania de cercetare RetailZoom pe universul de magazine monitorizate, pe perioada ianuarie-noiembrie 2016. Produsele sunt achiziționate la începutul fiecărei luni, iar data la care se realizează vizitele în magazine variază de la o lună la alta. Prețurile publicate sunt cele afișate pe bonul de cumpărături.

În studiul calitativ din secțiunea Shopping Basket există o scară de notare pentru a stabili nivelul de curățenie și de mercantizare al magazinului vizitat. În ceea ce privește mercantizarea magazinului, criteriile urmărite sunt: disponibilitatea la raft a produselor, aranjarea pe raft și accesibilitatea acestora, precum și curățenia și integritatea produselor. Dacă două din cele trei criterii nu sunt îndeplinite pe deplin, se va nota „insuficient" în dreptul nivelului de mercantizare al magazinului.

2021, imaginea unui val de scumpiri
2021, imaginea unui val de scumpiri
2021 poate fi catalogat simplu drept anul scumpirilor pentru produsele de bază. Lună de lună, prețurile acestora au înregistrat noi creșteri,...
 Mega Image, cel mai ieftin magazin din vestul țării în luna septembrie
Mega Image, cel mai ieftin magazin din vestul țării în luna septembrie
Mega Image își adjudecă titlul de cel mai ieftin magazin din vestul țării în luna septembrie, potrivit analizei Shopping Basker, care...
Cum au evoluat prețurile în rețelele mari de magazine, în 2019
Cum au evoluat prețurile în rețelele mari de magazine, în 2019
2019 a fost un an cu venituri mai mari pentru mulți dintre consumatorii români, dar creșterea a fost anulată în anumite cazuri din cauza...
Metro Galați, cel mai ieftin magazin din estul țării în luna septembrie
Metro Galați, cel mai ieftin magazin din estul țării în luna septembrie
Magazinul cash & carry Metro Galați a fost cea mai ieftină unitate comercială din estul țării în luna septembrie potrivit studiului...