Marca privată, motor pentru businessurile conectate cu shopperii

După doi ani în care pandemia de COVID-19 a pus lacăt evenimentelor de profil, târgul World of Private Label a reconfimat importanța conectării și a potențialul de creștere prin inovație și parteneriate-cheie. Având în minte rolul și conotațiile dobândite de conceptul de „sănătos”, nu a fost deloc surprinzător faptul că plant-based, vegan și free-from au dominat majoritatea standurilor expoziționale. Marca privată, motor pentru businessurile conectate cu shopperii

Acestea au fost cele mai importante tendințe surprinse la cel mai mare târg de mărci private la nivel mondial, PLMA World of Private Label 2022, organizat la finalul lunii mai, în Amsterdam. Per total, anul acesta au participat 2.500 de companii expozante din peste 70 de țări și 14.000 de achizitori și vizitatori din 120 de țări, iar categoriile de produse expuse în cele 60 de pavilioane naționale și regionale au variat de la alimente proaspete, congelate și refrigerate, până la alimente uscate și băuturi, respectiv produse non-food.

Sub tema-umbrelă „Connect. Source. Grow”, târgul World of Private Label din acest an a reunit expozanți pentru care sustenabilitatea și atributul de „local” se află, mai mult ca niciodată, în centrul strategiei lor de business. Cifrele vin să susțină acest lucru: peste 40% dintre companiile prezente la târg au venit cu promisiunea sustenabilității, fie că vorbim de ingrediente, sursa materiei prime sau ambalaje. În plus, mai mult de 30% dintre expozanți au oferit produse marcă privată care se încadrau în zona „free from”: fără lactoză, fără gluten, fără zahăr, vegetariene sau vegane.

Citiți și Private label, de la zonă de confort la instrument de fidelizare a consumatorilor

Alături de sustenabilitate, producătorii s-au poziționat în zona plant-based, stil de viață sănătos și sigur pentru întreaga familie sau inovație la nivel de arome (de exemplu, popcorn sub formă de muesli din caramel sărat sau usturoi negru fermentat). Brandurile care au reușit să bifeze aceste trenduri au fost și cele mai premiate. Printre cele mai interesante inovații expuse în zona Idea Supermarket, spațiul special amenajat pentru noile produse lansate în piață, și care au primit recunoașterea juriului PLMA se numără sosul pentru paste din lămâie și Grana Padano de la Axfood, berea IPA Schultenbräu de la Aldi Olanda, pachețelele de primăvară de la Rema 1000 Danemarca sau Kombucha din zmeură bio de la Modelo Continente Hipermercados.

Interes din partea companiilor românești

Prezența companiilor din România la evenimentele internaționale de acest gen, fie sub pavilion național, fie ca simpli expozanți, a stârnit și de această dată interes. Anul acesta, 18 companii de pe piața locală au participat la World of Private Label, printre acestea numărându-se Aaylex One, Boromir, Calipso, Croco, Mandy Foods, Ocean Fish sau Prutul.

European Food este una dintre companiile cu prezență constantă la astfel de evenimente internaționale, iar zona de private label este una cu importanță strategică. „Am venit ca de obicei cu toate produsele - napolitane, biscuiți, snacksuri, cereale pentru micul dejun, gama de băuturi, energizante, băuturile alcoolice - și avem și un produs nou, chipsuri pe bază de porumb, care sunt coapte, nu prăjite. Încă nu sunt pe piață, am început acum să le ambalăm și sperăm să aibă succes. Am avut cereri pentru produse mai sănătoase, fără gluten, și feedbackul a fost foarte bun față de acest produs”, a spus Maria Miere, Export Manager al European Food. Aceasta a subliniat că evoluția businessului a fost una favorabilă în ultimii doi ani. „Au crescut vânzările, dar am crescut și prețurile din cauza scumpirilor la materii prime, electricitate și gaz. Au dispărut unii clienți mai mici, s-au dezvoltat cei mari, avem și multe mărci private noi cu lanțuri de magazine din Europa și din alte țări. În Columbia, spre exemplu, compania produce private label pentru un lanț de 2.000 de magazine – napolitane vieneze la doză - iar vânzările performează foarte bine.

Compania a renunțat la unele produse private label din cauza politicii de preț nefavorabile. „Depinde de la țară la țară. Avem așteptări foarte mari de la PLMA, pentru că am participat și la Alimentaria în Barcelona, am fost și la ISM, dar am avut puține feedbackuri, iar aici rezultatele par mult mai promițătoare. Pentru noi PLMA a fost tot timpul un târg foarte bun, de top”, a adăugat Maria Miere.

Marca privată, tot mai vizibilă în strategia producătorilor români

Ice Dyp Balaș este unul dintre producătorii importanți de înghețată de pe piața locală și una dintre companiile care investesc permanent în zona de producție. Alexandru Costache, Director Executiv al producătorului, a spus că deși Ice Dyp este o prezență nouă pe piața mărcilor private, strategia este de a câștiga cât mai repede teren. „Noi suntem noi în zona de private label, în sensul în care nu am acordat până acum suficientă atenție, ne-am focusat foarte mult pe comerțul tradițional. Cred că 90% din venituri este generat de comerțul tradițional. Recent am început să acordăm o mai mare atenție comerțului modern, respectiv mărcii private. Este o decizie strategică a managementului, care a sesizat că se îngustează destul de mult segmentul de traditional trade și atunci trebuia găsit un echilibru astfel încât să ne putem păstra veniturile și să putem crește”, a punctat Alexandru Costache.

Ice Dyp a inaugurat în 2020 fabrica de la Cărpiniș, județul Timiș, unitate de top la nivel național din punct de vedere al capacității de producție (aproximativ 150 de tone pe zi), în urma unei investiții de circa 12 milioane de euro. „Pentru piața din România, avem niște produse care ne individualizează, iar unul dintre ele este gama organică, suntem singurii din România pe zona de înghețată cu produse certificate organic. Focusul nostru pe termen scurt este brand awareness, trebuie să devenim cumva cunoscuți, să căpătăm o oarecare notorietate pe piețele externe, dar și pe piața internă, pentru că am avut surpriza să nu fim atât de cunoscuți în țară pe cât credeam. Aici trebuie să remediem,” a adăugat directorul executiv al companiei.

La rândul său, compania Velrom, prezentă la târg și cunoscută în piață sub numele Trei Brutari, are în plan dezvoltarea zonei de export. Pentru producător, segmentul de private label este unul dintre pilonii de creștere pe viitor, în condițiile în care aceste produse generează deja vânzări care depășesc un milion de euro. „Marca privată este o direcție pe care ne-o dorim, deoarece este o soluție de a-ți acoperi capacitatea de producție și reprezintă și o zonă de business care poate fi într-adevăr profitabilă. În acest moment lucrăm cu retailerii, avem și o colaborare cu un producător, dar este redusă. Lucrând direct cu retailerii, poți trece peste anumite etape. Pe zona de private label suntem activi din 2020”, au spus reprezentanții Velrom.

Compania deține o unitate de producție în Iași, care a trecut în anul 2013 printr-un proces amplu de retehnologizare în urma unei investiții de 6 milioane de euro. Astfel, producătorul și-a propus ca ambalarea, scanarea, etichetarea și paletizarea să fie procese automatizate, investiția în acest proiect depășind 2 milioane de euro. „Noi avem capacități de producție de la 400 la 800 de kilograme pe oră, manual nu puteai să ambalezi o astfel de cantitate”, au punctat reprezentanții companiei.

Sezonalitatea joacă un rol important în ceea ce privește produsele căutate de consumatori, mai spun reprezentanții Velrom. „Dacă e sezon cald, sunt cerute cele sărate, în restul anului cele dulci și cele de larg consum. Dacă vorbim despre private label, produsele sărate și dulci-glazurate sunt cele mai căutate”, au mai punctat reprezentanții Velrom.

Mărcile private continuă să câștige teren în Europa, cu excepția Elveției
Mărcile private continuă să câștige teren în Europa, cu excepția Elveției
Mărcile private au continuat să își majoreze cotele de piață în ultimele 12 luni, în majoritatea țărilor din Europa, singura excepție...
Mărcile private iau o felie de 38% din retailul alimentar din Europa
Mărcile private iau o felie de 38% din retailul alimentar din Europa
Mărcile private au ajuns să dețină în prezent 38% din vânzările de produse alimentare din Europa, valoric reprezentând circa 229 miliarde de...
Private label: Strategii cheie pentru a juca în liga brandurilor
Private label: Strategii cheie pentru a juca în liga brandurilor
Având în vedere că sectorul de retail este în continuă schimbare, comercianții cu amănuntul apelează la strategii noi pentru a câștiga...
Private label, de la zonă de confort la instrument de fidelizare a consumatorilor
Private label, de la zonă de confort la instrument de fidelizare a consumatorilor
Cu o pondere de peste 15% din valoarea vânzărilor totale de FMCG din România, produsele private label continuă să câștige teren în...