Cum s-a reconfigurat topul mondial al retailerilor în 2015?
Pentru al treilea an consecutiv clasamentul global este dominat de retailerii americani, aceștia fiind urmați de cei din Germania și Marea Britanie. Cât despre România, odată cu ieșirea Carrefour din Top 3, piața locală rămâne în afara hărții primilor trei retaileri globali, potrivit datelor din studiul Deloitte Top 250 al companiilor de retail pentru anul 2016, pe baza cifrelor de afaceri raportate de jucători pentru anul fiscal 2014.
În top 10 retaileri se clasează Walmart, Costco, Kroger, Schwarz, Tesco, Carrefour, Aldi, Metro, Home Depot și Walgreen. La fel ca si anul trecut, primele poziții sunt ocupate de companiile americane Wal-Mart Stores și Costco, cu o cifra de afaceri de 485 de miliarde de dolari, respectiv 112,6 miliarde de dolari valabile pentru anul 2014. Sper deosebire de ediția precedentă a clasamentului Deloitte, când Carrefour ocupa poziția a treia, în 2015, grupul francez, care este prezent și pe piața din România, se clasează pe poziția a șasea. Astfel, odată cu ieșirea Carrefour din Top 3, România a rămas în prezent în afara hărții primilor trei retaileri globali.
Locul al treilea este deținut în prezent de grupul american Kroger, cu afaceri de 108,5 miliarde de dolari, în urcare de pe poziția a șasea. Acesta este cel mai important salt înregistrat în clasament și este cu atât mai notabil dacă avem în vedere faptul că Kroger operează magazine doar pe piața din SUA.
Schwarz ia fața Tesco și Carrefour în topul mondial
O schimbare importantă s-a înregistrat pentru Schwarz, care deși se află tot pe poziția a patra în clasament, a devansat grupurile Tesco și Carrefour. Astfel, cu o cifră de afaceri de 102,7 miliarde de dolari, grupul german, care operează rețelele Kaufland și Lidl a rămas cel mai mare retailer cu politică de discount din lume, având un avans de trei poziții față de competitorul său principal, Aldi.
De asemenea, retailerul britanic Tesco a rămas în continuare pe poziția a cincea, înregistrând în 2014 vânzări de 99,7 miliarde de dolari. Rămâne de văzut însă ce poziție va ocupa în clasament viitor, având în vedere faptul că anul trecut retailerul s-a confruntat cu cele mai mari pierderi din istoria sa: 6,4 miliarde de dolari. În plus, anul trecut Tesco a renunțat și la businessul din Coreea de Nord pentur 6,1 miliarde de dolari.
O altă surpriză în top 250 Deloitte este magazinul onlin Amazon.com, care a urcat de pe poziția a 16 pe 13, cu o cifră de afaceri de 70,1 miliarde de dolari.
În topul Deloitte cu cei mai mari retaileri la nivel mondial regăsim și alți jucători prezenți pe piața românească: grupul francez Auchan ocupă poziția a 13-a, iar Rewe – care operează în România magazinele de discount Penny Market și XXL Mega Discount – ocupă locul 20. Operatorul magazinelor Mega Image si Shop&Go, grupul belgian Delhaize, se situeaza pe pozitia a 34-a, iar grupul elvețian Coop, care deține magazinele cash&carry Selgros, ocupă locul 43.

Pentru mai multe detalii puteti accesa raportul complet aici.



