Un an cu (prea) multe necunoscute pentru piața de distribuție
Pentru piața locală de distribuție, revenită la viteză normală după anii 2020-2021, pare că anul trecut a fost doar unul de repaus. Nu lipsit de probleme, pentru că evenimentele disruptive și-au făcut din nou apariția, dar unul care a permis o oarecare reașezare. 2023 aduce însă atât continuarea unor situații cu potențial impact negativ, cât și amenințarea unei crize economice, care pare din ce în ce mai reală.
Pentru piața de distribuție, 2022 a fost un plin de provocări, marcat de decizii importante și diferite față de „businessul de croazieră” al anilor de dinainte de pandemie. Pornit din 2020, trendul amplificat de creștere al elementelor de cost în formarea prețurilor și-a atins un moment de maximă amplitudine în acest an, provocând efecte majore în evoluția consumului și a deciziilor de cumpărare ale shopperilor din România. „Agilitatea companiilor profund antreprenoriale în care disciplina are o intersecție perfectă cu creativitatea ne-a pus în poziția optimă de a rezolva acest puzzle, luând decizii în avantajul partenerilor și al consumatorilor noștri, bazate pe o ofertă constantă din punctul de vedere al disponibilității produselor de bază prezente în portofoliu, combinată cu lansări de produse cu valoare adăugată mare, destinate piețelor de retail și food service în care activăm în România”, declară Liviu Trașcă, Business Development Director Macromex.
În ceea ce privește investițiile pentru 2023, Macromex va continua cu un ritm accelerat în diversificarea portofoliului de produse ce necesită temperatură controlată. „Brandurile noastre, și mai ales Edenia, lider al categoriilor de produse congelate, Food & Glory – cea mai nouă lansare în categoria ready meals refrigerate – și Corso vor propune consumatorilor din România soluții noi, inovatoare, menite să le ușureze deciziile într-o lume cotidiană în permanentă mișcare. Toate aceste inițiative au la bază investiția Macromex permanentă în supply chain și logistică, prin dezvoltarea continuă a capabilităților noastre operaționale crescând gradul de eficiență menit să asigure servicii de înaltă clasă”, consideră Liviu Trașcă.
2023 va fi un an alert, în încercarea de stabilizare a impactului costurilor materiilor prime, coroborate cu restul elementelor definitorii în formarea prețului: carburant, energie, forex, cost forță de muncă. Piața din România va deveni din ce în ce mai competitivă, iar inițiative menite să ajute la maturizarea industriei își vor face din ce în ce mai mult prezența. „Ne dorim să ne păstrăm rolul nostru de fervent susținător al identificării beneficiilor nutriționale prezente în produsele congelate, în strânsă legătură cu focusul nostru în dezvoltarea platformei de soluții gata preparate refrigerate, menite să ofere beneficii de savoare, gust și eficiență la îndemâna tuturor cumpărătorilor din țara noastră”, punctează reprezentantul Macromex.
Lanțul de aprovizionare, element cheie în formarea prețurilor
Pentru Interbrands Orbico, liderul pieței de distribuție din România, inflația și turbulențele din lanțul de aprovizionare au fost elementele care au afectat cel mai mult afacerea locală. „Datorită structurii companiei și segmentelor diferite în care activăm, am reușit să evităm perturbarea operațiunilor. Experimentăm creșteri spectaculoase în prețul combustibililor, unde operăm o flotă de peste 1.200 de autovehicule. În a doua parte a anului am înregistrat și un impact în zona de buget salarii pentru că încercăm constant să găsim un echilibru între creșterea inflației și creșterea salariilor angajaților noștri”, susține Ioana Boghenco, CEO Interbrands Orbico. Cu toate acestea, compania a continuat investițiile în business, în parteneriate și sisteme care au dus la o creștere accelerată în timp ce costurile au avansat mai ponderat.
Cât despre 2023, Interbrands Orbico ia în calcul scenarii în care creșterea va fi mai temperată comparativ cu 2022, avansul fiind doar la nivel valoric. „Probabil că 2023 va fi, de asemenea, un an plin de provocări, unde atenția la detalii și în special la costuri trebuie să fie la cel mai ridicat nivel. Mă aștept la scăderea volumelor pentru unele categorii de produse, însă existența unui portofoliu variat și echilibrat mă face să fiu optimistă cu privire la anul acesta”, punctează executivul Interbrands Orbico.
Dezvoltarea brandurilor proprii este una dintre direcțiile strategice de dezvoltare ale Aquila, alături de aria de M&A, creșterea organică și optimizarea operațiunilor, cu accent sporit pe componenta de digitalizare, după cum explica anul trecut Jean Dumitrescu, Investor Relations Director Aquila. „Ne concentrăm activ pe maximizarea expunerii în canalele cu rate de creștere mai mari, cu marje mai bune, precum HoReCa și Gas Station (benzinării)”. În ceea ce privește brandurile proprii existente în portofoliu, precum Gradena sau LaMasă, Aquila se concentrează pe creșterea gamei de produse și a prezenței în rafturile magazinelor și în HoReCa. „Căutăm să păstrăm permanent un echilibru între creșterile de preț și volume, respectiv să ne concentrăm pe accesibilitatea produselor noastre pentru clienți, mai ales în contextul actual al evoluției prețurilor, la nivel global”, adaugă directorul pentru relația cu investitorii. La finalul trimestrului trei din 2022, Aquila raporta un profit net de 64 milioane de lei, în creștere cu 47% (20 milioane lei) față de rezultatul înregistrat în trimestrul al treilea din 2021. Veniturile companiei au înregistrat o creștere consistentă în trimestrul al treilea al anului trecut și au atins 1,54 miliarde de lei, cu un avans de aproximativ 164 milioane de lei față de perioada ianuarie-septembrie din 2021. Principalele motoare ale evoluției au fost reprezentate de creșterea veniturilor din activitatea de distribuție și de achiziția Trigor, ce a avut un impact de 36 milioane de lei, în același interval.
Piața de distribuție, dependentă de comportamentul consumatorului
Și Simba Invest, cel mai mare distribuitor din zona Moldovei, și-a menținut în 2022 trendul ascendent în ceea ce privește cifra de afaceri, în timp ce volumele au înregistrat o evoluție satisfăcătoare. „De mai bine de 10 ani am construit divizii de sine stătătoare, cu portofolii de produse complementare. În momentul de față avem trei divizii de produse alimentare, una de băuturi și una de produse non-food, coordonate de directori de vânzări dedicați și constituite ca centre de profit. Indiferent de problemele care au fost, cu referire la pandemie și războiul din Ucraina, vânzările celor cinci divizii au rămas constante, fluctuând doar anumite game de produse”, spune Cătălin Tarcău, Director Operațiuni Simba Invest. În ceea ce privește extinderea portofoliului, excutivul spune că businessul pe care îl reprezintă este în permanență receptiv la mișcările din piața pe care activează și acționează în consecință atunci când există o oportunitate. „De exemplu, doar în 2022, ne-am extins distribuția teritorială a uneia dintre divizii, cu o parte din partenerii mai vechi, și am semnat deja două contracte noi pentru consolidarea și acoperirea costurilor pe respectiva divizie. Pe o altă divizie ne vom dubla practic activitatea prin creșterea portofoliului de produse a unui partener, în momentul de față noi fiind la capitolul identificare de spații pentru creșterea capacității de depozitare, achiziția de mașini pentru forța de vânzări și distribuție (peste 60 de mașini) și angajarea de personal de vânzări și logistic.”
Piața de distribuție din România, cât și cea europeană, trebuie să fie pregătite pentru o serie de modificări în comportamentul consumatorilor. Potrivit analiștilor de la Economist Intelligence Unit, una dintre tendințele care se va manifesta anul acesta este că magazinele mari și hypermarketurile vor pierde cotă de piață în favoarea magazinelor de discount și de proximitate, deoarece puterea de cumpărare redusă îi obligă pe mulți consumatori cu venituri medii să apeleze la downtrading. Pe piețele europene afectate de inflație, o schimbare în această direcție este deja vizibilă: discounterul german Aldi a depășit, în septembrie 2022, supermarketurile Morrisons, devenind astfel al patrulea cel mai mare retailer alimentar din Marea Britanie.
În Franța, cei mai mari discounteri, inclusiv Aldi și Lidl, și-au extins cotele de piață în ultimul an. Iar tendințe similare sunt vizibile și pe alte piețe. Adăugând aici și noile modele de business adaptate comerțului online, care câștigă tot mai mult teren, pare că anul 2023 ar putea aduce schimbări semnificative asupra modului în care piața locală de distribuție arată și funcționează.