Zdenek Romanek, Raiffeisen Bank România: Tranziția către o societate durabilă necesită un efort concertat și colectiv
„În peisajul actual, caracterizat de instabilitate climatică și socială, dezvoltarea durabilă nu este doar o alegere, ci și o necesitate”, susține Zdenek Romanek, Președinte și CEO Raiffeisen Bank România. Tranziția către această dezvoltare durabilă are însă nevoie de finanțare, lucru pe care instituția financiară se angajează să o acopere, ca parte a angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunităților și a economiei locale.
Interesul pentru businessuri verzi a crescut la nivel național, companiile fiind mult mai preocupate de impactul pe care activitatea lor o are asupra mediului înconjurător. Concret, valoarea totală a împrumuturilor sustenabile alocate de Raiffeisen Bank a ajuns la 932,7 milioane de euro, iar anul trecut a fost înregistrată o creștere de 75% (325 mil. euro) a creditelor cu componentă ESG acordate corporațiilor față de 2022, potrivit datelor din cel de-al 15-lea raport de sustenabilitate publicat de instituție.
„Categoria finanțărilor eligibile pentru acces la servicii esențiale este elementară pentru dezvoltarea economiei românești, iar generarea de locuri de muncă urmărește diminuarea disparităților economice în zonele subdezvoltate din România”, se arată în raportul de sustenabilitate al băncii.
În 2023, instituția financiară și-a extins portofoliul sustenabil, cu beneficii pe termen lung din perspectivă de mediu: 20% din portofoliul corporate a constat în finanțarea proiectelor verzi, iar aproximativ 39% din creditele ipotecare au fost acordate pentru finanțarea clădirilor din clasa de performanță energetică A.
De altfel, un exemplu în ceea ce privește categoria finanțărilor pentru proiecte verzi și sociale este și creditarea unui proiect de economie circulară în județul Mureș sprijinit de PET Recycling Team Târgu Mureș SA, un joint-venture între Alpla Group din Austria, Ecohelp SRL din România și United Polymer Trading din Elveția. Proiectul a vizat construirea unei instalații de reciclare pentru PET și HDPE (High Density Polyethylene), achiziționarea de echipamente de reciclare și alte echipamente ale instalației. Proiectul constă în dezvoltarea unei noi fabrici pentru producția de granule PET reciclate, cu o capacitate de producție de aproximativ 13750 tone de granule PET/an.
Rezultatele parteneriatului cu Fondul European de Investiții
Raiffeisen Bank și-a continuat parteneriatul cu Fondul European de Investiții în 2023, prin semnarea a trei noi programe de finanțare-garantare prin care banca va sprijini întreprinderile mici și medii să își consolideze reziliența, competitivitatea și contribuția la tranziția către o economie verde.
Noile produse vor sprijini creșterea microîntreprinderilor și tranziția către o economie mai ecologică, precum și adoptarea unor proiecte durabile și favorabile incluziunii pentru IMM-uri și întreprinderile mici cu capitalizare medie, sporind competitivitatea prin accesarea unor condiții de finanțare mai avantajoase (cum ar fi: avans mai redus sau perioadă de finanțare mai lungă) și sprijinind contribuția acestora în promovarea tranziției către o economie durabilă. Acestea presupun un plafon de garantare de 400 de milioane de euro, permițând IMM-urilor să acceseze împrumuturi de peste 600 de milioane de euro în următorii doi ani. În plus, banca a facilitat accesul IMM-urilor la fonduri europene nerambursabile, în colaborare cu Agențiile de Dezvoltare Regională și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
„Ne reiterăm astfel angajamentul de a promova tranziția României către o economie durabilă, contribuind la reducerea inegalităților regionale și la consolidarea rezilienței și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. În același timp, anul 2023 a marcat transformarea unuia dintre programele emblematice ale băncii, și anume Raiffeisen Comunități. Programul beneficiază de un fond de finanțare în valoare de 1 milion de euro și are ca scop susținerea și stimularea proiectelor locale de dezvoltare comunitară durabilă. În plus, prin noua componentă de accelerator pentru ONG-uri, Raiffeisen Comunități sprijină partenerii comunitari să își crească capacitatea de lucru în comunități și să investească în dezvoltare organizațională. În 2023, peste cinci milioane de euro au fost investite în proiecte și programe comunitare care servesc drept catalizatori pentru schimbări pozitive în societate”, explică Zdenek Romanek, Președinte și CEO Raiffeisen Bank România.
La finalul anului trecut, portofoliul de clienți IMM al băncii era reprezentat de peste 99.000 de companii, iar în ceea ce privește soldul total al finanțărilor acordate IMM-urilor, instituția a înregistrat o creștere de 7% față de 2022, din care 40% au fost programe guvernamentale. De altfel, finanțările acordate prin Programul IMM INVEST, în anul 2023, se ridică la peste 1.600 facilități acordate pentru peste 1.500 clienți, cu un total de sume aprobate în valoare de 191 milioane de euro. Nu în ultimul rând, creditele punte sau de cofinanțare pentru absorbția fondurilor europene reprezintă o oportunitate pentru clienții IMM de a-și dezvolta afacerea și de a deveni mai competitivi, dar și o zonă de interes pentru bancă.
Susținerea economiei locale
Banca a dezvoltat norme și proceduri pentru produsele destinate IMM-urilor, cum ar fi: Term Loan Invest – credit destinat în mod special achiziției de panouri fotovoltaice – și Term Loan Capital Agri BIO – produs de creditare destinat încurajării și susținerii agriculturii sustenabile.
„În zona ESG, cel mai căutat produs este Term Loan Invest, credit destinat în mod special achiziției de panouri fotovoltaice. Interesul ridicat pentru astfel de produse a fost înregistrat inclusiv în mediul online, atât pe social media, cât și pe platforma noastră specială ESG, unde clienții se pot informa în detaliu și pot trimite cereri pentru oferte de finanțare, dar și pentru soluții tehnice. În cadrul băncii, există o normă și o procedură prin care aceste credite sunt evaluate din perspectiva conformității cu cerințele din Taxonomia UE”, explică reprezentanții Raiffeisen Bank.
„Ne dorim să susținem tranziția economiei românești către o economie durabilă, să creăm premisele de înțelegere, dezvoltare și accelerare către targetul european «Net zero». Acțiunile noastre converg spre a oferi soluții de finanțare care să susțină și să acorde stimulente financiare pentru finanțările verzi. Totodată, identificăm nevoia clienților corporate de a înțelege și asimila schimbările generate în mediul de business prin introducerea normelor și reglementărilor derivate din tranziția către o economie durabilă”, susțin reprezentanții instituției financiare în cadrul raportului de sustenabilitate.
În 2022 Raiffeisen Bank a lansat și primul produs de creditare destinat încurajării și susținerii agriculturii sustenabile prin TLC AgriBIO. Acesta reprezintă încă un pas important în susținerea întregului ecosistem necesar dezvoltării durabile în România. „Împrumutul este destinat finanțării nevoilor pe termen scurt/mediu a achiziției de materii prime/materiale necesare înființării/întreținerii de culturi agricole sau culturi de legume/fructe. În cazul fermelor mixte (cu agricultură ecologică, dar și convențională) solicitarea de finanțare se va aproba în aplicația de credit prin două facilitați distincte, una pentru agricultură ecologică și cealaltă pentru agricultură convențională. Clientul va avea obligația contractuală de a păstra în producție ecologică suprafețele certificate pentru care s-a solicitat finanțarea, pe toată durata creditării. De la lansarea produsului, au fost acordate șase credite TLC Agri BIO, în valoare de 1 milion de euro”, potrivit datelor din raportul de sustenabilitate.
Obligațiuni sustenabile
Anul trecut, Raiffeisen Bank a lansat, în premieră pentru sectorul bancar românesc, prima emisiune de euroobligațiuni sustenabile pe piața internațională de capital, valoarea totală fiind de 300 de milioane de euro.
„În luna octombrie, am emis cu succes o nouă obligațiune sustenabilă, bucurându-ne de un interes ridicat din partea investitorilor, cu o cerere de peste 1 miliard de euro. Am contribuit încă o dată la dezvoltarea durabilă a economiei românești, susținând tranziția sistemului bancar către economia verde și consolidarea rezilienței și competitivității întreprinderilor mici și medii”, susține președintele băncii.
Cel puțin 50% din fondurile obținute vor fi direcționate către finanțarea de proiecte sociale – în principal finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile subdezvoltate la nivel național și proiecte care vizează creșterea accesului la servicii esențiale de sănătate, educație și infrastructură. Restul fondurilor vor fi alocate pentru finanțarea proiectelor care sprijină tranziția către o economie verde – clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, eficiență energetică, transport și agricultură nepoluante, proiecte de prevenire și control al poluării, economie circulară, gestionarea durabilă a resurselor de apă. La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea plasate șapte obligațiuni în format verde și sustenabil, cu un volum total de peste 4,9 miliarde lei. Iar decizia de a trece de la obligațiuni verzi (în 2021) la obligațiuni sustenabile (în 2022) reflectă abordarea proactivă a Raiffeisen Bank în contextul provocărilor multiple din sfera cu care se confruntă România, printre acestea fiind necesitatea alinierii la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
„În peisajul actual, caracterizat de instabilitate climatică și socială, dezvoltarea durabilă nu este doar o alegere, ci şi o necesitate. Prin urmare, noile cerințe legislative privind raportarea de sustenabilitate reprezintă un element extrem de important pentru înțelegerea modului în care impactul de mediu și social al activităților economice va modela lumea de mâine. Tranziția către o societate durabilă necesită un efort concertat și colectiv”, subliniază Zdenek Romanek, Președinte & CEO Raiffeisen Bank România.