Uleiul, categoria care poate „încinge” afacerile magazinelor de proximitate

Categoria de ulei se bucură de o incidență mare în consum, iar uleiul de floarea soarelui este principala alegere, unul din doi români incluzând în dieta zilnică acest aliment. Avem în față o categorie care ar putea reprezenta un generator de creștere pentru retailerii din zona de proximitate – fie că vorbim despre comercianți independenți sau despre marile lanțuri internaționale – mai ales în condițiile în care supermarketurile și hypermarketurile își împart în mod egal cumpărătorii, iar minimarketurile le urmează îndeaproape, arată un studiu realizat pentru Progresiv de compania de cercetare de piață Kantar TNS. Uleiul, categoria care poate „încinge” afacerile magazinelor de proximitate

Un produs folosit zilnic de majoritatea respondenților, uleiul este considerat un aliment de bază și aproape indispensabil din gospodăriile românilor, fiind achiziționat din supermarketuri și minimarketuri de mai mult de unu din doi cumpărători (55%), în timp ce o treime aleg să-și procure acest produs din hypermarketuri (30%), potrivit datelor Kantar TNS. Doar 11% dintre consumatori aleg magazinele de tip discounter pentru această achiziție și doar 2% se îndreaptă spre formatul cash&carry. Mai mult, 1% dintre respondenți au precizat că folosesc ulei din producția proprie, un procent similar indicând farmacia sau plafarul ca sursă de achiziție.

La o analiză mai detaliată, aflăm că tinerii din București, cu studii superioare și venituri între 3.000 și 4.000 de lei, cumpără cel mai des ulei din hypermarket, în timp ce persoanele din rural, cu studii primare și venituri mici (sub 2.000 de lei), aleg în special magazinele mici pentru acest tip de achiziție. Însă acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că în zonele rurale se află în proximitate doar acest tip de magazine.

Preferințe în consum

În ceea ce privește preferințele românilor pe această categorie, tipurile de ulei consumate cel mai des sunt cel de floarea-soarelui și cel de măsline. Jumătate dintre români includ în alimentația zilnică uleiul de floarea-soarelui, obicei remarcat cu precădere în cazul femeilor din mediul rural și din zona de nord-est a țării. O frecvență mai redusă se poate observa în cazul persoanelor cu studii superioare și venituri peste 4.000 de lei, care consumă acest produs de câteva ori pe săptămână sau pe lună. Există și un procent de 2% dintre consumatori care susțin că nu consumă niciodată acest tip de ulei.

Pe poziția secundă în topul preferințelor se află uleiul de măsline, produs consumat în special de femeile din mediul urban, cu precădere din București, cu studii superioare și cu venituri de peste 4.000 de lei. Acest tip de ulei este consumat săptămânal sau lunar, relevă datele Kantar TNS.

Celelalte categorii de ulei – ulei de cocos, de susan, de porumb sau palmier – sunt, în general, consumate mai rar, doar 2% din consumatori incluzând aceste sortimente în dieta săptămânală.

În privința modului în care aleg să folosească uleiul în alimentație, 9 din 10 români îl aleg pentru pregătirea salatelor sau pentru prepararea termică a mâncării (prăjire, fierbere, coacere). De asemenea, uleiul mai este folosit de trei din cinci români pentru prepararea sosurilor, în timp ce 50% dintre consumatori îl utilizează în prepararea aluaturilor. Acest aliment este mai rar folosit la prepararea conservelor, fiind menționat de numai o treime din respondenți. În schimb, femeile din regiunea de nord-est utilizează mai des uleiul pentru conserve, aluaturi și sosuri decât celelalte categorii de respondenți.

Dincolo de achiziție: buget și criterii de cumpărare

Când vine vorba despre criteriile pe care le au în vedere românii la achiziția uleiului, termenul de valabilitate (47%) și prețul pe litru (44%) sunt unele dintre cele mai importante aspecte. Interesant este faptul că termenul de valabilitate este un element diferențiator mai ales în cazul femeilor tinere, în timp ce prețul este important pentru persoanele de peste 64 de ani, cu studii primare și venituri sub 2.000 de lei.

Tot la acest capitol merită menționat și faptul că marca de ulei are o importanță secundară în alegerea uleiului, fiind considerat un criteriu relevant pentru 42% dintre consumatori, în special pentru cei cu vârsta până în 64 de ani. Alte aspecte importante menționate de respondenți sunt materia primă folosită (39%), aspectul uleiului (36%), modul de rafinare (34%), lipsa e-urilor sau aditivilor din lista ingredientelor (33%), țara de proveniență (24%). Mai mult, 23% dintre români aleg produsele din această categorie în funcție de promoții.

În ceea ce privește bugetul alocat, românii cheltuie, în medie, într-o lună 21,4 lei pe ulei. La o privire mai atentă, 26% au precizat că alocă pe lună între 11 și 20 de lei pentru acest tip de achiziție, în timp ce 23% au un buget cuprins între 21 și 30 de lei, iar 20% spun că depășesc lunar 30 de lei. La polul opus, 7% dintre români nu alocă mai mult de 5 lei pentru această cumpărătură.

Cine sunt campionii în consum?

Cea mai cunoscută și consumată marcă de ulei este Untdelemn de la Bunica, care aparține companiei Expur. Brandul se bucură de o notorietate ridicată, fiind prima mențiune pentru 86% dintre români. Mai mult, Untdelemn de la Bunica este marca de ulei consumată cel mai des de către 25% dintre respondenți, în timp ce 37% dintre aceștia susțin că au inclus-o în alimentație în ultimele trei luni, potrivit studiului Kantar TNS. Acest brand este utilizat în special de persoanele din mediul urban, cu venituri cuprinse între 3.000 și 4.000 de lei.

Clasamentul este completat, la mică distanță, de producătorul Bunge România, care își adjudecă următoarele trei poziții cu mărcile Unisol, Floriol și Raza Soarelui. Cele trei branduri pot fi regăsite în aceeași ordine în topul consumului, atât din ultimele trei luni, cât și ca marca cel mai des consumată.

Dacă analizăm performanța mărcilor private ale retailerilor la nivelul acestei categorii, vom observa că, dacă la capitolul notorietate 45% dintre consumatori le menționează ca primă opțiune, când vine vorba de consum procentul scade până la 7% din respondenți.

Pro sau contra consumului de ulei

Aproximativ două treimi din consumatorii intervievați consideră că uleiul este dăunător dacă este încălzit la mai mult de 180 de grade Celsius, lucru valabil mai ales în cazul locuitorilor din orașele mici. 71% din respondenți susțin că uleiul oferă un gust mai bun mâncărurilor, iar 55% notează ca principal argument pentru consum faptul că este hrănitor. În privința impactului asupra sănătății, opiniile sunt împărțite între cei care cred că uleiul ajută la menținerea stării de sănătate (43%) – mentalitate valabilă în special în cazul persoanelor cu studii primare – respectiv cei care spun că ar putea provoca boli cardiovasculare (42%).

Cu toate acestea, în ultimul an s-au remarcat o serie de schimbări în ceea ce privește obiceiurile de consum. Aproape jumătate dintre români (49%) au ales să modifice modul în care consumă ulei pentru a avea un stil de viață sănătos. În această categorie sunt incluse în special femeile tinere (18-29 de ani) din mediul urban, cu studii superioare, acestea reducând cantitatea de ulei consumată. Totodată, o treime dintre consumatori au menționat ca principal motiv al schimbării probleme de sănătate, 18% doresc să își mențină greutatea corporală sub control, în timp ce doar 7% au indicat prețul.

Studiul privind consumul de ulei în rândul românilor a fost realizat de compania de cercetare Kantar TNS în luna iunie 2018, pe un eșantion de 800 de respondenți (femei și bărbați din mediul urban și rural, în vârstă de 18 ani și peste), reprezentativ la nivel național. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri asistate telefonic n.r.).

Vinurile, o categorie cu mult potențial în retail
Vinurile, o categorie cu mult potențial în retail
Cu o masă de consumatori importantă în rândul adulților din urbanul mediu și mare, vinul este o categorie care merită atenția retailerilor...
Strategiile producătorilor de ulei pentru a scoate categoria de sub imperiul comoditizării
Strategiile producătorilor de ulei pentru a scoate categoria de sub imperiul comoditizării
Consumatori recunoscuți ai uleiului de floarea-soarelui, românii fac în continuare alegeri în funcție de preț și mai puțin de calitate....