Tendințele care dau tonul inovației pe scena ISM
A 50-a ediție a târgului ISM Köln a fost scena pe care s-au întâlnit trendsetterii și factorii de decizie ai industriei de dulciuri și snackuri. Produsele inovatoare au captat atenția vizitatorilor cu combinații inedite de gusturi și texturi, dar și cu ingrediente funcționale cu aport de fibre sau proteine de origine vegetală sau pe bază de insecte - cum ar fi făina de greieri sau ciocolata cu furnici.









Ediția jubileu a târgului ISM Köln a fost ocazia perfectă pentru cei 37.000 de vizitatori, veniți din 148 de țări, să afle cele mai noi trenduri și să testeze cele mai inovatoare produse ale industriei de dulciuri și snackuri. De cealaltă parte, un număr de 1.774 de expozanți din 76 de țări - dintre care 87,5% veniți din afara Germaniei - și-au prezentat oferta în cadrul târgului.
Ca în fiecare an, în paralel cu ISM s-a desfășurat și ProSweets Köln, expoziția furnizorilor de echipamente pentru industria de dulciuri și snackuri. Aceasta a strâns un număr de 18.000 de vizitatori din peste 100 de țări și a prezentat portofoliile a peste 260 de companii. Astfel, cele două târguri au acoperit întregul lanț valoric al industriei de dulciuri și snackuri.
„Am înregistrat o creștere substanțială a numărului expozanților. La ediția de anul acesta au participat cu 7,5% mai mulți expozanți, prin comparație cu 2019, acest lucru însemnând 120 de companii noi care ni s-au alăturat. Atmosfera în spațiul expozițional este extrem de dinamică și de pozitivă, cu foarte multe manifestări legate de jubileu,” a declarat pentru Progresiv Sabine Schommer, directoarea târgului.
Și de această dată, târgul a fost caracterizat de o prezență foarte bună a expozanților internaționali (peste 70% din total), marea majoritate veniți din Belgia, Olanda, Marea Britanie și Italia. „Cei care au fost prezenți la târg, alături de clienții lor, sunt încrezători că vor găsi o formulă de a coopera și după momentul Brexit-ului. Clienții nu vor putea renunța la fudge-ul englezesc și nici la biscuiții scoțieni, așa că businessurile vor fi nevoite să își găsească calea către consumatori”, a comentat Sabine Schommer referitor la situația exporturilor producătorilor din Marea Britanie în contextul Brexit.
Pe ce au pariat producătorii în materie de inovație
Anul acesta producătorii au pariat pe produse premium cu gusturi și arome neobișnuite, dar și pe ingrediente naturale cu aport de proteine vegetale sau din insecte. Trendurile consacrate din care fac parte produsele cu conținut redus de grăsimi sau zahăr, dar și produsele cu certificări „Fair Trade”, și-au menținut și anul acesta ritmul de creștere, fiind bine reprezentate în cadrul târgului.
Ca de fiecare dată, una din zonele care au trezit interesul vizitatorilor a fost „New Product Showcase”, unde 100 de expozanți din 33 de țări au expus 178 de produse ce aduc inovații în categoriile lor. Iar atenția producătorilor s-a concentrat anul acesta pe o gamă extinsă de chipsuri produse cu diferite metode de coacere, nuci și semințe, dar și snackuri pe bază de legume. S-au remarcat în mod special chipsurile din orez, brânză sau linte cu arome precum turmeric, portocale sau ghimbir – produse gândite ca alternativă la chipsurile clasice din cartofi.
Totodată, produsele autentice care mizează pe nevoia consumatorilor de a avea momente de răsfăț, adaptarea gamei la diferite ocazii sau sezoane de vârf, etichetele curate, dar și ingredientele care aduc plus-valoare și funcționalitate prin adaos de fibre și proteine, toate acestea se numără printre tendințele îmbrățișate de mulți producători. O creștere notabilă au avut-o și produsele cu adaos de proteine vegetale cum ar fi lintea, fasolea și mazărea, care au stat la baza batoanelor de muesli cu conținut de alune și aditivi din cânepă sau a chipsurilor sărate.
Și ultima, dar nu cea de pe urmă, categoria de ingrediente din insecte a rămas, ca și în anii trecuți, pe lista de inovații a producătorilor, fiind listate produse inedite, cum ar fi ciocolata cu inserții de furnici sau greierii cu glazură de ciocolată.
„Cred că ingredientele pe bază de plante sunt un trend uriaș în momentul de față. Numărul vegetarienilor, veganilor și flexitarienilor este în continuă creștere în Europa, iar generația tânără este foarte conștientă că trebuie schimbat ceva în obiceiurile noastre de consum. Cred că dacă suntem mai atenți la ce cumpărăm, putem avea un impact real asupra industriei. Dar presiunea trebuie să vină de la consumator,” a explicat Sabine Schommer. Din acest motiv, un focus general al întregului târg a fost legat de sustenabilitate, de economisirea resurselor și de promovarea ambalajelor ecologice. Astfel, trofeul ISM Packaging Award a revenit, în mod firesc, unei companii germane care a dezvoltat etichete din hârtie de iarbă, Druck GmbH & Co.
Dacă vorbim însă de inovații, trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului, iar anul acesta cele trei premii pentru inovație acordate la ISM Koln au revenit unor produse ce răspund perfect noilor trenduri din consum. Prima poziție în top a fost ocupă de chipsurile din linte cu aromă de chili „Dr. Karg’s Bio Lentil Snacks” produse de Dr. Klaus Karg KG din Germania. Clasamentul este completat de bezelele cu glazură de ciocolată Petit Melo produse de Confiserie Vandenbulcke din Belgia și de biscuiții cu cremă de lemn dulce „Licorice Coooky” din portofoliul Coppenrath Feinback GmbH din Germania.
Exportul, un canal tot mai de interes pentru companiile românești
Pentru multe dintre companiile românești, exportul reprezintă deja un procent important din cifra de afaceri, în timp ce pentru alți producători acest canal nu și-a atins încă potențialul maxim. La ediția din acest an a târgului ISM au participat 11 companii românești: Alka, Artesans del Sucre, Blueset Impex SRL, Bomboniera, Choco Pack, SC Croco, Derpan, European Food, Heidi Chocolat, Natural SRL și Pan Food.
Iar prezența acestora la târg, dincolo de posibilitatea de a discuta sau încheia noi contracte, este o oportunitate extraordinară de a-și întâlni partenerii de afaceri existenți, de a se face cunoscuți la nivel internațional și de a lua pulsul celor mai noi trenduri ale industriei. În contextul în care aproape jumătate din producția Heidi Chocolat merge la export, pentru companie participarea la acest târg intră în zona de necesitate de business. „Acest canal de vânzare are în prezent cea mai mare creștere pentru noi. Aici sunt oportunitățile, pentru că lumea este mult mai mare decât țara de unde am pornit. Exportăm în 50 de țări, cu focus pe Europa Centrală, însă am identificat oportunități și în alte câteva țări, unde fie există un consum mare de ciocolată per capita, fie o preferință pentru produsele premium, fie o preferință pentru anumite segmente pe care vrem să le creștem,” a explicat Peter Mueller, CEO-ul Heidi Chocolat.
În aceeași direcție, de stimulare a vânzărilor la export, merge și compania Derpan. „În acest moment, exporturile generează aproximativ 20% din vânzări. Vedem ce se întâmplă în piață, direcțiile de inovație, concurența, dar în același timp participăm la târg pentru a cunoaște potențiali clienți și mai ales pentru a consolida relațiile comerciale existente”, a declarat Valentin Ancuța, General Manager al companiei.
O altă companie cu un istoric bun în ceea ce privește participarea la ISM Köln este Alka Group. „În 2015 aveam 2-3 parteneri la export, iar acum exportăm în 42 de țări de pe 5 continente, exporturile ajungând în prezent la o pondere de 20% din ce producem noi. Și cred că prezența noastră la acest târg a avut o influență decisivă în evoluția lucrurilor”, a precizat Ady Hirsch, CEO Alka Group.
Dacă privim în spate, în 2015 compania lansa la ISM produsul Toortitzi, moment în care s-a numărat printre nominalizații la premiul Inovația Anului.
Pentru Elena Zoica, Commercial Manager la Natural SRL, ISM reprezintă locul de întâlnire al celor mai importanți jucători din industria de dulciuri, de la importatori și distribuitori până la retaileri, și este ocazia perfectă de a
interacționa cu specialiști focusați pe acest tip de produse. „Dacă ești prezent aici, înseamnă că joci în prima ligă. Iar asta înseamnă că fiecare pas pe care îl faci în businessul tău trebuie să fie inovativ,” a mai spus managerul.
În loc de concluzie
Dacă avem în minte multitudinea inovațiilor prezente pe scena ISM Köln în 2020, viitorul sună bine pentru industria de dulciuri și snackuri, producătorii încercând de la un an la altul să găsească soluții pentru a valorifica oportunitățile aduse de noile trenduri din piață. Ce ar trebui să aibă în vedere producătorii de profil, pentru viitor? Răspunsul vine de la agenția de research Innova Market, care pariază pe interesul tot mai mare al consumatorilor de a cunoaște originea mâncării și proveniența ingredientelor, aceștia fiind în același timp dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile ce arată o preocupare pentru mediul înconjurător.
De asemenea, se remarcă un apetit tot mai vizibil pentru produse sănătoase, pe bază de plante, îmbogățite cu nutrienți funcționali, care răspund nevoilor unor consumatori mereu grăbiți, cu programe încărcate, folosind ambalaje ergonomice single-portion.

