RetailZoom: „Se cumpără mai mult și mai scump, pe un univers comparabil de magazine”

Semnele apărute încă de la sfârșitul anului trecut privind relaxarea cheltuielilor au prins conturul certitudinii în prima jumătate a acestui an, arată cel mai recent studiu al companiei de cercetare RetailZoom* care a comparat primul semestru din 2016 cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea vânzărilor, în termeni de volum și valoare, pe același univers de magazine, arată că se cumpără mai mult și mai scump, astfel încât plusurile nu mai vin exclusiv din deschideri. Analiza este cu atât mai interesantă cu cât cuprinde și luna iunie, momentul T-zero de reducere a TVA-ului la alimente de la 24% la 9%. RetailZoom: „Se cumpără mai mult și mai scump, pe un univers comparabil de magazine”

La produsele alimentare, cele mai mari creșteri vin din raioanele de gastronomie (mâncarea preparată în magazine), băuturi alcoolice, fructe și legume proaspete, snacksuri dulci și sărate, zahăr. O categorie importantă aflată în scădere este cafeaua, mai ales din cauza cafelei instant.

Pe cosmetice și îngrijirea locuinței, categoriile care cresc sunt mai degrabă cele complementare produselor de strictă necesitate, semn că și categoriile mici au început să acceseze mai mulți cumpărători. Categoriile mari – detergenți, deodorante, șampon etc. – sunt în stabilizare per total, dar cu creșteri importante pe canalul de supermarketuri.

„La fel de semnificativ mi se pare faptul că și hypermarketurile, care au pierdut constant în valoare în ultimul an și jumătate, au reușit să se stabilizeze per total și chiar să câștige pe câteva categorii importante de produse. În continuare, însă, categoriile cresc mai mult în supermarketuri decât în hypermarketuri”, subliniază Roxana Baciu, Managing Director, RetailZoom.

Și valoarea mărcilor proprii se diminuează față de primul semestru al anului trecut și desigur că aici scăderea TVA a avut un impact important. Categoriile în care remarcăm cu precădere acest fenomen sunt băuturile non alcoolice – bere, apă, răcoritoare – dar și produsele cosmetice și de îngrijire personală. În același timp, presiunea promoțională pare că slăbește.

Valorile aduse de promoții scad la produsele alimentare, dar se află pe creștere la produsele cosmetice. Per total, valoarea promoțiilor a reprezentat 40% din totalul vânzărilor de alimente, cu 7% în minus față de prima jumătate a anului trecut.

Mai multe informații despre evoluția vânzărilor pe principalele segmente de magazine și categorii, în ediția de septembrie a revistei Progresiv.

*Notă: Universul de raportare RetailZoom cuprinde rețelele Billa, Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, drogeriemarkt, Inmedio, Mega Image, Metro, Penny Market, Penny Market XXL, Profi și Shop&Go.

RetailZoom: Retailul scade, pe fondul încetinirii consumului
RetailZoom: Retailul scade, pe fondul încetinirii consumului
Dacă în 2020-2021 coșul mediu de cumpărături din supermarketuri cuprindea în medie 6-7 produse, în prezent numărul a scăzut la cinci...
Vânzările din piața FMCG se mențin pe o pantă ascendentă și în 2022, alimentate de inflație
Vânzările din piața FMCG se mențin pe o pantă ascendentă și în 2022, alimentate de inflație
Vânzările din retailul de larg consum s-au menținut pe o pantă ascendentă din punct de vedere valoric și în 2022 comparativ cu 2021, însă...
Dinamica vânzărilor din piața FMCG în S1, încă în perioada de rezistență la criză
Dinamica vânzărilor din piața FMCG în S1, încă în perioada de rezistență la criză
În contextul unui an care a început cu lejeritate din punctul de vedere al restricțiilor pandemiei, dar care a înregistrat tensiuni globale și...
RetailZoom: 2021 a fost un roller coaster pentru retailul din România
RetailZoom: 2021 a fost un roller coaster pentru retailul din România
Deși anul 2021 a fost un adevărat roller coaster pentru retailul din România, industria și-a menținut totuși un parcurs destul de echilibrat al...