SGS România: Garanția excelenței este dată de calitatea, siguranța și sustenabilitatea afacerilor din FMCG

Într-un context caracterizat de reglementări tot mai stricte și de schimbări rapide în comportamentul consumatorilor, care conștientizează tot mai mult impactul deciziilor de consum asupra mediului și societății, producătorii, distribuitorii și retailerii din FMCG se confruntă cu provocări cruciale, potrivit SGS România. SGS România: Garanția excelenței este dată de calitatea, siguranța și sustenabilitatea afacerilor din FMCG

Factori precum siguranța, calitatea și sustenabilitatea produselor nu sunt doar elemente cheie pentru succes, ci și cerințe ferme din partea clienților din ce în ce mai informați și mai exigenți. Siguranța în consum sau exploatare rămâne pilonul de bază al industriei FMCG, punând accent pe prevenirea contaminării și asigurarea conformității cu normativele naționale și internaționale. Pe lângă siguranță, calitatea produselor este minuțios analizată de consumatori. Standardele de calitate presupun o atenție sporită în fiecare etapă de-a lungul lanțului de aprovizionare, de la selectarea materiilor prime și optimizarea proceselor de fabricație, până la ambalare și comercializare. Sustenabilitatea a devenit un domeniu de interes major, iar discuțiile legate de schimbările climatice și epuizarea resurselor naturale sunt tot mai prezente în spațiul public. Producătorii și retailerii din FMCG sunt încurajați, dacă nu chiar presați, să adopte practici de afaceri ecologice, să minimizeze deșeurile și să-și îmbunătățească eficiența energetică. În acest context, sustenabilitatea nu mai este o simplă responsabilitate etică ci un real avantaj competitiv.

Pentru a perpetua și garanta succesul afacerii, este foarte important să mențineți standarde înalte în domeniul igienei, sănătății și siguranței. Serviciile de genul celor oferite de SGS Romania sectoarelor de food și non food sunt esențiale în identificarea și prevenirea potențialelor riscuri, garantând că toate produsele respectă standardele naționale și internaționale. SGS oferă servicii de inspecție și verificare, analize de laborator, audit, certificare și instruire, pentru ca personalul dumneavoastră să fie pe deplin pregătit.

SGS România: Împreună, spre un viitor mai sigur pentru toată lumea

Anumite proceduri sunt esențiale pentru a putea păstra încrederea consumatorilor. Ele cuprind anumite acțiuni cu au un rol bine determinat în evaluarea și validarea conformității produselor.
Analiza nutrițională oferă o gamă completă de servicii printr-un laborator de siguranță alimentară acreditat ISO/IEC 17025, pentru a confirma caracteristicile produselor alimentare(inclusiv grăsimi, carbohidrați, proteine, fibre, zaharuri, vitamine, minerale și oligoelemente).

Analizele microbiologice se axează pe identificarea și cuantificarea microorganismelor, pentru a preveni eventuale contaminări care ar putea pune în pericol sănătatea publică. Ele vă ajută să respectați cerințele normative și să vă protejați brandul. Fie că este vorba de microbiologie investigativă, moleculară sau teste de validare microbiologică, analizele noastre pot garanta siguranța constantă a produselor alimentare pe parcursul producției, de-a lungul lanțului de aprovizionare și la raft.

Peste 70 de țări impun obligații legale stricte în domeniul analizei compoziției. SGS oferă producătorilor, retailerilor, importatorilor și exportatorilor servicii complete, în contextul în care consumatorii solicită din ce în ce mai frecvent informații detaliate. De exemplu, prin detectarea pesticidelor, a micotoxinelor sau a metalelor grele, SGS protejează consumatorii contra substanțelor dăunătoare.

Magazinul Progresiv 1Verificarea etichetelor și/sau etichetarea nutrițională oferă o gamă variată de soluții de testare a compoziției pentru a vă ajuta să navigați lin prin mediul complex al reglementărilor din domeniul etichetării alimentelor. Este un pas esențial în procesul asigurării conformității produselor.

Din domeniul testării alimentelor merită amintite serviciile de testare a alergenilor alimentari și a aditivilor alimentari. Identificarea și analiza aditivilor alimentari este importantă pentru a asigura conformitatea cu reglementările și pentru a proteja sănătatea consumatorilor. SGS poate verifica prezența coloranților, îndulcitorilor, alergenilor, conservanților sau a altor aditivi prezenți în alimente. Testele permit reducerea pierderilor derivate din rechemarea sau distrugerea produselor de pe piață și evitarea unor probleme care v-ar putea afecta reputația.

Testarea performanței produselor cosmetice și a detergenților este utilă pentru a verifica dacă produsele din această categorie se încadrează în parametrii stipulați în cerințele legale. Testarea performanței ambalajelor verifică dacă acestea sunt sigure, sustenabile și dacă protejează eficient produsul în scopul evitării deteriorării sau distrugerii.

Serviciile de control al calității, testare a performanței și a bio-compatibilității produselor absorbante destinate igienei vor certifica faptul că produsele absorbante (precum tampoanele, scutecele și protecțiile sanitare) sunt sigure, eficiente și conforme cu reglementările. Servicii de testare și certificare a produselor cosmetice și de îngrijire personală ajută la atingerea aceluiași scop.

SGS România: Construim o lume mai sustenabilă

Calitatea și siguranța reprezintă liantul încrederii dintre consumatori și mărcile lor preferate. Dar deciziile de consum afectează atât mediul cât și societatea, iar firmele responsabile din industrie adoptă practici sustenabile, pornind de la originea ingredientelor și până la minimizarea deșeurilor. Această schimbare de optică nu este doar o alegere etică ci și una strategică. Oamenii cumpără din ce în ce mai mult brandurile care demonstrează atenție față de mediu.

SGS sprijină companiile în adoptarea și implementarea practicilor de sustenabilitate. Serviciile oferite în domeniul protecției mediului vă permit să vă asigurați că facilitățile dumneavoastră respectă cele mai înalte standarde de sustenabilitate și siguranță ecologică. Prin audituri la fața locului putem evalua starea clădirilor și funcționarea echipamentelor și sistemele de ventilație, punând un accent deosebit pe impactul asupra eficienței energetice. În egală măsură, oferim servicii de evaluare a utilizării apei, management al apei reziduale, analiza emisiilor de aer și a consumului de energie, oferindu-vă o imagine clară a impactului activităților dumneavoastră asupra mediului. Bazându-ne pe aceste informații putem face recomandări strategice pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Interesul față de practicile sustenabile și în special ESG (Environental, Social and Governance) se reflectă inclusiv la nivelul legislației europene prin Directiva de raportare a sustenabilității corporatiste (CSRD).  SGS vă poate oferi suport în parcursul de aliniere la aceste cerințe prin servicii specifice precum evaluarea aspectelor materiale (Materiality assessment), ESG Health Check (o poză obiectivă a managementului și riscurilor ESG), Analiză GAP ESG (un serviciu de consultanță care include realizarea matricei aspectelor materiale și evaluarea modului în care compania dumneavoastră gestionează aceste aspecte materiale) sau Certificare ESG (pentru companile cu maturitate în gestionarea aspectelor materiale).

SGS România: Partenerul ideal pentru proiectele de certificare și audituri specifice

Magazinul progresiv 2SGS oferă servicii de audit și certificare care ajută firmele din FMCG să-și gestioneze mai bine riscurile de pe lanțurile de aprovizionare, să se asigure de respectarea legislației și să-și protejeze consumatorii. Prin SGS aveți acces la un portofoliu vast de certificări, precum IFS Food, FSSC 22000, HACCP pentru siguranța alimentară, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 și ISO 50001 pentru sistemele generale de management. Am dezvoltat și servicii destinate zonei de ESG (Environmental, Social and Governance), oferind suport companiilor pe drumul spre îmbunătățirea performanțelor de sustenabilitate.

În egală măsură, producătorii de cosmetice ar putea fi interesați de Certificarea ISO 22716 - Cosmetice GMP care ajută companiile din domeniu să demonstreze că producția, controlul, depozitarea și expedierea produselor cosmetice respectă bunele practici de fabricație (GMP).

Despre SGS România

SGS este cea mai importantă companie de testare, inspecție și certificare din lume – recunoscută la nivel mondial drept referință în domeniul sustenabilității, calității și integrității. Cei 99.600 de angajați ai SGS operează o rețea de 2.600 de birouri și laboratoare răspândite în întreaga lume. Firma oferă clienților săi integritate, credibilitate, calitate, siguranță, transparență și viteză de execuție. Pasiunea pentru inovație și atitudinea proactivă definesc profilul angajatului SGS.

SGS România se distinge ca partener de încredere pentru companiile din  industria FMCG. Cu o rețea națională de experți, dispunând de laboratoare de ultimă generație, SGS susține industria de-a lungul întregului lanț logistic, de la materii prime până la raft. Prin gama vastă de servicii oferite, SGS oferă soluții integrate care asigură nu doar conformitatea, ci și excelența în toate aspectele operaționale.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul nostru sau luați legătura direct cu reprezentanții noștri aici, pentru a discuta nevoile specifice ale companiei dvs. și pentru a explora soluții personalizate care să vă susțină obiectivele de sustenabilitate, dezvoltare și creștere.

*Articol sustinut de SGS România

Sustenabilitatea, un „game changer” pentru viitorul pieței de retail și FMCG
Sustenabilitatea, un „game changer” pentru viitorul pieței de retail și FMCG
Principalele industrii FMCG estimează că piața de retail va ajunge la 14 trilioane de dolari pană la finalul lui 2023. Pentru a-și asigura...
Tendințe și strategii de succes în industria de retail și FMCG din România
Tendințe și strategii de succes în industria de retail și FMCG din România
Deși deloc lipsit de provocări, 2023 are toate premisele să fie un an de creștere pentru companiile de referință din retail și FMCG. Potrivit...