Cum „gustă” producătorii din oportunitățile oferite de snackuri
Aromă, textură, culoare, ambalaj, proveniență – toate acestea reprezintă atribute-cheie care determină un consumator să achiziționeze un anumit produs din categoria snackurilor în defavoarea altuia. Producătorii se adaptează și învață din mers cum să-și extindă sortimentația în funcție de preferințele clienților, însă ritmul dezvoltării de produse inovatoare este încă lent și rămâne o provocare în categoria de profil.
Acestea au fost principalele concluzii ale lui David Jago, Innovation Insights Director la compania de cercetare Mintel, într-o prezentare susținută la târgul profesional Snackex din Barcelona. Potrivit acestuia, pe principalele piețe europene consumatorii încearcă să găsească un echilibru între consumul de snackuri considerate sănătoase și cele din categoria „indulgence”, cumpărate pentru plăcerea gustului. În plus, europenii afirmă în proporție de 80% că doresc să aibă un ritual corect al meselor unei zile și să evite consumul de snackuri între mese. Cu toate acestea, pe anumite piețe o treime dintre europeni recunosc faptul că înlocuiesc anumite mese principale cu snackuri, procentul cel mai mare, de până la 60%, fiind reprezentat de grupa de vârstă 16-24 de ani. Țările cele mai interesante din acest punct de vedere sunt, potrivit lui Jago, Polonia, Franța, Germania, Italia și Spania.
Nu toată lumea caută același lucru
Între 50% și 70% dintre europeni recunosc că se „delectează” cu snackuri cel puțin o dată pe zi, iar consumul tinde să fie la cel mai ridicat nivel în categoria de vârstă 25-44 de ani. În cazul acestor persoane, ocaziile cele mai frecvente de consum sunt acasă, în proporție de până la 86%, la serviciu (până la 52%), dar și în oraș. De asemenea, jumătate dintre cei evaluați de Mintel spun că aleg snackuri sănătoase la momentul achiziției, aproape la fiecare act de cumpărare. Din punctul de vedere al interesului față de produsele „healthy food”, clasamentul este condus de italieni, cu un procent de 60%, și de spanioli ( 58%), fiind urmați de francezi și în cele din urmă de germani, cu doar 39%.
În categorie, atributele celor mai apreciate produse de europeni sunt prețul accesibil, aroma, plăcerea gustului, factorul sănătos și natural, dar și calitatea. O analiză aprofundată a așteptărilor consumatorilor de snackuri arată totuși că ingredientele produsului, gustul și aroma sunt principalele caracteristici care determină cumpărarea unui anumit produs, urmate de preț.
Și totuși, există un numitor comun al preferințelor și preocupărilor consumatorilor din categorie, iar acesta a devenit în ultimii ani un trend care, potrivit lui Jago, va continua să câștige teren pe piață: grăsimile și sarea. Mai exact, indiferent că vorbim de chipsuri, alune, sărățele sau alte snackuri sărate, aproape jumătate dintre europeni, și mai ales locuitorii din Marea Britanie, afirmă că sunt interesați de produse care specifică pe ambalaj un conținut redus de grăsime și sare, precum și un aport caloric redus, sau de sortimentele coapte în cuptor, nu prăjite în ulei, ori de produsele cu ingrediente naturale și aport substanțial de fibre și proteine.
Cum răspunde industria la nevoile consumatorilor
În ultimii trei ani, o mare parte dintre producătorii de snackuri sărate și-au concentrat eforturile de cercetare și dezvoltare de produse noi pe anumite sub-categorii, desemnate lider de piață de către cercetătorii Mintel. Principalele inovații din domeniu au fost și continuă să fie introduse pe piață în segmentul snackurilor pe bază de nuci, alune și alte ingrediente inedite, precum fasole boabe, năut, mazăre, cicoare sau linte. Acestea sunt urmate în clasamentul realizat de Mintel de snackurile pe bază de porumb, de legume, grâu, cartofi și popcorn.
Același studiu arată că producătorii au lansat pe piață preponderent sortimente “free from”: fără gluten, vegane, potrivite pentru consumul vegetarian. În comunicarea cu potențialii consumatori, aceștia au mizat și pe mesaje care subliniază grija față de mediul înconjurător și beneficiile funcționale ale produselor, cum ar fi conținutul ridicat de fibre, aportul de proteine vegetale sau alte proprietăți benefice organismului (ingrediente organice, fără aditivi adăugați, fără conservanți etc).
Tinerii aleg aromele îndrăznețe, dar și edițiile limitate
În prezentarea Mintel din cadrul Snackex s-a discutat și despre preferințele de consum ale diferitelor generații: astfel, tinerii cu vârste între 16 -24 de ani aleg snackuri cu arome intense, dulci sau pe cele care conțin ingrediente din categoria super-alimentelor („superfood”). Printre cele mai căutate se numără gusturile picante, aromele puternice și combinațiile exotice. Industria, la rândul său, a venit deja cu răspunsuri la aceste cerințe, printre cele mai interesante exemple din piață numărându-se gamele de chipsuri picante Max Strong de la Walkers sau Lay’s Strong de la PepsiCo. Cu privire la combinațiile îndrăznețe de arome, un exemplu din Olanda si Belgia sunt chipsurile din porumb Doritos Collisions (PepsiCo), produs prezentat ca „două arome puternice într-o singură pungă”, mai precis Habanero Chilli și Guacamole. Sortimentul se bucură de o intenție de achiziție de 42% în rândul celor intervievați de Mintel, care îl consideră ca fiind de calitate înaltă, premium, distractiv și de încredere. Pe de altă parte, segmentul celor cu vârste între 25 și 34 de ani caută mai degrabă snackuri cu arome în ediții limitate, în special în Marea Britanie și Italia. Această preferință este cu atât mai importantă pentru industrie cu cât, în prezent, doar 5% dintre produsele nou introduse în piață vizează segmentul „ediție limitată”. Printre lansările noi de succes se numără snackurile care se concentrează pe ocazii speciale sau evenimente mari ce țintesc publicul tânăr – precum festivalurile de muzică – acestea aducând mai multă culoare în categorie datorită asocierii cu distracția din timpul liber sau din vacanțe.
„Edițiile limitate pot aduce câștiguri importante și mențin interesul consumatorilor față de brandul producătorului,” explică David Jago. „Două exemple în acest sens sunt Lorenz Crunchips Voodoo Party din Germania, chipsuri din cartofi fructat-picante a căror ediție limitată a atins vânzări de peste 1,7 milioane de euro în primul an de la lansare, precum și Walkers Sensations Carribean Chicken, chipsuri din cartof cu arome multiple - de pui la grătar, mirodenii picante și gust de sos chilli. Succesul acestei game a generat încasări de peste 1,2 milioane de lire sterline pe perioada disponibilității pe piață,” a adăugat reprezentantul Mintel.
O categorie în care și textura contează
În special în rândul tinerilor europeni cu vârsta sub 35 de ani, textura este unul din atributele cele mai apreciate de consumatori. Fie că vorbim de produse crocante sau fine, cu forme zimțate sau neregulate, snackurile cu texturi care reușesc să iasă din tiparele clasice ale categoriei câștigă tot mai mulți consumatori. Studiul Mintel mai arată că francezii sunt cei mai interesați de acest aspect, urmați de spanioli și de polonezi, dar trendul pare a se răspândi în întreaga Europă.
„Dacă un snack aduce în categorie o textură aparte, combinată cu o aromă deosebită, producătorul va înregistra un succes garantat cu lansarea respectivă. Sortimentul Lorenz Crunchips Crinkle-cut, chipsuri din cartofi cu aromă de Jalapeno și brânză topită sau de paprika și smântână, a fost lansat în Germania în septembrie 2018 și a înregistrat vânzări de peste 3 milioane de euro în doar 35 de săptămâni,” a exemplificat reprezentantul Mintel. El a adăugat că textura este la fel de importantă și în alte categorii de snackuri, precum cele expandate care aduc “un factor de noutate și amuzament, percepute ca fiind extrem de gustoase și înregistrând o intenție de achiziție din partea consumatorilor de peste 70%, doar din simpla curiozitate”. Exemple de acest gen includ Walkers Poppables sau Lay’s Poppables, descrise ca „bucățele crocante din cartofi cu o textură ușoară, asezonate cu mirodenii atât în interior, cât și la exterior”.
Cine nu spune o poveste nu câștigă
Concluzia prezentării Mintel din cadrul Snackex 2019 a fost aceea că orice consumator apreciază o poveste de brand cu care să rezoneze. Mai mult, ambalajele care conțin informații despre proveniența ingredientelor sau trasabilitatea produsului cresc șansele de succes în piață. Din acest punct de vedere, chipsurile și alte snackuri din cartofi beneficiază de un avantaj, deoarece pentru producătorii acestor game sunt ușor de prezentat atributele de mai sus, având în vedere ușurința trasabilității materiei prime, adică a cartofilor.
„Orice snack trebuie să spună o poveste, să prezinte ingrediente ușor identificabile și recongnoscibile, să prezinte istoria companiei producătoare, în special dacă vorbim de businessuri de familie. Și nu în ultimul rând, trebuie reținut faptul că tendințele viitoare se vor îndrepta către obiceiul de a consuma snackuri într-un mod multi-senzorial”, a conchis David Jago.
Articol scris de Dan Orehov, Managing Editor Potato Processing International.

