Condimentele, o categorie în care are loc o bătălie strânsă pe gustul românilor

Condimentele reprezintă o categorie nelipsită din gospodăriile urbane din România, iar consumatorii optează atât pentru forma simplă a produsului, cât și pentru amestecuri gata preparate, oferite într-o varietate largă de producători. Chiar dacă românii cunosc bine mărcile disponibile în piață, își restrâng achiziția doar de la câțiva jucători, ceea ce transformă acest segment de piață într-unul deosebit de competitiv, arată studiul 360Omnibus data, realizat în exclusivitate pentru Progresiv de către compania de cercetare 360insights. Condimentele, o categorie în care are loc o bătălie strânsă pe gustul românilor

În ultimul an, în gospodăriile românilor din mediul urban, condimentele au fost o categorie nelipsită. Astfel, în timp ce condimentele simple de tipul piper, boia, busuioc, oregano sunt adoptate de români la o scară largă, amestecurile gata preparate pentru diverse mâncăruri sau băuturi sunt alese de aproape opt din 10 români. Cele mai populare amestecuri de condimente sunt cele pentru fripturi sau grătar, alese în ultimul an de șapte din 10 locuitori din mediul urban, dar și cele pentru diverse feluri de preparate gătite, pentru care au optat aproape cinci din 10 persoane.

Cu incidență mai mică în utilizare, datorită sezonalității produselor cărora le sunt destinate, sunt condimentele pentru murături și cele pentru băuturi (vin, țuică etc), alese de aproximativ trei din 10 români.

Diferența dintre condimentele simple și cele sub formă de amestecuri gata preparate se menține și la nivel de frecvență de utilizare. Dacă primele sunt folosite, în medie, în aproape cinci din cele șapte zile ale unei săptămâni, amestecurile sunt utilizate mai rar, de doar două ori pe săptămână, în cazul mixurilor pentru preparate gătite și mai rar de o dată la 2-3 luni în cazul celor destinate băuturilor. Dacă 7% dintre cei care folosesc amestecuri de condimente fac acest lucru zilnic, 13% declară că le folosesc o dată la 2-3 luni sau mai rar.

Cu o incidență aproape generală, profilul utilizatorilor de condimente simple este unul eterogen. Pe de altă parte, amestecurile de condimente – în special mixurile pentru fripturi și preparate gătite – sunt mai populare în rândul tinerilor de 25-34 ani și în rândul bucureștenilor, în timp ce mixurile de condimente pentru murături sunt preferate de grupa de vârstă 45-54 ani.

Puțini jucători în categorie, dar populari

Eforturile de marketing întreprinse de producătorii de condimente, sub forma comunicării tot mai intense din ultima perioadă, precum și prin noile lansări de produse, se văd răsplătite de notorietatea bună de care se bucură mărcile din categorie. Astfel, dintr-o listă de 14 mărci citite, persoanele intervievate au recunoscut aproximativ 7 mărci diferite, relevă datele 360insights.

Liderul în clasamentul notorietății asistate este Delik’at, ceea ce se datorează într-o mare măsură categoriei de bază pentru mâncăruri, unde brandul activează de mulți ani, iar marca a devenit sinonimă în mintea consumatorilor cu însăși categoria din care face parte. Astfel, se poate spune că există o oarecare confuzie între cele două categorii: baze de mâncăruri și condimente. Trebuie menționat însă și că Delik’at a intrat în primul trimestru din 2018 în categoria de condimente, lansând 20 de SKU-uri.

Clasamentul este completat, la egalitate, de Fuchs și Cosmin, cele două branduri deținute de Fuchs Condimente fiind recunoscute de opt din 10 români din mediul urban. Pikant Fix ocupă locul al treilea cu 73% din mențiuni, dovedindu-se mai popular, decât brandul Alex – ocupantul poziției a patra cu un scor de notorietate de 62%. Galeo, Kamis, Cio și Kotanyi înregistrează o notorietate mai degrabă moderată, în timp ce restul mărcilor, precum Colonial sau Ubena sunt mai puțin cunoscute de către români.

Deloc surprinzător, clasamentul notorietății se reflectă în cel al mărcilor de condimente utilizate în ultimul an în gospodăriile din mediul urban. Astfel, chiar dacă în medie, s-au folosit aproape patru mărci diferite de condimente, podiumul este disputat de trei jucători: Delik’at, al cărui scor ridicat de utilizare de 72% este cel mai probabil influențat și de utilizarea mărcii în categoria bază pentru mâncăruri, Cosmin și Fuchs, fiecare ales de aproape doi din trei români. Alex, Pikant Fix și Galeo sunt următoarele branduri în clasament, fiecare dintre ele fiind menționat de peste 30% dintre utilizatori.

Criterii care dictează achiziția în categorie

Raportul bun cantitate-preț, conținutul cât mai natural, fără aditivi, dar și experiența precedentă cu marca sunt cele mai importante trei criterii pe care românii din mediul urban le iau în considerare atunci când cumpără condimente. La polul opus, aspecte precum varietatea produselor oferite de marcă, promoțiile și comunicarea radio sau TV sunt cele mai puțin luate în considerare. Prețul, fie sub forma unui raport bun cantitate-preț, fie sub forma promoțiilor, este un criteriu ce cântărește mai mult pentru persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, în timp ce conținutul fără aditivi este un element mai important pentru cei din grupa de vârstă 35-44 ani.

Pentru femei, persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani și cei cu venituri reduse experiența cu produsul este un considerent mai important în alegerea unui condiment, mai arată datele 360insights.

Retailul modern atrage cei mai mulți cumpărători

În ceea ce privește locul de achiziție, retailul modern conduce detașat. Cel mai important format – ales de 36% dintre cumpărători – este cel de discounter, urmat de hypermarketuri (29%) și supermarketuri (24%). Categoria reprezintă totodată o nișă pe care magazinele mici de cartier ar putea să o exploateze pe viitor, în condițiile în care doar 7% dintre cumpărători le menționează pentru achiziția de condimente.

Analizând și mai în detaliu, dacă magazinele de tip discounter sunt alese în special de cei vârstnici (55-60 ani), de locuitorii orașelor mici și de cei cu venituri reduse, hypermarketurile și supermarketurile sunt mai degrabă alegerea tinerilor de 18-34 ani și a bucureștenilor.

Deși bogate în ofertă, magazinele specializate de condimente nu reușesc încă să se impună în setul de considerare al românilor atunci când vine vorba de locul ales pentru achiziția acestei categorii.

Dacă luăm în calcul frecvența de cumpărare, achiziția condimentelor în gospodăriile din mediul urban se face în medie o dată pe lună, fiind cel mai probabil o categorie inclusă în coșul lunar de cumpărături.

Studiul 360Omnibus realizat de 360insights este un sondaj cantitativ, reprezentativ pentru mediul urban, folosind metodologia CATI (interviuri telefonice asistate de calculator), cuprinzând un eșantion de 400 de respondenți (femei și bărbați, vârsta 18 - 60 ani). Culegerea datelor a fost făcută în septembrie 2018.

Simona Roșca, Fuchs Condimente: În următorii 5-7 ani mai este loc de creștere în categorie
Simona Roșca, Fuchs Condimente: În următorii 5-7 ani mai este loc de creștere în categorie
Într-un an atipic precum cel care se încheie, Fuchs Condimente nu și-a modificat direcția de business, păstrând neschimbați pilonii care îi...
Condimentele, o categorie în care are loc o bătălie strânsă pe gustul românilor
Condimentele, o categorie în care are loc o bătălie strânsă pe gustul românilor
Condimentele reprezintă o categorie nelipsită din gospodăriile urbane din România, iar consumatorii optează atât pentru forma simplă a...