Tomra: Sistemul Garanție-Returnare va duce la colectarea a peste 3 mld. ambalaje pentru băuturi în 2022

Ca reacție la creșterea poluării cu deșeuri de plastic la nivel global și local, România va lansa în 2022 primul său program național de colectare și reciclare a ambalajelor de plastic, sticlă și metal pentru băuturi. Sistemul Garanție-Returnare va duce la colectarea a peste 3 miliarde de ambalaje pentru băuturi numai în primul an, spune expertul global în colectare și reciclare TOMRA. Tomra: Sistemul Garanție-Returnare va duce la colectarea a peste 3 mld. ambalaje pentru băuturi în 2022

TOMRA a deschis anul acesta o filială în România și a înființat deja o rețea națională de service, oferind asistență completă organizațiilor și instituțiilor care vor opera punctele de returnare. Compania a vândut peste 450 de echipamente automate de preluare în România, 240 dintre ele fiind deja în funcțiune la doi dintre cei mai mari retaileri, iar altele în teste.

Poluarea cu deșeuri de plastic și alte deșeuri de ambalaje a devenit un fenomen răspândit în întreaga lume. Numai în Europa, peste 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate în fiecare an, dar mai puțin de 30% din deșeuri sunt colectate sau reciclate. Directiva UE privind materialele plastice de unică folosință cere statelor membre să colecteze minim 77% din sticlele de plastic de unică folosință (inclusiv cu capac atașat) până în 2025, și respectiv 90% până în 2029.

Octombrie 2022 este termenul limită pentru lansarea sistemului de garanție-returnare (SGR) în România, în conformitate cu legislația UE. În luna octombrie a acestui an, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se reglementează sistemul garanție - returnare, potrivit căreia consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la achiziția unei băuturi în magazin. Odată consumată băutura, pentru a-și recupera garanția, consumatorii vor trebui să aducă ambalajul gol la un punct de returnare. Garanțiile sunt apoi rambursate pe loc consumatorilor. Sistemul include ambalaje primare de unică folosință de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L pentru băuturi.

„În România avem o șansă unică să facem o schimbare de direcție și să învățăm din ce au testat și implementat deja cu succes alte țări. Comercianții, producătorii și autoritățile publice locale pot face din SGR o poveste de succes, dacă vor adopta bunele practici demonstrate și tehnologie best-in-class”, spune Dorin Mihai, Director General TOMRA Collection România.

La nivel mondial, 7 din 10 echipamente automate de preluare existente în lume fiind produse de TOMRA. Compania norvegiană are aproximativ 80.000 de echipamente automate de preluare instalate în 60 de țări, colectând anual peste 40 de miliarde de ambalaje pentru băuturi puse pe piață la nivel global.

Primele echipamente TOMRA au fost instalate în România începând cu 2012, în cadrul unui proiect voluntar, și de atunci au colectat peste 571 de milioane de PET-uri, 63 de milioane de doze de aluminiu și 34 de milioane de sticle.

„În cadrul sistemului de garanție-returnare ce urmează a fi lansat în curând, estimăm că în primul an de funcționare vor fi instalate aproximativ 3.000 de echipamente ce vor colecta peste 3 miliarde de ambalaje, post consum. În 3 ani vor fi funcționale peste 5.000 de echipamente ce vor devia de la gropile de gunoi aproximativ 6 miliarde de ambalaje pentru băuturi începând cu anul de maturitate”, adaugă Dorin Mihai.

TOMRA are instalații de preluare automată în peste 60 de piețe și o lungă istorie în inovarea colectării automate: inventarea primului echipament automat de preluare (RVS) din lume, lansarea primului sistem de recunoaștere instantanee 360 de grade pentru recipiente, crearea primei platforme Internet of Things (IoT) precum și a primei aplicații de colectare pentru consumatori.

Fondată în 1972, TOMRA oferă soluții automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic și sticlă pentru băuturi în vederea reciclării în buclă închisă (Clean Loop Recycling). Cu aproximativ 80.000 de sisteme în 60 de piețe, echipamentele TOMRA colectează anual la nivel mondial peste 40 de miliarde de ambalaje de unică folosință pentru băuturi, post consum. Astfel se reduce dependența de materiile prime virgine și mai puține ambalaje pentru băuturi ajung pe străzi, în oceane și gropi de gunoi.

 

Sistemul Garanție-Returnare a început oficial. Cum funcționează SGR?
Sistemul Garanție-Returnare a început oficial. Cum funcționează SGR?
30 noiembrie este data de la care România intră pe lista țărilor în care funcționează sistemul de garanție returnare, cel mai mare proiect de...
Kaufland România a alocat peste 23 de milioane de euro în automate de colectare
Kaufland România a alocat peste 23 de milioane de euro în automate de colectare
Kaufland România anunță că rețeaua sa de magazine este pregătită pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR), care va intra în vigoare de joi,...
Tomra deschide un nou centru logistic în București
Tomra deschide un nou centru logistic în București
Cu doar cinci luni până la lansarea noului sistem național de colectare și reciclare a  ambalajelor pentru băuturi, Tomra, principalul...
Tomra asigură sistemele de colectare ambalaje pentru sistemul garanție – returnare din Letonia
Tomra asigură sistemele de colectare ambalaje pentru sistemul garanție – returnare din Letonia
Letonia a lansat pe 1 februarie 2022 noul sistem național de garanție-returnare (SGR). Depozīta Iepakojuma Operators, administratorul SGR...