Sondaj: Consumul moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății
Aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport, arată datele noului raport al Federației Europene a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și transmis de Asociația Română a Cafelei (ARC).
Peste două miliarde de cești de cafea sunt băute în fiecare zi la nivel mondial și, în acest context, studii nou efectuate pentru a afla rolul potențial al cafelei asupra sănătății au sugerat un posibil „efect de protecție” în legătură cu o serie de boli netransmisibile, în special cu cele cu o componentă inflamatorie. În timp ce încă se studiază detaliile care stau la baza acestei asocieri, cafeaua continuă să fie un considerent important pentru profesioniștii din domeniul sănătății atunci când vorbesc despre aspectele unui stil de viață sănătos, potrivit raportului preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC).
Cafeaua rămâne o băutură populară la nivelul Europei, 43% dintre nutriționiștii chestionați raportând că pacienții consumă până la trei cești de cafea pe zi și, respectiv, 3-5 cești pe zi, niveluri de consum care corespund recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).
62% dintre nutriționiștii chestionați au recunoscut o asociere pozitivă cu aspecte ce țin de performanța mentală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și au fost de acord că un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizică (51%). Aceste concluzii reflectă un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor în timpul pandemiei în 2020.
Citește și Provocări și oportunități în supply chain în 2023
Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. În prezent, membrii ARC sunt Strauss România, Nestlé România, Jacobs Douwe Egberts și Tchibo România.
Metodologie: Sondajul a fost completat de 585 de nutriționiști din 26 de țări europene, care au contact direct cu pacienții, și oferă date noi despre gradul de conștientizare actual și atitudinile în ceea ce privește consumul de cafea din perspectivă medicală. Dintre cei 585 de respondenți, 329 au raportat că sunt angajați în prezent în servicii clinice, inclusiv în oncologie, diabet, gestionarea greutății, gastroenterologie, geriatrie, pediatrie, îngrijire intensivă, servicii ambulatorii, chirurgie, alergii și intoleranță la alimente. Ceilalți 256 au raportat că sunt angajați în prezent în domenii precum sport, educație, bunăstare, servicii alimentare și/sau lucrează independent.
Țările incluse sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.
Opinia științifică a Autorității Europene privind Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la Siguranța cafeinei prevede că 400 mg de cafeină (aproximativ 3-5 cești de cafea) pe zi poate fi considerată o cantitate sigură pentru majoritatea indivizilor. O ceașcă de cafea conține de obicei 75 mg de cafeină.