Scumpirea alimentelor, temperată pe final de an
Prețurile de consum au crescut în noiembrie 2019 cu 3,77% față de aceeași lună a lui 2018. În acest interval, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 4,9%, fiind urmate de servicii (+ 4,19%) și apoi de mărfurile nealimentare (+ 2,83%).
În topul alimentelor ale căror prețuri au înregistrat cea mai mare creștere în primele 11 luni ale anului se regăsesc cartofii, fructele proaspete, citricele, dar și carnea de porc.
Astfel, datele Institutului Național de Statistică arată o scumpire a cartofilor cu aproape 21%, a fructelor cu peste 15%, iar carnea de porc costa la final de noiembrie cu 8,24% mai mult ca în decembrie 2018.
Mai mult costă și pâinea din moment ce materia primă s-a scumpit cu 5,18%. Datele INS indică o majorare a prețului pâinii la raft de 3,39% în ultimele 11 luni.
Singurele ieftiniri sunt trecute în dreptul ouălor (-1%) și al conservelor de legume (-3,3%).
Pentru 2019, Banca Națională a României a redus prognoza de inflație de la 4,2% la 3,8%.