Romalimenta nu susține proiectul generalizării adaosurilor comerciale
Federația Romalimenta nu susține proiectul generalizării adaosurilor comerciale și cere reintrarea pe traseul normal al economiei de piață. Punctul de vedere al Federației vine ca urmare a declarațiilor făcute de Ministul Agriculturii Florin Barbu prin care anunța că „toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat printr-o Ordonanță de Urgență. (…) Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat”.
„Am înțeles imperativul verii 2023 - calmarea inflației alimentare și atenuarea efectelor ei asupra populației, participând activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abținându-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem conștienți că există situații excepționale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înțelept tensiuni extreme din piață și, ca atare, am înțeles cu toții că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67. Între timp, însă, am asistat la prelungirea și extinderea măsurilor, iar acum se vorbește apăsat despre generalizarea și, practic, eternizarea plafonării, încat ne întrebăm dacă în Constituție mai e scris că avem economie liberă de piață?”, au atras atenția reprezentanții Romalimenta.
Din punctul de vedere al Federației, intervenția statului în piață este, uneori, un rău necesar, cu condiția ca ea să aibă un caracter excepțional și limitat în timp și ca arie, ceea ce nu este cazul acum.
„Ceea ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an și jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, și fără niciun termen. Considerăm, și o spunem din nou, că măsura este nejustificată și extrem de păgubitoare, nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, astfel încât cerem reintrarea în normalul economiei de piață - cel mai bun mecanism cunoscut până în prezent de reglare a producției, stocurilor, prețurilor, de răsplătire a eficienței și corectitudinii, în beneficiul atât al producătorilor, cât și al consumatorilor”, au completat reprezentanții Romalimenta.
Plafonarea generalizată, respinsă și de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România
Și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar”.
„Este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori și care afectează deja piețele de mult timp. Așa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum și în negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica), libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare”, va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, au precizat reprezentanții AMRCR.