Importurile de alimente, creștere de aproape 23% după primele nouă luni ale anului
Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 7,2 miliarde de euro până la finalul lunii septembrie din acest an, cu 870 de milioane de euro peste nivelul din luna august. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele nouă luni din acest an importurile de alimente și animale vii au crescut cu 22,6% peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Cumulat, importurile din această categorie reprezentau la finalul lunii septembrie 7,7% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.
În perioada analizată de INS, a crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de aproape 794 milioane de euro față de 701,4 milioane de euro în luna august și cu 25,6% peste nivelul înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezentau la finalul lunii septembrie 0,8% ca pondere în totalul importurilor realizate în primele nouă luni ale acestui an.
În privința exporturilor, s-au mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente și animale vii, deși ușor mai temperate decât în august. A fost înregistrată o creștere de 36,2% în perioada ianuarie – septembrie 2022 față de ianuarie – septembrie 2021, până la valoarea cumulată de 5,86 miliarde de euro și o pondere de 8,5% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată.
Citește și Cum vrea Penny să impulsioneze producția de alimente la nivel local
Cererea externă pentru băuturi și tutun din România a bifat, de asemenea, o creștere de două cifre față de primele nouă luni ale anului trecut. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 1,28 miliarde de euro, cu 17,3% mai mult decât în intervalul ianuarie – septembrie 2021. Ca pondere în totalul exporturilor realizate, această categorie reprezenta 1,9% la finalul lunii septembrie din acest an.
Cumulat, în primele nouă luni ale anului, exporturile au însumat 68,8 miliarde de euro, în creștere cu 26,2% față de același interval din 2021, în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 31,7% până la valoarea de 93,8 miliarde de euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost de 25 miliarde de euro, cu 8,3 miliarde de euro mai mare decât în perioada similară a anului trecut.