Delhaize și Ahold, o nouă fuziune de ordinul miliardelor la orizont

Grupul de retail olandez Ahold și competitorii belgieni de la Delhaize poartă discuții la cel mai înalt nivel cu privire la o eventuală fuziune, anunță Reuters. Informația, care a făcut deja înconjurul presei europene, a fost prima dată raportată de ziarele financiare De Tijd și L'Echo care citează mai multe surse anonime din piață menționând că discuțiile sunt în fază preliminară. Delhaize și Ahold, o nouă fuziune de ordinul miliardelor la orizont

Deşi în primă instanţă purtătorii de cuvânt ai celor două companii nu au vrut să comenteze zvonurile, ulterior au confirmat informaţia spunând că "aceste discuţii pot sau nu să rezulte într-o viitoare tranzacţie."

Nu este pentru prima dată când se vorbește despre un posibil parteneriat între cele două lanțuri de retail, mai mulți analiști văzând o potențială fuziune între Delhaize și Ahold. De altfel, potrivit L'Echo, cele două companii au purtat negocieri avansate pe aceeași temă în perioada 2006 - 2007.

"La acel moment, conform surselor noastre, discuțiile ajunseseră până într-acolo încât se adresase problema cine va fi în fruntea companiei nou formate", precizează publicația belgiană L'Echo. Într-un final fuziunea a căzut, printre motive fiind și acela al competitivității scăzute al celor două corporații.

Un cuvând important de spus în discuțiile purtate îl va avea de spus chiar familia Delhaize care controleaza inca o cincime din actiunile grupului belgian. Cu toate acestea, dacă fuziunea se va concretiza, nu există niciun dubiu cu privire la cine vor fi fraiele noii entități.

Cu o valoare de piață estimată la 15,5 miliarde de euro, Ahold este un business aproape dublu decât Delhaize. În plus, olandezi au performat peste așteptări în al patrulea trimestru, conform celui mai recent raport financiar, raportând un venit net de 218 milioane de euro. De cealaltă parte, Delhaize a înregistrat un profit operațional sub estimări în primul trimestru ca urmare a unor investiții masive in Belgia pentru recuperarea poziției în piață, dar și al dificultăților întâmpinate în Grecia. Cele două companii au cumulat în 2014 o cifră de afaceri de circa 54 de miliarde de euro.

Cei doi retaileri și-au schimbat semnificativ modelele de business în anii recenți, ele fiind acum mai degraba complementare. Ahold deține brandul Albert Heijn care este prezent nu doar în Olanda, ci și în Belgia. În țara de origine, aceștia mai dețin drogeriile Etos și magazinele de băuturi alcoolice Gall & Gall. Ahold mai este prezent în piețe ca Republica Cehă și Slovacia, dar și în Statele Unite ale Americii. Operează de asemenea și două magazine online, în Olanda și în Statele Unite ale Americii.

Delhaize Group operează în prezent în șapte țări: SUA, Indonezia, Belgia, Luxemburg, Serbia, Grecia și România, având o rețea de circa 3.500 de magazine. Pe plan local, Mega Image deține o reţea care cuprinde în prezent 415 de magazine.

În ceea ce privește posibilele probleme de monopol, în cazul pieței belgiene nu vor apărea probleme pentru că rețeaua Albert Heijn nu are o cotă de piață suficient de mare, cu doar 30 de magazine, în timp ce în Statele Unite ale Americii - cealaltă piață unde sunt active ambele companii - există o suprapunere neglijabilă în anumite state.

Proprietarul Mega Image cumpără rețeaua Profi
Proprietarul Mega Image cumpără rețeaua Profi
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, anunță achiziția integrală a rețelei Profi Rom Food. Tranzacția se ridică la 1,3 miliarde de euro,...
Delhaize delistează Colgate-Palmolive și Nivea de pe rafturile din Belgia
Delhaize delistează Colgate-Palmolive și Nivea de pe rafturile din Belgia
Retailerul Delhaize, parte a grupului Ahold Delhaize, a decis să delisteze produsele Colgate-Palmolive și Nivea de pe rafturile unor magazine din...
Ahold Delhaize vizează o creștere a businessului prin achiziții
Ahold Delhaize vizează o creștere a businessului prin achiziții
Retailerul Ahold Delhaize va profita de actualul context pentru a crește businessul prin achiziții, a afirmat Frans Muller, CEO-ul companiei....
Proprietarul Mega Image începe anul 2022 pe minus în Europa
Proprietarul Mega Image începe anul 2022 pe minus în Europa
Ahold Delhaize, proprietarul rețelei Mega Image, a încheiat primul trimestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 7,57 miliarde de euro la...