Consumer Panel GfK: Creștere de 6,6% a consumului casnic FMCG, dar volume în stagnare în primul semestru
Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum au crescut cu aproape 7% în primul semestru din 2024 față de anul anterior, însă volumele achiziționate de gospodării au stagnat la nivelul primelor șase luni din 2023, arată datele Consumer Panel GfK România.
Mai mult, în anumite categorii de bază precum pâinea, uleiul, alimentele congelate, untul, cerealele pentru mic dejun, dar și în zona băuturilor s-au înregistrat scaderi importante de volume. Dacă ne raprtăm la băuturi, categoriile puternic afectat au fost sucurile carbogazoase, cafeaua, bauturile energizante & izotonice, juice drinks și cidrul.
„Principalul factor de declin în categoriile impactate de inflație (cu inflație de cel puțin 2% n.r.) în primele șase luni din an a fost diminuarea frecvenței de cumpărare. Practic, gospodăriile nu au renunțat la aceste categorii, multe dintre ele fiind chiar produse de bază, în schimb le-au cumpărat mai rar”, comentează Diana Scaunasu, Managing Director Consumer Panel GfK Romania - companie a grupului YouGov.
Chiar dacă s-a redus la jumătate față de nivelul din primul semestru 2023, inflația este încă prezentă pe piață: potrivit studiului Inflation Tracker derulat trimestrial de către Consumer Panel GfK, rata inflației în FMCG a fost de circa 3% în primul seestru din 2024, comparativ cu anul anterior. Mai mult, 85% dintre cumpărătorii români sunt îngrijorați că prețurile ar putea să crească în continuare – dupa cum arată cel mai recent val al raportului Behavior Change lansat de Consumer Panel GfK. Mai mult, 4 din 10 gospodării din România rămân în zona “budget squeeze”, fiind constrânse să-și limiteze cheltuielile cu bunuri de larg consum pentru a se încadra în bugetul disponibil sau, mai rău, nici nu reușesc să-și acopere nevoile curente.
În acest context, orientarea către promoții este un trend cu impact în categoriile FMCG și în acest an. Produsele la promoție reprezintă 23% din totalul achizițiilor FMCG (excluzand Fresh Food) realizate de gospodării în primele șase luni din 2024, cu aproape 4 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în primele șase luni din 2023 – conform datelor Consumer Panel GfK. Pe aceeași bază (FMCG excl. Fresh Food), cota deținută de mărcile private ale retailerilor s-a diminuat ușor în perioada menționată. Dinamica acestora din ultimii doi ani arată o stabilizare a cotei Private Labels la circa un sfert din piață, în timp ce promoțiile - care sunt mai degrabă arma brandurilor de producător – tind să crească accelerat.
Tot la capitolul mărci private merită menționat și faptul că în discounteri, cota Private Labels în total vânzări se află pe un trend descendent de la jumătatea anului 2022.
„Chiar dacă mărcile private rămân la o pondere de peste 50% din vânzările magazinelor cu discount, brandurile contribuie decisiv la creșterea acesui canal de retail în 2024, ca și în anul anterior. Ne așteptăm să vedem în continuare o mai mare deschidere a discounterilor față de brandurile de producător, datorită schimbării preferințelor consumatorilor”, afirmă Diana Scăunașu.
Hipermarketurile, sub pragul de 25% cotă de piață
Achizițiile gospodăriilor din hipermarketuri s-au majorat cu doar 4% în valoare în primul semestru din acest an față de primele șase luni din 2023. Astfel, acestea și-au diminuat importanța în retail, ajungând pentru prima dată sub pragul de 25% cotă de piață. Un trend similar în valoare s-a remarcat și în canalul supermarketuri IKA (rețele internaționale), în timp ce supermarketurile independente (lanțurile locale și magazinele neafiliate unei rețele) au avansat cu un ritm de 14% în perioada analizată, în principal datorită majorării coșului mediu de cumpărături - conform datelor Consumer Panel GfK.
Cel mai mare coș mediu de cumpărături se înregistrează în continuare în hipermarketuri, unde gospodăriile cheltuiesc, în medie, aproape 90 de lei la o vizită în magazin. În schimb, gospodăriile merg mai des în discounteri decât în hipermarketuri. Mai mult, în primul semestru frecvența medie de cumpărare din discounteri a depășit-o pe cea înregistrată în supermarketuri, mai arată datele Consumer Panel GfK.
Panel GfK este un studiu de tip continuu ce monitorizează comportamentul de cumpărare al gospodăriilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, format din 6000 de shopperi. Datele sunt colectate prin scanarea codurilor de bare ale produselor aduse acasă, indiferent de canalul de achiziție.