Americanii de la Field Agent intră pe piața din România printr-un parteneriat antreprenorial. Citește și un interviu în exclusivitate

Field Agent, aplicația prin intermediul căreia companiile pot culege rapid informații de cumpărător din teren, se lansează pe piața locală prin intermediul a trei antreprenori care vor să revoluționeze modul în care companiile își culeg insighturile.

Cei trei manageri - Georgeta Argeșanu, Lucian Marin și Sorel Radu - pleacă la drum cu o experiență combinată de marketing, vânzări și research dobândită în poziții de top management în companii precum Danone, Coca-Cola sau MediaPro.

Ce este și cum funcționează Field Agent? (veși și galeria foto a articolului)
Cu un model de business ingenios, care își plateste utilizatorii, aplicația americană Field Agent a schimbat, la nivel internațional, modul în care companiile își pot culege informațiile și insighturile de la consumatori. Oricine deține un smartphone pe care să-și descarce aplicația și un card bancar în care să primească banii, poate deveni deja utilizator Field Agent.

“Agenții”, așa cum sunt generic numiți utilizatorii, primesc prin intermediul telefonului mobil diferite “misiuni” pe care le pot îndeplini de acasă sau în timp ce își desfășoara cumpărăturile obișnuite. Fie că este vorba de verificarea prețurilor unui anumit produs în magazinul cel mai apropiat sau de fotografierea raftului de cafea sau doar de câteva întrebări despre experiența lor de consumatori ai unui produs, “misiunile” sunt remunerate imediat ce au fost validate. Astfel un agent poate câștiga sume de la câteva zeci la câteva sute de euro în funcție de numărul de “misiuni” pe care le acceptă.

Ce fel de informații se pot culege cu ajutorul unei astfel de aplicații?
Marea schimbare pe care Field Agent o aduce este viteza cu care informații importante pentru activitatea comercială a brandurilor ajung de la raftul din magazin în biroul managerului care are de luat decizii urgente de optimizare a distribuției sau corectarea modului în care se implementează o promoție.

Sistemul utilizează mini-chestionare, înregistrari video sau fotografii, autentifică automat locul și momentul în care au fost făcute fotografiile prin Data Stamp și GPS Markers, iar apoi informațiile sunt centralizate și verificate de o echipa care asigură controlul calității informației.

Pentru clienții săi, compania asigură o gama larga de servicii atat din zona de retail audit prin care livrează informații despre prezența pe raft, gama de produse, prețuri afișate, verificarea promoțiilor, dar și din zona de consumer research, mystery shopper, concept testing sau usage tests.

Field Agent nu este singura aplicație de acest tip disponibilă pe piața locală mai existând două servicii similare, RidersOn și Kualita, însă avantajul Field Agent - spun cei trei antreprenori - este că “aplicația a fost deja testată în mai multe piețe și nu dezvoltată local”.

headshot henryho“Vedem Bucureștiul ca un hub strategic în industria FMCG din România și chiar din regiune”

Cu ocazia lansării aplicației în România, Henry Ho, Co-Fondator Field Agent SUA, a povestit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru revista Progresiv, despre planurile companiei și așteptările de la piața locală.

Cine este compania din spatele aplicației Field Agent?  
Creată în Statele Unite ale Americii în 2010, de către o echipă combinând o largă experiență în FMCG și research, Field Agent folosește tehnologia mobilă și crowdsourcingul pentru a colecta feedback în timp real de la consumatori, în Punctul de Influență®.

Punem la dispoziție «ochi și urechi» pentru companii, realizând audituri și colectând informații din piață printr-o rețea de peste 650 000 de Agenți, la nivel mondial. Agenții sunt consumatori normali care folosesc aplicația pentru smartphone Field Agent.

Care sunt principalele avantaje ale serviciilor Field Agent prin comparație cu metodele tradiționale de colectare a datelor?
Clientii folosesc serviciile noastre pentru că venim din aceleași industrii și că înțelegem cât de important este să livrăm date și insighturi pertinente din magazine și de acasă, pe tot timpul procesului de cumpărare. Execuția în magazine și insighturile de la shopperi sunt puncte cheie și aici putem ajuta clienții să maximizeze rezultatele acțiunilor lor, oferindu-le date importante și inshighturi într-un mod mai rapid și competitiv decât metodele traditionale.

Vă adresați doar producătorilor?  
Serviciile noastre pot fi folosite de către orice tip de companii, cum ar fi producători, distribuitori locali, mărci internaționale, retaileri regionali sau internaționali, agenții. Printre clienții nostril  se număra Samsung, Mcdonalds, Procter & Gamble, Nestlé, Walmart, Walgreens, Saatchi X  și alte câteva sute de companii din Topul Fortune 500 sau companii mici și mijlocii.

Platforma noastră este disponibilă oricărui business care dorește să colecteze informații despre execuția în magazine și despre experiența cumpărătorilor. În esență, soluțiile și metodologiile noastre sunt potrivite pentru orice companie care doresc să folosească inshighturile pentru a-și îmbunătăți modul în care operează.

O problemă destul de comună, cel puțin în România, este faptul că retailerii interzic fotografierea și filmarea în magazinele lor. Cu ce argumente o să contracarați această situație?
Cred că este doar o chestiune de timp și percepție. Smartphone-urile devin rapid omniprezente și, la nivel mondial, retailerii încurajează shopperii, să folosească telefoanele lor mobile atunci când sunt în magazine; astfel, aceștia pot afla informații despre produsele de pe raft sau împărtăși fotografii cu produse sau promoții interesante cu prietenii lor, prin intermediul social media. Smartphone-urile permit agenților noștri să furnizeze informații obiective, ca și "cumpărători obișnuiți", fără să deranjeze activitatea din magazine.

De ce ați ales România pentru a vă extinde la nivel internațional?
Suntem încântați să ne dezvoltăm în România, datorită ritmului de creștere economică al țării și a poziției strategice, România fiind o poartă de acces la alte piețe cheie din Europa Centrală și de Est.  Avem în prezent operațiuni în alte șapte țări printre care Marea Britanie, Canada și Australia. Tot anul acesta ne vom extinde și în America Latină și Africa.

Vedem Bucureștiul ca un hub strategic în industria FMCG din România și chiar din regiune. În România, ne bazăm pe o echipă cu o experiență extraordinară în industria locală și suntem încântați de parteneriatul nostru care ne va permite să extindem prezența Field Agent la nivel global și regional.

Mai multe informații despre Field Agent pe site-ul www.fieldagent.ro

Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Pentru Coca-Cola HBC România ultimii ani au atins puncte nevralgice în ceea ce privește predictibilitatea, legislația, impozitarea,...
Cele mai importante insighturi de la Conferința Progresiv – Back to the Future
Cele mai importante insighturi de la Conferința Progresiv – Back to the Future
Conferința Progresiv, cel mai mare eveniment de business din piața locală de retail & FMCG, a încheiat cea de-a 23-a ediție. Sub sloganul...