Alimentele, cu peste 3% mai scumpe după primele opt luni din acest an
Deși rata inflației a încetinit în luna august față de iulie, alimentele continuă să coste mai mult de la o lună la alta, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Alimentele costau în august cu 3,02% mai mult decât în luna decembrie a anului trecut și cu 4,25% mai mult decât în august 2023. Cartofii și legumele sunt din nou în topul scumpirilor în luna august deși, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să fie resimțite scăderile sezoniere de preț luând în calcul producția agricolă locală.
În luna august, cartofii costau cu 3,96% mai mult peste nivelul din decembrie, dar cu aproape 19% peste prețul din august 2023. În cazul legumelor, prețul a crescut cu peste 14% în ultimele 12 luni. Există însă și alimente care s-au ieftinit în ultimul an. Făina costa în luna august a acestui an cu 16,5% mai puțin în august 2023, iar prețul uleiului a scăzut cu 8,7% în perioada analizată. Și untul intră pe lista alimentelor cu prețuri mai mici, diferența față de anul trecut fiind de 12%. În ceea ce privește zahărul, scăderea a fost de 5,4%, potrivit datelor INS.
„Inflația din luna august în România a adus un mixt de date. Deși nimic nu a părut deosebit de neobișnuit, inflația alimentară a avansat cu 0,3% față de luna precedentă, unele produse, cum ar fi legumele și cartofii, înregistrând creșteri de prețuri față de ceea ce ar fi fost în mod normal scăderi sezoniere destul de abrupte ale prețurilor. În termeni anuali, prețurile alimentelor au accelerat la 4,2% în august, de la minimul din iulie de 1,7%. Cu toate acestea, creșterea prețurilor la alimente a fost compensată în mare măsură de prețurile nealimentare mai mici decât se preconiza. Acestea fiind spuse, contracția de 0,03% a prețurilor produselor nealimentare față de luna precedentă a fost determinată în mare parte de ieftinirea carburanților și de o creștere mai mică decât se preconiza a prețului electricității”, explică analiștii ING.
Prognoza actualizată a Băncii Naționale a României indică o rată a inflației IPC de 4% la finalul acestui an și de 3,4% la sfârșitul anului 2025. Până în iunie 2026, inflația este prognozată să atingă 3,2%, potrivit BNR.