Alimentele, cu aproape 5% mai scumpe în 2020 față de 2019
4,8% este scumpirea trecută de Institutul Național de Statistică în dreptul mărfurilor alimentare pentru anul trecut față de 2019, pe lista prețurilor majorate fiind constant produsele de morărit și panificație și carnea, în timp ce în cazul fructelor și legumelor, fluctuațiile de preț au fost influențate de sezonalitate.
Raportat doar la finalul anului trecut, prețul mărfurilor alimentare era cu 3,24% mai mare în decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019. Față de noiembrie 2019, scumpirea este însă mult mai redusă: 0,29%.
În luna decembrie, aproape toate alimentele de bază costau mai mult față de finalul anului 2019, iar pe listă se numără fasolea boabe și alte leguminoase (+18,02%), făina (+7,36%), fructele proaspete (+6,92%), preparatele din carne (+5,29%).
Există și excepții cum ar fi cartofii al căror preț mediu calculat de INS era cu 28,49% mai mic în decembrie 2020 față de decembrie 2019. Și tot în categoria produselor mai ieftine intră citricele și fructele meridionale (-4,18%) și legumele și conservele de legume (-3,51%).
Cumulat, prețurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 2,1%.