Alimentele, cu 4,5% mai scumpe de la începutul anului
Prețurile de consum au crescut în luna aprilie 2020 în medie cu 1,42% față de finalul anului 2019, iar cel mai mare aport este trecut în dreptul alimentelor, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Dacă în cazul produselor nealimentare INS arată o scădere a prețurilor de consum de 0,5% în aprilie față de decembrie 2019, în cazul alimentelor este trecut un avans de 4,42%. Raportat la aceeași lună a anului trecut, scumpirea este încă și mai mare: 5,72%.
De altfel, în cazul alimentelor, prețurile de consum au crescut de la lună la lună. Datele INS arată că numai în intervalul martie – aprilie 2020 creșterea a fost de 1,27%.
Printre alimentele ale căror prețuri au crescut cu două cifre de la începutul acestui an se numără cartofii (+21,67%), fructele proaspete (+17,32%), legumele și conservele de legume (+15,93%).
A continuat și scumpirea produselor de morărit și panificație. Făina costa în aprilie cu 3,72% mai mult față de decembrie 2019, ceea ce a dus și la scumpirea pâinii cu 2,37%. Și mălaiul a fost mai scump față de finalul anului trecut. Datele INS indicau în aprilie un plus de 2,31% în dreptul acestui aliment.
Tot pe lista scumpirilor apar uleiului (2,21%), carnea și preparatele din carne (3,04%), laptele și produsele lactate (+2,35%).
Datele INS indică o singură ieftinire înregistrată în aprilie față de decembrie 2019. Este vorba de ouă și, potrivit statisticii, prețurile în acest caz au scăzut cu 3% în cele patru luni.