2022, anul în care alimentele s-au scumpit cu 22%

Prețurile alimentelor au atins în decembrie o creștere anuală de 22%, produsele de bază fiind între cele ale căror prețuri au crescut considerabil. Potrivit Institutului Național de Statistică, numai în luna decembrie raportat la luna noiembrie, alimentele s-au scumpit în medie cu 1,26%. Au existat însă și produse care au costat mai puțin la finalul anului trecut, uleiul fiind unul dintre acestea. Prețul unui litru de ulei a scăzut la finalul anului trecut cu 0,9%, dar, raportat la decembrie 2021, prețul acestuia a crescut cu 37,4%. 2022, anul în care alimentele s-au scumpit cu 22%

Uleiul nu este singurul produs care s-a scumpit considerabil pe parcursul anului trecut. Zahărul intră în aceeași categorie, prețul acestuia fiind majorat pe parcursul anului trecut cu aproape 63%.

Și pâinea a costat mai mult în 2022. Datele INS indică o scumpire de aproape 26%, în condițiile în care, dintre materiile prime folosite pentru acesta, făina a costat cu 33% mai mult în decembrie 2022 decât în decembrie 2021.

În ceea ce privește carnea, scumpirea medie a fost de 17,4%, la nivel de sortiment carnea de pasăre având cea mai mare scumpire, de 21,5%.

În cazul mărfurilor nealimentare, energia electrică și gazele au continuat să se scumpească. Datele oficiale indică o scumpire de 45,1% în cazul energiei electrice, în timp ce gazele naturale au costat cu 35,7% în decembrie 2022 raportat la decembrie 2021.


Citește și Cinci tendințe care vor influența businessurile în anul 2023


Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) față de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) este 13,8%.

Scumpirile semnificative înregistrate pe parcursul anului trecut au făcut ca majoritatea românilor să cheltuiască mai puțin pe produse alimentare în 2022 și să își reducă economiile și investițiile, arată cel mai recent sondaj Future Consumer Index realizat de experții EY România la începutul lunii decembrie 2022.

Contextul evenimentelor politice și economice care au marcat anul 2022, respectiv creșterea prețurilor la energie și combustibili, determinată de războiul ruso-ucrainean, care s-a suprapus peste efectele economice ale anului pandemic (2020) și încetinirea ritmului de creștere economică față de anii anteriori (2022 față de 2021) ar fi putut determina modificări parțiale sau totale, fie pe segmente specifice de consum, produse și servicii, fie în general.

O analiză completă privind evoluția prețurilor pe parcursul anului trecut, bazată pe proiectul Shopping Basket, puteți citi pe larg în ediția din ianuarie a revistei Progresiv.

 

 

Prețul alimentelor continuă să crească. Zahărul, cu peste 60% mai scump decât anul trecut
Prețul alimentelor continuă să crească. Zahărul, cu peste 60% mai scump decât anul trecut
Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de prețuri fiind...
Prețul alimentelor, creștere de 19% în ultimul an
Prețul alimentelor, creștere de 19% în ultimul an
Alimentele continuă să se scumpească lună după lună, motivele invocate de producători fiind legate de accesul la materie primă și creșterea...
Prețul alimentelor continuă să crească, diferența față de 2021 fiind de 16%
Prețul alimentelor continuă să crească, diferența față de 2021 fiind de 16%
Mărfurile alimentare au continuat să se scumpească și în luna iulie a acestui, atât raportat la iunie 2022, cât și la finalul anului trecut...
Alimentele, scumpire pe linie în decembrie 2021
Alimentele, scumpire pe linie în decembrie 2021
Scumpirea materiilor prime, a carburanților, gazelor și a energiei electrice s-a resimțit direct în prețurile alimentelor pe parcursul anului...