FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Reducerea prețului pentru lapte, o dezbatere la Consiliul Concurenței

Reducerea prețului pentru lapte, o dezbatere la Consiliul Concurenței

Autoritatea de concurență discută cu retailerii și procesatorii care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui de consum, îndrumând companiile să respecte regulile de concurență.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

Reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.


Citește și Tartinabilele, o piață cu evoluții diametral opuse


În funcție de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în luna martie a acestui an, laptele costa cu 30% mai mult decât în martie 2022 și cu aproape 4% peste nivelul de la finalului anului trecut. Cum laptele este și materie primă, și produsele lactate s-au scumpit pe parcursul ultimului an. Spre exemplu, brânza costa în luna martie a acestui cu aproape 31% mai mult decât în martie 2023. Iar în aceeași perioadă, untul s-a scumpit cu peste 38%.
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content