O nouă conducere pentru Asociația Spirits România
Florin Rădulescu, director de operațiuni Prodal ’94 și director general Carpatina SA, a fost ales președinte al Consiliului Director al Spirits România, asociația reprezentativă a industriei de băuturi spirtoase din România, pentru un mandat de patru ani. Numirea sa la conducerea asociației devine efectivă începând din luna iulie. Florin Rădulescu îl înlocuiește pe Tudor Furir, director general Pernod Ricard România.
„Revin la conducerea asociației Spirits România într-un context provocator, marcat de creșteri succesive ale accizei la alcool (de două ori în 2022 și încă o dată de la 1 ianuarie 2023), dar și de majorări semnificative ale costurilor materiilor prime și ale materialelor. Toate acestea au pus presiuni majore mai ales pe producătorii locali, iar obiectivele prioritare ale mandatului meu sunt de a îmbunătăți dialogul cu autoritățile și de a promova un cadru juridic și fiscal predictibil care să permită industriei menținerea și dezvoltarea afacerilor”, a declarat Florin Rădulescu, președintele Spirits România.
Florin Rădulescu are o experiență de peste 30 de ani în industria băuturilor spirtoase și răcoritoare. Este director general Carpatina din ianuarie 2020. Anterior, el a condus tot din funcția de director general afacerile Iberia Refreshments PepsiCo în Georgia și a ocupat poziția de director general în companiile Prodal ‘94 și Quadrant Amroq Beverages.
A absolvit Politehnica și deține un MBA în administrarea afacerilor. A mai ocupat în trecut funcția de președinte al Spirits România, în mandatul său precedent autoritățile aprobând reducerea cu 30% a accizei (în 2016), ceea ce a avut ca rezultat o scădere a pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% în primii șase ani după adoptarea măsurii și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat. Este, de asemenea, membru fondator al asociației ECO-ROM AMBALAJE.
Spirits România este asociația patronală ce reunește principalii producători și distribuitori de băuturi spirtoase din România și este afiliată la Spirits Europe, organismul european reprezentativ al producătorilor de băuturi spirtoase ce cuprinde 31 de asociații naționale din 24 de țări.
Citește și Coca-Cola HBC vrea să cumpere producătorul Finlandia
Asociația s-a concentrat în ultimii ani pe dialogul cu autoritățile privind cadrul de reglementare și funcționare al industriei, dar și privind combaterea pieței nefiscalizate a băuturilor alcoolice. În paralel, asociația desfășoară de mai mulți ani campanii naționale de informare și educare pentru promovarea consumului responsabil de alcool și combaterea consumului de alcool în rândul minorilor.
Aportul industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat este semnificativ, crescând constant în ultimii ani. În anul 2022, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de aproximativ 885 milioane lei, iar în primele cinci luni din 2023 a fost 350,74 milioane lei, conform datelor ANAF.
Spirits România a fost înființată în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.
Companiile membre asigură peste 1.500 de locuri de munca directe și 185.000 indirecte. Membrii Spirits România exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de țari, din Europa, Asia și America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizația reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reunește peste 31 de asociații naționale din 24 de țari.
Spirits România reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.