Importurile de alimente, creștere de 6% la final de iunie
Comerțul internațional cu bunuri în perioada ianuarie – iunie a acestui an se traduce prin exporturi cu 18,1% mai mici față de perioada similară a anului trecut și importuri în scădere cu 12,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Alimentele rămân însă în categoria bunurilor care înregistrează creșteri față de anul trecut. În primele șase luni ale acestui an, alimentele și animalele vii au reprezentat 9,5% din totalul importurilor, adică peste 3,52 de miliarde de euro. Comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea pe acest segment a fost de 6,2%.
Companiile din România au importat și băuturi și tutun în valoarea totală de 346 de milioane de euro, adică 0,9% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie – iunie. Raportat la primele șase luni ale anului trecut, importurile de băuturi și tutun au scăzut totuși cu 0,3%, deși începutul de an a fost pe un trend ascendent.
În privința exporturilor, primele șase luni ale acestui an au adus creșteri importante în dreptul băuturilor și al alimentelor și animalelor vii. Dacă în prima situație creșterea a fost de 46,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în a doua situație avansul a fost de 11,3%, până la valoarea de 2,27 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,9% din totalul exporturilor realizate în primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor INS.
Față de luna iunie 2019, exporturile totale din iunie 2020 au scăzut cu 12,9%, iar importurile au scăzut cu 7,9%, date care arată o ușoară temperare după luna aprilie, a doua lună a stării de urgență în care exporturile au scăzut cu 47% față de aprilie 2019, dar și importurile au fost mai mici cu 34%.
În acest context, după primele șase luni din acest an, deficitul balanței comerciale a fost de 8,6 miliarde de euro, cu aproape 936 de milioane de euro peste nivelul înregistrat în primele șase luni ale anului trecut.