Importurile de alimente au continuat să crească la început de an
Companiile din România au intensificat schimburile comerciale în primele trei luni ale acestui an raportat la perioada similară a lui 2020, an în care jumătate din luna martie s-a aflat sub restricțiile stării de urgență impuse în contextul pandemiei.
Strict în privința importurilor de alimente și animale vii, datele INS indică un avans de 4,1% în perioada ianuarie – martie 2021 față de intervalul similar al anului trecut. Cumulat, România a important alimente și animale vii în valoare de puțin peste două miliarde de euro, ceea ce reprezintă 8,8% din total importurilor realizate în perioada analizată.
În cazul băuturilor și tutunului însă, schimburile comerciale au fost reduse la început de an. Potrivit datelor INS, în primul trimestru al acestui an, importurile pe această categorie au scăzut cu 3,2%, reprezentând doar 0,8% din totalul importurilor realizare, adică o valoare de aproape 180 de milioane de euro. Luna martie a fost una de revenire însă pe acest segment, deși cifrele sunt încă sub nivelul celor raportat în primele trei luni ale anului 2020.
În privința exporturilor, și în cazul alimentelor, și în cazul băuturilor se mențin scăderile majore. Datele INS arată că au fost exportate alimente și animale vii în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro în primele trei luni ale acestui an, în scădere cu 10,2% față de perioada similară a anului trecut. În cazul băuturilor și tutunului, valoarea exporturilor a fost de 273,8 milioane de euro, în scădere cu 28,8% față de perioada analizată.
Cumulat, în primele trei luni ale anului exporturile au însumat 17,7 miliarde de euro, în creștere cu 3,9% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 23 de miliarde de euro, o creștere de 7,1% față primele trei luni ale anului trecut. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a fost de 5,3 miliarde de euro, cu 863 de milioane de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie - martie 2020.