Gebrüder Weiss: Implementarea sustenabilității în transporturi – o constantă în noul peisaj socio-economic
Schimbările climatice, un subiect tot mai fierbinte în deceniile recente, sunt o realitate la care industria transporturilor trebuie să răspundă prin adoptarea permanentă a unor practici sustenabile. În acest context, Gebrüder Weiss, unul din principalii furnizori de servicii logistice și de transport la nivel global, continuă să dezvolte soluții care să le permită clienților să integreze politicile de mediu în afacerile lor într-un mod rentabil și chiar benefic pentru business, pe termen mediu și lung.
Din perspectiva impactului asupra mediului, Agenția Europeană de Mediu a identificat industria transporturilor, încă din 2017, ca responsabilă pentru emiterea a 27% din gazele cu efect de seră în statele membre UE.
În plus, anii de pandemie au dus la o creștere explozivă a comenzilor online, în condițiile în care transportul pe ultima milă poate produce de 100 de ori mai mult CO2 decât un vas cargo, care transportă aceeași cantitate de marfă pe aceeași distanță, conform MIT Climate Portal.
Pe lângă responsabilitatea socială pe care aceste date o creează, companiile din domeniu trebuie să aibă în vedere și politicile oficiale de mediu, aplicate la nivel global și european.
O primă măsură cu impact pozitiv asupra sectorului de transport de mărfuri poate fi creșterea eficienței vehiculelor, care numără printre beneficii economia de combustibil obținută prin tehnologii moderne de control al consumului. În același timp, există și mecanisme de stimulare în vederea adoptării unor tehnologii care favorizează scăderea sau eliminarea emisiilor, cum ar fi camioanele cu zero emisii sau emisii reduse, care în ultimii ani formează o parte tot mai consistentă din oferta producătorilor de vehicule.
Apoi, adoptarea vehiculelor cu combustibili alternativi, precum camioanele cu gaz (biogaz), oferă nu doar un consum redus de combustibil, ci și autonomie crescută, ceea ce le face pretabile pentru distanțe lungi. Camioanele electrice sunt, în acest moment, o variantă potrivită pentru distanțe scurte și medii, iar pe termen lung, odată cu dezvoltarea tehnologiei și a infrastructurii de stații electrice, pot deveni o opțiune excelentă și pentru distanțe lungi.
Toate acestea sunt susținute și de digitalizarea accelerată a industriei logisticii și transporturilor. Corect analizată, cantitatea uriașă de date generată de digitalizarea operațiunilor permite optimizarea rutelor de transport, evitarea blocajelor în trafic, încărcarea cât mai adecvată a mărfurilor sau adoptarea unor practici de condus mult mai sustenabile. Pe scurt, o suită de soluții care fac ca transporturile să devină mai rentabile economic, protejând în același timp mediul.
De asemenea, digitalizarea poate ajuta companiile să își asigure o adoptare sustenabilă social și economic a reglementărilor legale, prin calcularea precisă a emisiilor reziduale și posibilitatea de a le compensa prin activități cu o amprentă de carbon negativă.
Luând în considerare toate aceste aspecte, Gebrüder Weiss vine în sprijinul clienților săi cu servicii care îi ajută să poată alege cele mai potrivite măsuri pentru propriul business, de la accelerarea digitalizării, până la eficientizarea continuă a lanțului logistic.
Cel mai nou serviciu introdus în acest scop, Zero Emissions (Zero Emisii), lansat la nivel internațional din 2021, inclusiv în România, le oferă clienților Gebrüder Weiss varianta de a compensa amprenta de CO2 a mărfurilor transportate și de a promova proiecte certificate de protecție a climei.
Furnizorul de servicii logistice și de transport se ocupă de toată partea operațională: calculează și documentează producția de CO2 pentru fiecare transport realizat pe cale terestră, feroviară, maritimă și aeriană oriunde în lume, pentru ca partenerii săi să compenseze în totalitate emisiile de CO2 generate în timpul transportului mărfurilor lor.
Emisiile de carbon se bazează pe datele din Sistemul de Management al Transportului (TMS) intern și sunt calculate folosind instrumentul EcoTransIT. Următorul pas constă în implementarea soluțiilor de protejare a mediului, în parteneriat cu NatureOffice, companie globală specializată în neutralizarea amprentei de carbon. Acestea includ investiții în combaterea despăduririi și degradării pădurilor, în surse curate sau mai eficiente de energie sau în ecologia forestieră.
Toate calculele privind emisiile și costurile de compensare sunt detaliate transparent pe facturile de transport, iar certificatele de compensare care detaliază proiectul pot fi accesate din portalul pentru clienți myGW, conținând informațiile necesare pentru a fi comunicate mai departe de clienți.
Despre Gebrüder Weiss
Prezentă în România încă din anul 1994, Gebrüder Weiss se bazează pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova, ce însumează aproximativ 70.000 mp. Compania oferă soluții logistice inteligente pentru clienții săi și asigură servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.
Din 2018, compania a lansat în România şi un serviciu de livrări la domiciliu, axat pe comenzile de marfă tip cargo - Home Delivery, iar în 2020 a deschis un hub logistic dedicat acestui serviciu, de unde sunt gestionate operațiunile de cross-docking, terminalul deservind întreaga țară.
O data cu lansarea myGW în România, în 2021, și integrarea ETA(en. Estimated Time of Arrival) în portal, clienții companiei au acces la toate informațiile relevante dintr-un singur cont, oricând și de oriunde (status, documente relevante, stocuri, comenzi).
La un an de la lansarea portalului myGW, 12.000 de utilizatori la nivel global îl folosesc cu succes, evaluând produsul, pe o scară de la 1 la 5, cu un scor total de 4,5 stele.
Articol susținut de Gebruder Weiss.