Al doilea hub logistic Gebrüder Weiss din apropierea Capitalei, inaugurat după o investiție de 20 mil. euro
Compania internațională de transport și logistică Gebrüder Weiss și-a extins rețeaua de terminale logistice din România. În sud-estul Bucureștiului, în Popești-Leordeni, furnizorul de logistică a lansat oficial operațiunile într-un nou hub, în urma unei investiții majore de 20 de milioane de euro. Noul terminal va pune la dispoziția clienților toată gama de servicii - FTL (Full Truck Load), LTL (Less Than Truckload), transport în regim de grupaj, depozitare și logistică, vamă și livrare la domiciliu prin Home Delivery.
„Noua locație completează facilitățile deja existente în Vestul Capitalei, la Bolintin-Deal, facilitând astfel o distribuție și mai eficientă a mărfurilor în zona metropolitană. În acest fel, oferim condiții de primă clasă pentru a furniza un suport logistic și mai bun economiei emergente a României”, afirmă Wolfram Senger-Weiss, CEO al Gebrüder Weiss.
Terminalul modern are o suprafață de aproximativ 19.000 de metri pătrați dedicată depozitării, manipulării mărfurilor și administrației. De asemenea, dispune de conexiuni de transport favorabile către portul Constanța de la Marea Neagră și către țara vecină, Bulgaria. Acesta este dotat cu pompe de căldură, iar instalarea unui sistem fotovoltaic (PV) este luată în considerare pentru viitor, alături de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Unul dintre clienții locației este un producător internațional de vopsele, pentru care Gebrüder Weiss depozitează 12.000 de paleți destinați distribuției la nivel național.
„Creșterea fluxului de trafic din Capitală necesită o soluție cu două terminale, care ne permite să aprovizionăm zona metropolitană din două direcții geografice, făcând astfel distribuția mărfurilor mai eficientă”, explică Viorel Leca, Director General Gebrüder Weiss România. În primele șase luni ale anului 2024, noul hub a gestionat 78.000 de expediții, cu o greutate totală de peste 35.000 de tone.
„Având în vedere rata actuală de ocupare a depozitului de 70%, planificăm să ne extindem portofoliul de clienți în viitorul apropiat. Terenul achiziționat, cu o suprafață totală de 70.000 de metri pătrați, ne permite să construim spații suplimentare de depozitare și cross-dock, în funcție de proiectele viitoare", a adăugat Viorel Leca.
30 ani de prezență a Gebrüder Weiss în România
Deschiderea noului terminal coincide cu celebrarea celei de-a 30-a aniversări de la intrarea pe piața din România a Gebrüder Weiss. Compania operează o rețea extinsă de 13 locații în principalele regiuni economice ale țării.
„De-a lungul ultimilor 30 de ani, dezvoltarea economică a României a fost impresionantă, iar țara a devenit o destinație căutată pentru producție. Vom continua să sprijinim creșterea industriei și comerțului din România prin expertiza noastră logistică”, afirmă Thomas Moser, Director și Manager Regional pentru zona Mării Negre și CSI la Gebrüder Weiss.
În ultimul an, cei 700 de angajați ai companiei au gestionat aproximativ 1,1 milioane de expedieri. Printre clienți se numără companii internaționale din sectoarele auto, tehnologie și bunuri de larg consum. Din locațiile sale din România, furnizorul de logistică operează transporturi rutiere către Germania, Franța, Ungaria și Cehia și gestionează transporturi aeriene și maritime către destinații din întreaga lume.
La nivelul anului 2023, Gebrüder Weiss a raportat pentru România o cifră e afaceri de peste 94 de milioane de euro, nivel apropiat de rezultatul din 2021, dar sub rezultatul record din 2022 (115 milioane euro). În ultimii zece ani, compania și-a dublat vânzările, iar anul trecut, numărul transporturilor efectuate a crescut cu 2,31%, de la 1,09 milioane în 2022 la 1,11 milioane în 2023.
Începând cu 2018, Gebrüder Weiss a inclus în portofoliul său și serviciile de livrare la domiciliu pentru retailul online. Astfel, bunurile comandate online, cum ar fi mobilierul sau electrocasnicele, sunt livrate direct către clientul final.
Context de piață și perspective
În 2023, piata locală de transport și logistică a trecut printr-o perioadă de ajustare, cu oportunităţi și provocări, iar acest trend va continua și în 2024, însă într-un context de optimism rezervat, potrivit estimărilor Gebrüder Weiss România. Noile cerințe guvernamentale, precum e-Factura și e-Transport, majorarea salariului minim și deficitul forței de muncă au pus presiune pe companii, presiune amplificată și de conflictele regionale și inflația globală. Pe lângă aceste provocări, schimbările climatice au devenit tot mai evidente, cu efecte directe asupra industriei de transport și logistică. Fenomenele climatice extreme pot perturba traseele comerciale tradiţionale și genera majorări de tarife de transport.
Dezvoltarea infrastructurii de transport și alinierea reglementărilor la standardele internaționale au reprezentat o provocare, dar și o oportunitate crucială pentru îmbunătățirea eficienţei și competitivităţi industriei logistice din România în 2023. Integrarea vehiculelor electrice în lanturile de aprovizionare a crescut, reflectând un angajament tot mai mare faţă de sustenabilitate. În contextul globalizări economiei și a comerțului internațional, se preconizează o creștere a cererii pentru servici de transport și logistică în România. Tehnologiile avansate, sustenabilitatea și adaptarea la schimbările politice vor fi prioritare pentru companile de profil.
În România, Gebrüder Weiss se bazează pe o infrastructură națională de opt hub-uri logistice, situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2023 a început construcția celui de-al doilea hub logistic de lângă București, inaugurat la jumătatea luni septembrie. Compania oferă clienților săi soluții de logistică inteligente și oferă servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim și deservește peste două mii de clienți din industrii precum FMCG, retail, construcții, oil&gas, telecomunicații și automotive.
Gebrüder Weiss Holding AG cu sediul în Lauterach (Austria) este o companie globală de servicii complete de logistică, cu aproximativ 8.600 de angajați și 180 de locații proprii. În exercițiul financiar recent încheiat, compania a realizat o cifră anuală de afaceri de 2,46 miliarde de euro (2023). Portofoliul său include soluții de transport și logistică, servicii digitale și de management al lanțului de aprovizionare. Prin intermediul numeroaselor măsuri de ordin ecologic, economic şi social, compania de familie, a cărei istorie în domeniul transporturilor se extinde pe o perioadă de peste 500 de ani, este în prezent cunoscută şi ca pionier în domeniul economiei durabile.