Studiu: Europenii irosesc peste 4 kg de alimente lunar

Aproape o treime dintre europeni irosesc în medie peste 4 kg de alimente pe lună, consumatorii invocând lipsa timpului și stilul de viață agitat. Totuși, 90% dintre aceştia se arată preocupați de cantitatea de hrană pe care o irosesc, arată un studiu la nivel european realizat de producătorul de aparate electrocasnice și electronice Grundig, care analizează atitudinea consumatorilor față de risipa de alimente. Studiu: Europenii irosesc peste 4 kg de alimente lunar

Conform datelor ONU, în fiecare zi producem suficient pentru a hrăni 12 miliarde de oameni și, totuși, o treime dintre alimente este risipită. Aproape 1 miliard de oameni suferă de subnutriţie, în timp ce 30 - 50% din cantitatea totală de alimente aruncate provine chiar din bucătăriile noastre.

Europenii au declarat că alimentele cel mai frecvent irosite sunt fructele (51%) și legumele (52%). Alte alimente des irosite sunt pâinea (38%) și produsele lactate (17%). Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai puţin rispite (doar 3%).

Conform studiului, europenii aleg dacă aruncă sau nu un aliment bazându-se pe aspect (57%), în timp ce în numai 16% dintre cazuri motivul invocat este termenul de valabilitate.

Mai mult, 61% dintre europeni încearcă să consume alimentele în apropierea datei de expirare.

Chiar dacă 36% din europeni cred că irosesc prea multe alimente, numai 56% dintre aceștia sunt îngrijorați de cantitatea pe care o risipesc.

Pe de altă parte, 84% dintre europeni sunt de acord că este important să le transmitem copiilor importanța unui stil de viaţă sustenabil, cu accent pe nevoia reducerii la minimum a risipei de alimente.


 

risipa alimentara legislatie actualizata de Guvern
Magazinele, obligate să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării
O lege privind stoparea risipei alimentare a trecut astăzi de votul Camerei Deputaților, for decizional, și, după ce va fi promulgată, va...
Bonapp.eco, peste 100 tone de mâncare salvată și afaceri de 50.000 euro în septembrie
Bonapp.eco, peste 100 tone de mâncare salvată și afaceri de 50.000 euro în septembrie
Startup-ul românesc bonapp.eco (aplicația care își propune să combată risipa alimentară), înființat de antreprenorii Grégoire Vigroux,...
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a...
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Reducerea risipei alimentare trebuie să reprezinte o preocupare tot mai mare pentru viitorul nostru și al generațiilor următoare, chiar și în...