Studiu: Europenii irosesc peste 4 kg de alimente lunar
Aproape o treime dintre europeni irosesc în medie peste 4 kg de alimente pe lună, consumatorii invocând lipsa timpului și stilul de viață agitat. Totuși, 90% dintre aceştia se arată preocupați de cantitatea de hrană pe care o irosesc, arată un studiu la nivel european realizat de producătorul de aparate electrocasnice și electronice Grundig, care analizează atitudinea consumatorilor față de risipa de alimente.
Conform datelor ONU, în fiecare zi producem suficient pentru a hrăni 12 miliarde de oameni și, totuși, o treime dintre alimente este risipită. Aproape 1 miliard de oameni suferă de subnutriţie, în timp ce 30 - 50% din cantitatea totală de alimente aruncate provine chiar din bucătăriile noastre.
Europenii au declarat că alimentele cel mai frecvent irosite sunt fructele (51%) și legumele (52%). Alte alimente des irosite sunt pâinea (38%) și produsele lactate (17%). Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai puţin rispite (doar 3%).
Conform studiului, europenii aleg dacă aruncă sau nu un aliment bazându-se pe aspect (57%), în timp ce în numai 16% dintre cazuri motivul invocat este termenul de valabilitate.
Mai mult, 61% dintre europeni încearcă să consume alimentele în apropierea datei de expirare.
Chiar dacă 36% din europeni cred că irosesc prea multe alimente, numai 56% dintre aceștia sunt îngrijorați de cantitatea pe care o risipesc.
Pe de altă parte, 84% dintre europeni sunt de acord că este important să le transmitem copiilor importanța unui stil de viaţă sustenabil, cu accent pe nevoia reducerii la minimum a risipei de alimente.