Șase state balcanice vor crea o rețea de siguranță alimentară
Șase țări din sud-estul Europei și-au unit forțele pentru a îmbunătăți siguranța alimentară și a proteja sănătatea consumatorilor. Sub numele de Rețeaua Sud-Est Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Controlul Calității (South East European Network for Food Safety and Quality Control, SEEN FSQC), noul organism regional va avea sediul central în orașul croat Zagreb.
Noua asociație va fi responsabilă atât cu armonizarea standardelor naționale cu cele internaționale, dar și cu schimburile de cunoștințe, experți și servicii între statele membre.
Rețeaua Sud-Est Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Controlul Calității (engl. SEEN FSQC) va fi administrată de instituțiile de sănătate publică din cele șase țări fondatoare - Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia și Slovenia. În plus, acestora li se vor alăruta, din vară, și echipe de specialiști din România, Bulgaria, Grecia, Ungaria și Albania.
Printre beneficiile aduse odată cu noua inițiativă se numără protejarea sănătății a 72 de milioane de oameni, dar și facilitarea relațiilor regionale dintre statele implicate. În plus, asociația va stimula creșterea economică a celor șase state, datorită schimburilor de produse care se vor realiza mult mai rapid.
Andrija Stampar, Directorul Institutului croat pentru Sănătate Publică, a declarat că noul proiect ar putea fi implementat în trei sau patru luni. Inițiativa vine în condițiile în care în ultimii ani au existat numeroase scandaluri cu privire la siguranța alimentară. Posibila contaminare cu alfatoxină a laptelui provenit din mai multe țări europene, printre care Croația, Bosnia și Serbia din 2013, dar și „scandalul cărnii de cal” din același an, sunt doar două dintre cele mai sonore exemple.





