Războiul comercial dintre SUA și UE va afecta inclusiv exporturile românești
Tarifele pe care Statele Unite le pot impune Uniunii Europene ca urmare a subvențiilor ilegale acordate companiei Airbus vor avea efecte comerciale estimate la 1,5 miliarde de euro anual. Principalele piețe afectate sunt Spania și Italia, dar și exporturile agroalimentare românești vor avea de suferit, informează Reuters.
Schimburile comerciale dintre România și SUA se ridică la aproape 3 miliarde de euro. 80% reprezintă exporturile românești către Statele Unite. Între ele, cele de lactate și carnea din porc.
Brânza italiană, vinul franțuzesc, whiskey-ul din Scoția, cafeaua și biscuiții din Gemania sunt pe lista produselor afectate de taxa de 25% pe care SUA vor să o impună bunurilor europene. Au fost exceptate de la taxare ciocolata, uleiul de măsline din Grecia, Franța și Portugalia, peștele congelat, homarul și vinul spumant. Potrivit Asociației Speciality Food, 14.000 de comercianți specializați și alți 20.000 de retaileri cu amănuntul de pe teritoriul SUA vor fi afectați de această decizie.
Administrației Americană susține că noile reglementări ar urma să intre în vigoare începând cu 18 octombrie. După calculele asociației spaniole de fermieri COAG, exporturile anuale către piața americană se ridică la un miliard de euro anual. Asta pentru că SUA reprezintă cea mai mare piață extracomunitară pentru produsele din Spania cum sunt vinul, măslinele, uleiul de măsline, brânzeturile.
Președintele Ambriola, Phil Marfuggi, unul dintre cei mai importanți producători de brânză din Italia și președintele Asociaţiei Importatorilor Americani de Brânzeturi, atrage atenția că firma pe care o conduce va avea costuri suplimentare de până la 70.000 de dolari pentru fiecare 12 containere care vor sosi în porturile americane după 18 octombrie, în condițiile în care nu va fi acordată o perioadă de grație.
Preşedintele Asociației Naționale a Importatorilor de Băuturi, Robert Tobiassen, complează nemulțumirile și spune că „aceste tarife vor devasta, poate chiar distruge multe afaceri de familie mici și mijlocii care importă aceste produse din UE”. Potrivit acestuia, sunt 12.000 de importatori americani.





