Producția de salam de Sibiu ar putea ajunge la 3000 de tone în 2020
Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) și-a stabilit ca obiectiv creșterea producției până la 3.000 de tone în următorii doi ani și stimularea exporturilor inclusiv în afara Europei, în special în zona asiatică (China, Japonia). În anul 2017, producția de salam de Sibiu a fost de 2.100 t, iar pentru 2018 sunt prognozate circa 2.400 t. În ceea ce privește exporturile, acestea reprezintă doar 2% din producție, însă APSS a obținut recent o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro pentru promovarea salamului de Sibiu cu certificare IGP (indicație geografică protejată) la nivel local și internațional, pe piețele cu cele mai mari comunități de români: Spania și Italia. Proiectul se derulează pe perioada 2018-2020.
Pe piața locală, obiectivul Asociației este de a impulsiona consumul acestui produs cu o istorie de 130 de ani în România. “Statisticile indică un consum anual încă redus al acestui produs premium: patru felii de salam de Sibiu pe cap de locuitor. Deși top of mind în mintea românilor, salamul de Sibiu rămâne un produs aspirațional, unde elementul preț influențează în mod negativ decizia de cumpărare”, se arată în comunicatul APSS. O tendință de consumator tot mai pregnantă în piața de profil este orientarea către produsele feliate, acestea ajungând să reprezinte în acest moment 40% din vânzările în retailul modern cu vitrine asistate.
“Mai mult, de anul acesta, în România, data de 1 noiembrie devine Ziua Naţională a Salamului de Sibiu. Campania are ca obiective încurajarea consumului de salam de Sibiu, cât și modificarea obiceiurilor de consum”, a declarat Carmen Gavrilescu, președinte APSS.
Asociația este prezentă în acest an la târgul Indagra cu un stand propriu, unde vor fi organizate mai multe evenimente, precum degustări, master class de gătit, avându-l ca invitat special pe Chef Alex Petricean - desemnat Chef of the Year în 2018 de către prestigiosul ghid gastronomic internațional Gault & Millau.





