Producția de Salam de Sibiu a ajuns la 3.000 de tone în 2020
Deși 2020 este un an cu multe modificări în privința comportamentelor de consum, există alimente cu tradiție pentru care cererea a rămas constantă. Între acestea se numără Salamul de Sibiu cu certificare IGP (Indicație Geografică Protejată) a cărui producție anuală a rămas constantă.
Potrivit Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), în acest an au fost produse trei mii de tone de salam de Sibiu de către cei șase producători acreditați să facă acest produse recunoscut la nivelul Uniunii Europene.
Totuși, în cadrul categoriei se dezvoltă un nou trend, spun reprezentanții asociației, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezintă aproximativ 6% din totalul vânzărilor.
Salamul de Sibiu a devenit în 2016 primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene, având o istorie de peste o sută de ani. Potrivit legislației europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicația geografică protejată se referă la „numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei țări, care servește la desemnarea unui produs originar din această arie geografică și a cărui calitate sau reputație poate fi atribuită mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali și/sau umani) și a cărui producție/ prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită.”
Înființată în urmă cu șase ani, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu reunește singurele companii acreditate să producă Salam de Sibiu după rețeta originală: Agricola Bacău, Aldis Călărași, H&E Reinert Brașov, Salsi Sinaia și Scandia România. Misiunea Asociației este menținerea Indicației Geografice Protejate și dezvoltarea durabilă a producției, precum și sprijinirea producătorilor pe plan național și internațional.





